Jeesus vaihtui Putiniin – Venäjän ortodoksisen kirkon patriarkka Kirill heittää bensaa sodan liekkeihin ja lupaa venäläisille sotilaille pelastusta

Venäjällä presidentti on kaiken yläpuolella. Hänestä on tullut keisari, jonka edessä kirkkokin lankeaa polvilleen, kirjoittaa Seuran toimituspäällikkö.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Jyrki Jantunen on Seuran toimituspäällikkö.

Venäjällä presidentti on kaiken yläpuolella. Hänestä on tullut keisari, jonka edessä kirkkokin lankeaa polvilleen, kirjoittaa Seuran toimituspäällikkö.
Teksti:
Jyrki Jantunen

Venäjä jatkaa Ukrainan siviilikohteiden moukarointia. Syyskuussa se tappoi ohjusis­kussa autosaattueeseen yli kolmekymmentä ihmistä, miehiä, naisia, lapsia.

Viime viikolla kohteena oli Zaporižžjan kaupunki, jonka Venäjä oli ”liittänyt” itseensä, yli neljäkymmentä ihmistä kuoli ja useita asuinrakennuksia tuhoutui. Tällä viikolla tappavia iskuja on tehty muun muassa Kiovaan ja Mykolajiviin.

Selvää on, että kun Venäjä ei pärjää rintamalla Ukrainan armeijaa vastaan, se kostaa raukkamaisesti siviileille. Häviön häpeään liittyy myös Venäjän uhkailu ydinaseiden käytöllä.

Terrorismia ja fasismia

Venäjän vimma tappaa siviilejä näyttää tavoitteelliselta. On helppo ymmärtää niitä, joiden mielestä Venäjä on fasistinen terroristivaltio, joka toimeenpanee Ukrainassa kansanmurhaa. Venäjä kiistää ja sanoo iskevänsä sotilaskohteisiin.

Luulisi, että joku Venäjälläkin ärähtäisi ja vaatisi lopettamaan siviilien järjestelmällisen tappamisen. Ehkä maan vaikutusvaltainen ja heikoimmista huolta kantava ortodoksinen kirkko on sellaista jo vaatinut?

Ei suinkaan. Se on patriarkkansa johdolla vain heittänyt lisää bensiiniä sodan liekkeihin.

Jeesus vaihtui Putiniin

Hämmästykseni oli aikamoinen, kun luin, mitä patriarkka Kirill oli Venäjän ”osittaisen liikekannallepanon” takia rintamalla taisteleville sotilaille muistuttanut.

Hänen pyhyytensä mukaan kuolema sodassa Venäjän puolesta on paitsi kunniakas myös tavoiteltava uhraus: tuonpuoleisessa odottaa pelastus. Myös synnit saa anteeksi – sotilas on samanlainen uhri kuin oli Jeesus kuollessaan ristillä.

Patriarkan puhe oli pahanlaatuista harhaoppia. Se kuulostaa islamistiterroristien johtajien­ motivaatiopuheelta taistelijoille, jotka valmistautuvat itsemurhaiskuihin.

Patriarkka Kirill on puolensa valinnut. Hän on vaihtanut Jeesuksen Putiniin, jolle on uskollinen tavalla, joka sopii entiselle KGB:n agentille – sellainenhan Putinkin on.

Ja Kirillille kuuliaisuus on helppoa. Hän elää turvamiesten ympäröimänä tai panssaroidussa autossa eikä sodi rintamalla ja ota siellä vastaan Ukrainan oikeutettua vastahyökkäystä.

Putin, Jumalan valittu?

Kirill onnitteli Putinia tämän 70-vuotispäivänä. Patriarkan mukaan Jumala on Putinin presidentiksi asettanut. Patriarkka kannustaa venäläisiä sotaan, jossa tapetaan entisiä slaavilaisia veljiä, sisaria ja lapsia.

Myös muut ortodoksisen kirkon silmäätekevät ovat kunnostautuneet Venäjällä. He näyttävät mielellään siunaavan joukkotuhoaseita, joita käytetään siviilien murhaamiseen Ukrainassa.

Suomessa tuomitaan

Suomen luterilaisen kirkon piispat eivät onneksi ole vaienneet. Espoon piispan Kaisamari Hintikan mukaan Venäjän kirkon johto tukee sumeilematta myös sotarikoksia.

”Kirkko toimii Jumalaa vastaan. Se tekee sitä, mikä tässä maailmassa on suorastaan saatanasta peräisin”, hän sanoo Kirkko ja kaupunki -lehdessä.

Kerrankin piispa puhuu saatanasta oikeassa asiayhteydessä.

Lue myös: Moskovan patriarkka Kirill lomailee ylellisesti 250 miljoonan euron rantapalatsissaan – Raha ei ole niukka hyödyke Venäjän valtaapitävien rakennushankkeissa

Entisenä KGB:n agenttina pidetty patriarkka Kirill eli Vladimir Gundajev pitää ylellisestä elämästä. Ylellisin Kirillin käyttöön rakennetuista residensseistä on palatsi Mustallamerellä Gelendžhikissä.

Entisenä KGB:n agenttina pidetty patriarkka Kirill eli Vladimir Gundajev pitää ylellisestä elämästä. Ylellisin Kirillin käyttöön rakennetuista residensseistä on palatsi Mustallamerellä Gelendžhikissä.

X