Viimeiset sukellusmatkat Titanicille käsillä: Tällä hinnalla pääset mukaan turistiksi

Kiinnostaako vuonna 1912 uponnut valtamerilaiva Titanic? Vielä ensi kesänä sen luo pääsee sukellusmatkalle.

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Kiinnostaako vuonna 1912 uponnut valtamerilaiva Titanic? Vielä ensi kesänä sen luo pääsee sukellusmatkalle.
(Päivitetty: )
Teksti:
Milla Asikainen

Kuuluisan, neitsytmatkallaan uponneen Titanicin hylky tulee hajoamaan runsaan kahdenkymmenen vuoden sisällä, sanovat asiantuntijat. Vajaan neljän kilometrin syvyydessä lepäävää Titanicia syö laivan mukaan nimensä saanut Halomonas titanicae -ruostebakteeri. Aluksen jäänteet syöpyvät nyt pahimmillaan 180 kilon päivävauhdilla.

Yhdysvaltalainen sukellusyritys OceanGate on lähettämässä ensi kesäkuussa ryhmän maksaneita asiakkaitaan katsomaan hylkyä. Retki tulee olemaan viimeisiä Titanicille tehtäviä – kenties jopa viimeinen.

Raha yksin ei riitä – on läpäistävä myös vaativat soveltuvuustestit

Vaikka kyseessä on kaupallinen matka, sillä on myös tieteellisiä päämääriä.

Kahdeksanpäiväisellä matkallaan ryhmän on tarkoitus käyttää 3D-mallinnustyökaluja analysoidakseen hylkyä ja säilyttääkseen Titanicin muiston jälkipolville. Matkalle on ollut mahdollista päästä mukaan, vaikkei olisikaan erityistä asiantuntemusta meritieteistä tai –tutkimuksesta.

Reissun hinta tosin on yli 91000 euroa. Suurinpiirtein saman verran nykyrahassa maksoi vuoden 1912 Titanicin ykkösluokan matkalippu.

Mutta eikö maallikkojen päästäminen monen kilometrin syvyyteen ole vaarallista?

”Se ei ole niin vaarallista kuin miltä se voi kuulostaa. Me emme ota mukaan ketä tahansa”, OceanGaten markkinoinnoista vastaava Joel Perry kertoo BBC:lle.

”Asiakkaamme käyvät läpi melko tiukan seulan varmistaaksemme, että he soveltuvat tälle matkalle.”

Soveltuvan persoonallisuuden ja todistetun fyysisen kunnon vaatimusten lisäksi asiakkaiden on osallistuttava koulutukseen, joka valmentaa hätätilanteiden varalle.

Onko hylyn tutkiminen eettisesti arveluttavaa?

Oikeudesta sukeltaa Titanicin luo on kiistelty hylyn löytymisestä eli vuodesta 1985 alkaen.

”Kyse on aina ollut kontrollista. Kuka kontrolloi aluetta, esineiden löytämistä, kuvaamista”, kertoo David Concannon, asianajaja ja retkikunnan johtaja.

Britannian, Ranskan, Yhdysvaltojen ja Kanadan hallitukset ovat käyneet reviiritaistelua yksityishenkilöitä ja OceanGaten kaltaisia yrityksiä vastaan siitä, kuka hylyllä saa vierailla. Yhdysvaltain liittovaltion sää- ja valtamerentutkimusorganisaatio (NOAA) pelkää vedenalaisen kulttuuriperintökohteen ja 1500 ihmisen haudan koskemattomuuden puolesta.

Concannonin mielestä säännökset ovat liian tiukkia. Käytännössä seurauksia niiden noudattamatta jättämisestä ei silti usein tule.

”Jos he yrittävät asettaa rajoituksia, kukaan ei tule noudattamaan niitä. Ryhmä vain ilmaantuu paikalle, sukeltaa, tekee mitä haluaa ja lähtee.”

Kuusi kertaa hylyllä vierailleen mikrobiologi Lori Johnstonin mielestä hylkyä pitäisi tutkia vielä, kun siihen on mahdollisuus.

Hänen mukaansa vierailujen avulla voidaan luoda ainutlaatuisia oppimismahdollisuuksia lukuisille sukupolville vielä senkin jälkeen, kun Titanic on hajonnut.

”Hylyssä yhdistyy kaikkea maantieteestä meritieteeseen ja historiasta arkeologiaan”, hän sanoo.

 

Lähde: BBC

X