Vähensikö Teuvo Hakkaraisen suosio Keski-Suomen protestiääniä?

Keski-Suomen vaalipiirissä hylättyjen äänten määrä laski selvästi.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Teuvo Hakkarainen (oik.) osallistui hallituksen ja opposition väliseen köydenvetoon syyskuussa 2011 yhdessä Kike Elomaan ja Mika Niikon kanssa.

Keski-Suomen vaalipiirissä hylättyjen äänten määrä laski selvästi.
Teksti:
Anna Muurinen

Keski-Suomen vaalipiirin sihteeri Mikael Juujärvi iloitsee, että Keski-Suomessa oli hylättyjä ääniä noin sata vähemmän kuin edellisissä eduskuntavaaleissa.

Keski-Suomessa annetuista äänistä hylättiin vuoden 2015 eduskuntavaaleissa yhteensä 686 ääntä. Hylättyjen äänten väheneminen sadalla äänellä on siis suhteellisesti suuri muutos.

Voisiko hylättyjen äänten väheneminen johtua siitä, että vaalipiirin äänestäjistä ne, jotka ovat aiemmin turhautuneet ja protestoineet äänestyskopissa, löysivät nyt itselleen sopivan ehdokkaan? Esimerkiksi perussuomalaisten Teuvo Hakkaraisen?

Juujärvi ei ota kantaa yksittäiseen ehdokkaaseen.

”Mitättömiä ääniä annettiin näissä vaaleissa huomattavasti vähemmän kuin esimerkiksi eurovaaleissa, joten kenties turhautumistakin oli vähemmän”, Juujärvi toteaa.

Julkkikset ja Putin

Teuvo Hakkarainen kartutti äänisaalistaan joka tapauksessa huomattavasti enemmän kuin sadan äänen verran.

Edellisissä eduskuntavaaleissa kansanedustajaksi päässyt Hakkarainen sai 3 385 ääntä. Nyt äänimäärä kasvoi 5 544 ääneen.

Keski-Suomen vaalipiirin sihteeri Juujärven mukaan ääniä hylätään tyypillisesti siksi, että äänestyslipukkeeseen on merkitty liian iso numero.

”Se paljastaa, että ääni on yritetty antaa jonkin toisen äänestysalueen ehdokkaalle, yleensä jollekin pääkaupunkiseudun julkkisehdokkaalle”, 127 ehdokkaan vaalipiirin sihteeri sanoo.

”Myös tyhjiä ääniä oli paljon. Aku Ankan auto rekisterinumero 313 saa aina ääniä, samoin itse Aku Ankka. Meillä kannatusta saivat myös Karvinen ja Putin.”

Ennakkoäänet siistimpiä

Eilen käytyjen eduskuntavaalien äänistä hylättiin koko maassa yhteensä 16 537. Se on suunnilleen saman verran kuin edellisissä eduskuntavaaleissa.

Jos äänestyslipukkeessa on vähänkin epäselvyyttä, ääni esitetään hylättäväksi.

”Meillä on tässä tiukka linja. Ennakkoäänet ovat perinteisesti olleet vähän siistimpää materiaalia. Jos on jaksettu vaivautua ennakkoäänestyspaikalle, on siellä sitten osattu myös käyttäytyä”, Helsingin vaalipiirilautakunnan toinen sihteeri Raimo Ahola sanoo.

Satakunnan vaalipiirilautakunnan sihteeri Anne Raitoharju kertoo, että valtaosa piirin 720 hylkäyksestä johtuu tulkitsemisvaikeuksista.

”Numero on piirretty niin epäselvästi, että siitä on mahdoton sanoa, mitä se merkitsee.”

Erityisesti ykkösen ja seiskan erottaminen on toisinaan vaikeaa. Hiljaisten satakuntalaisten keskuudessa tyhjän äänestäminen on yleisempää kuin Aku Ankan tai Mustanaamion.

 

X