Vessapaperirullan vaihdosta 15 euron veloitus – Näin muistisairaita laskuttaa Esperiin kuuluva Saga Care

Jos muistisairas vanhus ei ymmärrä ottaa uutta vessapaperirullaa kaapin hyllyltä, siihen tarvitaan Saga Caren hoitokodissa palvelusuunnitelman muutos.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Jos muistisairas vanhus ei ymmärrä ottaa uutta vessapaperirullaa kaapin hyllyltä, siihen tarvitaan Saga Caren hoitokodissa palvelusuunnitelman muutos.
(Päivitetty: )
Teksti:
Milla Ollikainen

Muistisairaan vanhuksen sukulainen kertoo Seuralle joutuneensa absurdeihin tilanteisiin asioidessaan yksityisen palvelutalon kanssa. Vanhuksen hoidossa on ilmennyt sellaisia puutteita, joita ei osaisi etukäteen edes kuvitella tai ottaa huomioon.

Räikein yksittäinen esimerkki koskee vessapaperia. Koska vanhus on muistisairas, hän ei paperin loppuessa välttämättä ymmärrä ottaa uutta rullaa telineeseen. Jossain vaiheessa sukulainen alkoi ihmetellä, miksi vanhus pyyhkii vessassa sanomalehteen.

Palvelusuunnitelmaan lisäys ja veloitus jatkossa vartin työstä per rullanvaihto

”Kun puhuin tästä nimenomaisesta asiasta palvelutalon johtajan kanssa, hän ehdotti, että muutetaan palvelusuunnitelmaa ja kirjataan siihen rullan asettaminen. Ehdotus tarkoitti, että rullanvaihtoon varattaisiin viisitoista minuuttia ja jokaisesta kerrasta laskutettaisiin minimitaksan mukaan viisitoista euroa”, sukulainen kertoo.

Muistisairas asuu Saga Caren palvelutalossa pääkaupunkiseudulla. Saga Care on osa Esperi Care -konsernia, jonka hoivakodin toiminnan Valvira keskeytti Kristiinankaupungissa viime viikolla vakavien laiminlyöntien vuoksi.

Muistisairaan asuminen ja perushoiva, johon kuuluvat muun muassa siivous, ruokailu ja lääkkeiden annostelu, maksavat sukulaisen mukaan kyseisessä palvelutalossa noin 2500 euroa kuukaudessa. Sukulainen pitää hintaa korkeana, mutta kalleuskaan ei olisi ongelma, jos huolenpitoa voisi pitää normaalina.

”On vaikea hyväksyä sitä, että omainen joutuu nukkumaan likaisissa lakanoissa ja kulkee likaisissa vaatteissa.”

Pyykinpesupalveluun ei kuulu muistisairaan likaisten vaatteiden poimiminen

Lakanoiden vaihto kuuluu siivoukseen, mutta siinä on ilmennyt vessapaperirullan vaihtoa vastaava ongelma: jos puhdas lakana ei ole oikeaan aikaan tietyssä paikassa odottamassa, lakanaa ei vaihdeta. Lakanan kaapista etsiminen olisi taas uusi erillinen syy muuttaa palvelusuunnitelmaa – ja siitä pitäisi maksaa lisää.

Pyykinpesu ei kuulu peruspakettiin, vaan siitä maksetaan erikseen. Kuitenkaan tähän erilliseen pyykinpesupalveluunkaan ei kuulu likaisten vaatteiden poimiminen pyykkiin.

Muistisairaan sukulaista ihmetyttää, miksi palvelutalon johtaja päättää niinkin pienistä asioista kuin vessapaperirullan vaihtamisesta.

”Yksityisessä vanhushuollossa on luovuttu holistisesta työotteesta, jossa ammattilaiset tekevät havaintoja hoidettavan tarpeista ja toimivat sen mukaan.”

Lue tästä, miten Saga Care kommentoi tapausta.

Vanhustenhoito huolettaa koko kansaa

Kerro kokemuksistasi Seuralle yksityisviestissä: millaisia epäkohtia – tai onnistumisia sinä olet kohdannut vanhustenhoidossa. Jos haluat antaa aiheesta haastattelun, vaikka nimettömänä, jätä liitteeksi myös nimesi ja yhteystietosi.

X