Viimeiset kahvit ennen miljoonia - 92 miljoonan euron Eurojackpot-voitto sekoitti savolaiset

K-market Herkkupadassa Siilinjärvellä jonotetaan. Ei, kyse ei ole ilmaisista ämpäreistä vaan nyt Veikkaus tarjoaa ilmaiset kakkukahvit koko Eurojackpot-miljonäärien kunnalle.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kauppias Jyrki Huttusella oli jännittämistä niin kauan kun voittokuponki oli hänen kassakaapissaan.

K-market Herkkupadassa Siilinjärvellä jonotetaan. Ei, kyse ei ole ilmaisista ämpäreistä vaan nyt Veikkaus tarjoaa ilmaiset kakkukahvit koko Eurojackpot-miljonäärien kunnalle.
(Päivitetty: )
Teksti: Esa Pesonen

Runsaan 20 000 asukkaan pohjoissavolainen Siilinjärven kunta kohosi hetkessä koko Suomen tietoisuuteen: parisen viikkoa sitten selvisi, että jättimäinen 92 miljoonan euroloton päävoitto meni tähän sympaattiseen, mutta talousvaikeuksien kanssa kamppailevaan kuntaan. Porukkalottoajat saavat noin 1,5 miljoonaa euroa mieheen ja naiseen.

Osa voittajista saa vielä enemmän, koska jokunen ihminen osti useampia osuuksia kimppakupongista.

Positiivisuus on päivän sana Siilinjärvellä. Kaikki tuntuvat olevan vain onnellisia uusien lottomiljonäärien puolesta.

Kateutta tai kyräilyä ei ole ilmennyt – vielä.

Rahat alkavat tulla uusien miljonäärien tileille nimittäin vasta muutaman viikon karenssi- ja tarkistusajan jälkeen, syyskuun puolivälissä. Sitten voi olla eri tilanne, kun naapureiden erilainen vauraus alkaa näkyä. Siihen ei vain kukaan – ainakaan julkisesti – tunnusta uskovansa.

Ja tänään perjantaina kylällä juhlitaan voittoa tasapuolisesti, kakkukahveilla K-market Herkkupadassa.

Voittorivit täytettiin juuri täällä, ja voittanut kuponki oli visusti piilossa kauppiaan kassakaapissa ennen kuin se toimitettiin Veikkauksen pääkonttoriin turvaan lunastusta odottamaan.

Kyyneliä ja iloa

Herkkupadan kauppias Jyrki Huttunen suorastaan hehkuu tyytyväisyyttä. Jättipotin julkistuksen jälkeen meno on ollut hullunmyllyä.

”On ollut upea viikko. Voitto oli Euroopan suurin paukku. Yli 12 vuotta olen järjestänut tempauksia, ja tämä oli syksyn positiivisin markkinointitempaus, eikä tarvinnut itse tehdä mitään.”

Huttunen kertoo, että herkkiä hetkiä on Herkkupadassa koettu monena päivänä.

”Voittajia on tullut tapaamaan minua. Olen tavannut ainakin parisenkymmentä ja loputkin heistä ovat pitkäaikaisia asiakkaitani”, Huttunen kertoo.

”Ne ovat olleet tunteikkaita hetkiä ja tarinoita, kyyneliä ja iloa. Mutta voittajat eivät halua julkisuuteen.”

Entä se kateus sitten? Kai sellaista jossain vaiheessa ilmenee?

”En usko, että ilmenee. Jos potti olisi pärähtänyt yhdelle, olisi voinut olla eri juttu. Voitto jää Siilinjärven historiaan. Jonkun kymppitonnin voittoja on ollut, mutta ei ikinä mitään tällaista,” Huttunen kertoo.

Paikallisten huhujen mukaan jokunen marketin työntekijä ja heidän perheenjäsenensäkin kuuluu voittoporukkaan, mutta tästä kauppias pysyy visusti vaiti.

