”Suomi tarvitsisi lisää Uosukaisia – Heissä yhdistyy vanhojen aikojen arvokkuus ja nuorempien huomiointi hirmuisen hauskalla tavalla”

Jaa kaverilleTilaa Seura
Seuran päätoimittaja Erkki Meriluoto
© Niclas Mäkelä / Otavamedia
"Jos Suomesta pitäisi nimetä yksi hyvin arvokas mutta samalla helposti lähestyttävä pariskunta, antaisin ääneni samantien Riitta ja Toivo Uosukaiselle", Erkki Meriluoto kirjoittaa.

Riitta ja Toivo Uosukainen antoivat harvinaisen ja avoimen parisuhdehaastattelun Vival-lehdelle. Siitä käy ilmi yhteisen polun järkähtämätön kulkeminen hymyssä suin elämän eri vastoinkäymisistä huolimatta.

Vaikka vauhti on iän myötä verkkaistunut, ovat esimerkiksi heidän kauppareissunsa hyvin sosiaalisia ja hauskoja tapahtumia. ”Kuin cocktail-kutsuja. Kaikki tulevat juttelemaan”, Riitta kuvailee.

Sain todistaa kuvailun todenperäisyyden alkukesästä Puolustusvoimain lippujuhlan päivän vastaanotolla Kansallismuseossa. Vaikka virkaatekevät kenraalit toimivat illan isäntinä, huomasin, kuinka väkeä kertyi toistuvasti toiseen kohtaan alakerran ison salin keskelle.

Tietenkin. Uosukaisethan siinä keskustelivat eri tervehtijöiden kanssa. Eivätkä mitenkään pönöttäen, vaan iloisesti nauraen, yhdessä viihtyen ja välillä erikseen ympärillä olevia huomioiden. Rohkaistuin lopulta ystäväni kera joukon jatkoksi – ja se todella kannatti.

Kun Toivo Uosukaiselle toivotti juhlallisesti ”Hyvää lippujuhlan päivää”, hän vastasi välittömästi turhat jännitykset murtaen ”Hyvää kaljapäivää!” Everstiluutnantti (evp) oli selvästi omimmillaan Puolustusvoimien korkea-arvoisen kantahenkilökunnan seassa huumoria heittävänä seuramiehenä.

Riitta Uosukainen puolestaan muisteli lämpimästi upeaa uraansa eduskunnan puhemiehenä. Kun keskustelu kääntyi siihen, pitäisikö tittelin olla nykypäivänä jollakin tavalla sukupuolineutraalimpi, oli hän tiukasti sitä mieltä, että ei missään tapauksessa.

Puhemies kun on historiallinen ja arvokas titteli, eikä sellaisia saa mennä muuttamaan. Hän tähdensi, että siihen virkaan − kuten muihinkin – naisten pitää vain mennä ja tehdä. Niin hänkin pärjäsi.

Ilta sujui niin mukavasti, että lopulta havahduimme koko Kansallismuseon tyhjentyvän muista vieraista. Uosukaiset siis jaksoivat juhlia yhdessä loppuun asti, mikä on välillä saavutus nuoremmillekin pariskunnille.

Heissä yhdistyy vanhojen aikojen arvokkuus ja samalla nuorempien huomiointi hirmuisen hauskalla tavalla. Kyllä. Suomi tarvitsisi lisää Uosukaisia.

X