Suunnitteletko ruskamatkaa? Koko maahan povataan näyttävää väriloistoa – Selvitimme, milloin Lapissa on ruska parhaimmillaan!

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Ruska värittää metsän upeisiin väreihin.
© ISTOCK
Vaikka kesäkelit toivatkin mukanaan lämpöä ja kuivuutta, värjää ruska Suomen luonnon näyttävästi tänäkin syksynä ympäri maan.

Heinäkuussa ja elokuun alussa suomalaiset pääsivät kokemaan ennätyksellisiä helleaaltoja, kun 30 asteen rajat paukkuivat rikki jopa päivittäin ympäri maan.

Säiden viilennyttyä luonnonystävät siirtävätkin katseensa jo syksyyn. Nyt kiinnostavaa onkin se, miten poikkeuksellinen lämpö ja kuivuus vaikuttavat syksyn ruskaan.

Suureen huoleen ei onneksi ole aihetta.

”Ennusteena on tänä vuonna erityisen hyvä ruska. Vaikka lämmintä on ollutkin, on kesä ollut puiden kannalta erittäin hyvä, eikä kuivuudesta ole juurikaan koitunut niille ongelmia”, Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Risto Jalkanen sanoo.

”Näyttää siltä, että jängät, avosuot ja aluskasvillisuuskin tulevat ihan hyvään väriin. Koivutkin ovat pysyneet pääasiassa taudittomina, mikä sekin parantaa väriloistoa.”

Jalkanen ei koe, että kesän kuumuudesta aiheutuisi ruskalle negatiivisia seurauksia.

Sama pätee niin Lapissa kuin Etelä-Suomessakin. Vaikka rantakallioiden puita on kuumuuden johdosta kuollutkin, etelässä puulajien kirjo on pohjoista runsaampi.

Ruskaturismi houkuttelee Lappiin – ruska-aika tiedetään kellontarkasti

Vuosittain Pohjois-Suomen syksyinen luonnonilmiö houkuttelee luokseen turisteja ympäri maailman.

Lapissa onkin tapana määritellä ruskan aika jopa tunnin tarkkuudella. Saariselällä ajankohta on 10. syyskuuta kello 8.

”Keski-Lapin alueella paras aika on yleensä syyskuun toisella viikolla, Länsi-Lapissa ja Ylläksellä sitten vähän myöhemmin. Napapiirin korkeudella ruska on parhaimmillaan syyskuun lopulla, kuun vaihteessa”, Jalkanen toteaa.

Lapissa ruskaa voi matkustaa ihailemaan muun muassa Leville, Pyhä-Luostolle tai vaikkapa Inariin.

X