Sanni Heikkinen-Pajarinen ja Urho Holopainen

Sanni Heikkinen-Pajarinen ja Urho Holopainen uskovat, että iso osa voittajista jää asumaan Siilinjärvelle. Kari Pekonen

Harva muuttaa pois

Ystävykset Sanni Heikkinen-Pajarinen ja Urho Holopainen vahvistavat myös, ettei kateus asu Siilinjärvellä.

”Siilinjärvi ei ole kyräilijöiden paikka. Hieno juttu, että voitto sattui meidän kylälle. Varmasti vaikuttaa pysyvästi täällä, kun vanhempaa väkeä on ollut voittajissa. He pysyvät täällä, eivätkä muuta rahoineen pois”, Sanni Heikkinen sanoo.

Kunnassa on huomattavan paljon lapsiperheitä, ja heidän joukossaan oleville voittajille tilanne voi tietenkin olla toisenlainen. Moni muualla töissä käyvä on hankkinut tilavan perheasunnon täältä, koska neliöt ovat olleet halvempia kuin esimerkiksi Kuopion keskustassa.

Nyt voittaja voisi kasvattaa lapsensa aivan missä haluaa, mutta idyllisellä Siilinjärvellä on silti oma houkutuksensa.

”Myönteisiä ajatuksia voitto on pelkästään herättänyt. Kateus olisi tyhmää. Ei täällä asu pikkusieluja. Oudolta se vähän tuntui, kun tuli kerralla niin monta miljonääriä. Siilinjärvelle se potti on melkein kunnanbudjetti”, Holopainen arvelee.

Reino Tuhkanen

Reino Tuhkanen oli iloinen etenkin voittaneiden ikäihmisten puolesta. Kari Pekonen

Ei täällä verokeinotella

K-marketin pihalla tunnelmanluojina mestaroivat haitareineen Tapani Kokkonen, Heikki Niskanen ja Teuvo Mononen taivastelevat hekin voittoa ja sen seurauksia.

”Ei voi pienellä päällä ymmärtää. Miten se just tänne sattui? Miljoonia kuponkeja kun on sentään jätetty”, Tapani Kokkonen pohtii.

”Tiedän itsekin muutaman voittajan. Sanoivat, että ennen oli vain velkaa, mutta ei ole enää. Nukkuvatkin kuulemma paremmin”, Teuvo Mononen kertoo kuulleensa.

Mutta miten uusi vauraus tulee kunnassa näkymään? Varmasti alkuun hyvinkin maltillisesti, ilman pröystäilyä, siilinjärveläiset uskovat.

Rahaa luultavasti menee tavallisten arjen asioiden hankkimiseen: autoon, kalaveneeseen, mökkiremontteihin, matkoihin.

Oma kotitalokin saattaa saada paremman katon tai pitkään lykätyn putkiremontin.

”Mainoksia oli paikallislehdessä enemmän jo voiton jälkeen. Rahoille olisi ottajia.

Paikalliset yrittäjät odottavat toiveikkaana. Ei täällä verokeinottelusta ymmärretä. Ei ne voittajat rahojaan ulkomaille vie”, hän jatkaa.

Kaverukset eivät kuitenkaan usko, että voitolla olisi tavallisten ihmisten elämään pidemmällä aikavälillä sen suurempaa vaikutusta.

Reino Tuhkanen iloitsee, että voittajissa oli nimenomaan paljon vanhoja ihmisiä.
”Niille mummoille hieno asia, jotka voittivat. Ei tarvitse heidän nyt pihistellä enää.”

Kuponki oli tärkeä paperi

Voittanut Eurojackpot-kierros pelattiin kimppalottona paperisella pelitositteella. Siihen myytiin osuuksia marketissa. Pelaajat saivat osuudensa maksamisesta kuitin, joka ei kuitenkaan ole virallinen voittokuponki.

Veikkaus maksaa tällaisissa tapauksissa rahat vain alkuperäistä lottokuponkia ja kimppasopimusta vastaan.

Jos kuponki tai pelaajien nimet sisältänyt kimppasopimus olisi fyysisesti tuhoutunut, miljoonat olisivat jääneet kaikilta saamatta.

X