Synnyttäneiltä äideiltä uusi Me Too -kampanja – ”Synnytysten huonot kokemukset ovat vaiettu ja piilossa oleva asia”

“Sitä, mitä minulle tehtiin synnytyssalissa, kutsuttaisiin kaikissa muissa tilanteissa sanalla raiskaus”, synnyttänyt äiti kertoo Minä myös synnyttäjänä -kampanjan sivuilla.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

“Sitä, mitä minulle tehtiin synnytyssalissa, kutsuttaisiin kaikissa muissa tilanteissa sanalla raiskaus”, synnyttänyt äiti kertoo Minä myös synnyttäjänä -kampanjan sivuilla.
(Päivitetty: )
Teksti: Hertta-Mari Kaukonen

Seksuaalista ahdistelua ja väkivaltaa esiin nostanut Me Too -kampanja on saanut yllättävän rinnakkaiskampanjan toukokuun alussa.

Minä myös synnyttäjänä -kampanja kokoaa ikäviä synnytyskokemuksia

Nyt omia ikäviä kokemuksiaan tuovat esiin synnyttäneet, suomalaiset äidit Minä myös synnyttäjänä -kampanjassa.


”Naiset kohtaavat eriasteista vähättelyä, loukkauksia ja jopa väkivaltaa synnytyksen aikana, vaikka ihmisen oikeutta määrätä omasta kehosta ei saisi loukata. Synnytyksessä ammattilaisella on enemmän valtaa, vaikka oikeasti synnyttäjä on synnytyksen päähenkilö. Se ei riitä, että hätätilanteet saadaan hoidettua. Synnyttäjälle pitäisi taata mahdollisimman hyvä kokemus”, Minä myös synnyttäjänä -kampanjan koordinaattori Katri Immonen sanoo.


Synnytyksessä tapahtuneet ilman äidin lupaa tehdyt, tarpeettomat toimenpiteet – kuten välilihan leikkaus tai kivulias sisätutkimus – rinnastetaan kampanjassa väkivaltaan.


Äidit tuovat esille hoitohenkikökunnan aiheuttamaa pettymystä, joka on johtunut synnyttäjän omien toiveiden ohittamisesta.


Kampanjan koordinaattori Katri Immonen voi sanoa itsekin ”minä myös synnyttäjänä”. Hän kokee, että synnytyslääkäri vähätteli hänen kipuaan.


”Kun aloin ponnistaa ja lapsen sydänäänet laskivat, minua ei informoitu tarpeeksi hyvin tapahtumista. Jouduin käsittelemään aika paljon ensimmäistä synnytystä, kun odotin toista lasta”, Immonen sanoo.


Riittämätön kipulääkitys


Kampanjan nettisivuilla ja
Facebook -sivuilla tavalliset äidit kertovat huonoista synnytyskokemuksistaan. Kampanjasivuille on koottu negatiivisia esimerkkitarinoita synnytyksistä ympäri Suomea.


Kampanja on kerännyt nopeasti kiinnostusta: aloitusviestin on nähnyt sosiaalisessa mediassa muutamassa päivässä jo yli satatuhatta ihmistä. Tarinoita on tällä hetkellä noin 130.


”En saanut suonensisäistä kipulääkitystä tikkauksen ajaksi – vaikka kanyylikin oli valmiina. – – Itkin ja huusin jotakuta ottamaan edes vauvan pois, etten tuskissani heitä häntä sängystä alas”, yksi äiti kertoo kampanjan sivulla.

 

Osa synnyttäneistä äideistä kokee synnytyksen aiheuttaman trauman vaikeuttaneen äiti—lapsi-suhteen kehittymistä ja aiheuttaneen pysyviä mielenterveysongelmia.

 

Synnytyskokemukset voivat olla julmiakin. Nyt niistä kertovat äidit.

© iStock

Synnyttäjien palaute ei kerro kaikkea


Turun yliopistollisen sairaalan Naistenklinikan toimialuejohtaja ja ylilääkäri Kaarin Mäkikallio ei ole kuullut ennen Seuran yhteydenottoa Minä myös synnyttäjänä -kampanjasta. Hän kuitenkin tutustui kampanjasivuihin osastonylilääkäri Eeva Ekholmin kanssa ja kommentoi kampanjan äitein kokemuksia sen jälkeen.


”Synnytyskokemuksella on suuri merkitys äidille ja koko perheelle. Kuunteleminen ja lämmin arvostava kohtaaminen ovat ensiarvoisen tärkeitä asioita kokemuksen muodostumisessa”, Mäkikallio kertoo.


Turun yliopistollisen sairaalan Naistenklinikan johtajalääkärit painottavat, että raskauden ja synnytysten aikaiset hoitotoimenpiteet päätetään synnyttäjän kanssa yhdessä.


”Eri vaihtoehtojen hyötyjä puntaroidaan kriittisesti pitäen mielessä äidin ja sikiön hyvinvointi. Teemme töitä joka päivä parantaaksemme potilaiden kohtaamista”, Tyksin Naistenklinikan lääkärit kertovat puhelun jälkeen lähettämässään sähköpostiviestissä.


Erittäin huonot synnytyskokemukset ovat harvinaisia Tyksin Naistenklinikan virallisen palautteen mukaan, sillä esimerkiksi alkuvuoden 2019 aikana synnytyssairaalan saaman palautteen pistemäärän keskiarvo ylsi 9.09/10 lukemaan.


Kampanjan koordinaattori Immonen antoi ensimmäisestä karusti sujuneesta synnytyksestään arvosanan kahdeksan synnytyssairaalassa. Vasta myöhemmin synnytystilanne alkoi mietityttää ja hän tajusi, että kaikki ei mennytkään niin hyvin kuin piti.


”Kun kauan odotettu vauva on sylissä, ei ehkä osaa ajatella muuta. Sen takia synnytyssairaaloiden erittäin hyvät palautteet eivät tarkoita, ettei synnytyksissä tapahtuisi ikäviä asioita. Synnytysten huonot kokemukset ovat vaiettu ja piilossa oleva asia”, Immonen muistuttaa.

X