Tällainen on USA:n armeijan uusi edustuspuku – kuin suoraan Band of Brothers -historiasarjasta

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Uusi amerikkalaisunivormu on hyvin perinteistä mallia. © military.com -sivusto
Yhdysvallat haluaa saada PR-syistä sotilaansa erottumaan muista maastopukuisista viranomaisista. Asevoimat saavat nyt uuden palveluspuvun, joka on kuin suoraan 1940-luvulta.

Yhdysvaltain asevoimat on viimeinkin hyväksynyt monta vuotta kiistellyn puku-uudistuksen. Sotaväki alkaa vuodesta 2020 alkaen kulkea Army Green- eli ”armeijan vihreiksi” nimetyssä palvelusasussa, joka on edustavampi vaihtoehto kuin maastopuku. Suomalaisittain sitä voisi sanoa myös lomapuvuksi.

Maan puolustushallinto on viime viikolla hyväksynyt pukumallin viralliseksi sotilasasuksi, jota voi käyttää kasarmeilla, toimisto-oloissa, matkustettaessa ja julkisilla paikoilla. Tähän asti amerikkalaissotilaat ovat touhunneet sisätöissäkin vuonna 2004 käyttöön otetussa yleismallisessa ACU (Army Combat Uniform) -maastopuvussa.

Yksivärinen ja yksirivinen asu muistuttaa hyvin paljon vanhoista sotaelokuvista tuttua 1940-luvun alun amerikkalaisupseerien sotilaspukua. Asussa on puolipitkä, vyöllä varustettu takki ja perinteiset kunniamerkkipaikat. Siihen kuuluu myös kauluspaita, solmio ja suorat housut.

Vaateuudistuksen taustalla on asevoimien toive saada brändinsä erottumaan paremmin kaikkien muiden maasto- ja taisteluasuisten viranomaisten rinnalla.

Monet valtion ja osavaltioiden turvallisuusvirastojen työntekijät nimittäin kulkevat hyvin sotilaallisissa suojaliiveissä ja maastopuvuissa. Vartiointiliikkeidenkään ihmisiä ei enää helposti erota sotilaista.

Uusi vormu lainaa yksityiskohtiaan Band of Brothers -televisiosarjassa nähdyistä asuista.

Paluu maastokuvioimattomaan, aiempia haalareita ryhdikkäämpään kasarmiasuun perustuu tarkkaan laskelmoituun nostalgialla ratsastamiseen.

Kriitikkojen mielestä armeijan visuaaliset suunnittelijat innostuivat vuosikymmenen alussa liikaa Band of Brothers (Taistelutoverit) -tyylisten sota-ajan dokumenttisarjojen suosiosta.

Sotaväki yrittää nyt kerätä PR- ja imagohyötyjä vaatettamalla sotilaat samantapaisiin asuihin kuin valkokankaan ja televisiosarjojen sankarit.

Kalliimpi mutta kestävämpi

Uuden asun materiaaleissa on joustavaa villakuitusekoitetta, metallinappeja ja erivahvuista puuvillaa. Sen valmistus maksaa puolustushallinnon mukaan selvästi enemmän kuin vanhojen ACU-maaastopukujen teko.

Toisaalta uuden asun käyttöiäksi lasketaan kuusi vuotta, kun maastopuvut menivät poistoon jo neljässä vuodessa.

Nyt julkisuudessa esitellyt univormumallit eivät ole vielä täysin lopullisia. Asun leikkausta ja teknisiä yksityiskohtia testataan nyt joukoilla ensi kesään asti, jonka jälkeen asu pääsee massatuotantoon, puolustushallinto sanoo.

Vanhat maastopuvut poistuvat asevoimien arvioiden mukaan toimistokäytöstä vuoteen 2028 mennessä, ja sen jälkeen kaikkien sotilaiden pitää kulkea uusissa armeijan vihreissä.

Paraatiasut, juhlaunivormut ja taistelukäytössä olevat maastoasut säilyvät ennallaan.

Suomessa Kaartin kunniakomppania käyttää samantapaisia retrohenkisiä paraatiasuja. © PV / Ruotuväki-lehti

X