Miksi räntäsade toukokuussa ottaa päähän?

Ovatko viimeaikaiset räntä- ja lumikuurot saaneet mielen matalaksi? Ihan turhaan. Työterveyspsykologi kehottaa ottamaan mallia meteorologi Pekka Poudalta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Räntäsade toukokuussa on puhututtanut paljon.

Ovatko viimeaikaiset räntä- ja lumikuurot saaneet mielen matalaksi? Ihan turhaan. Työterveyspsykologi kehottaa ottamaan mallia meteorologi Pekka Poudalta.
(Päivitetty: )
Teksti:
Päivi Ekola

Viime päivinä on saanut tuijottaa ulos ja hieraista epäuskoisena silmiään. Usein. Taasko siellä sataa räntää? Eikö lämpömittari vieläkään kohoa?

Sosiaalinen media on täyttynyt epäuskoisista päivityksistä ja yksi some-hittikin syntyi, kun meteorologi Pekka Poudan pokka petti ja hän nauroi vedet silmissään kertoessaan seuraavista lumikuuroista. MTV3:n video tapahtumasta on levinnyt ympäri maailman.

Toukokuussa pitäisi päästä nauttimaan kesän ensimmäisistä aurinkoisista päivistä, lämmöstä ja heräävästä luonnosta. Talvitakit olisi pitänyt jo aikaa sitten päästä vaihtamaan kevyisiin kesätakkeihin, eikä kenenkään oikeasti tarvitsisi enää huolehtia siitä, onko kesärenkailla turvallista lähteä liikenteeseen.

Räntäsade toukokuussa huuhtoo odotukset

Kauniista kevään mielikuvista löytyy syy sille, että moni suomalainen tuntee tällä hetkellä olonsa petetyksi.

– Pettymys kumpuaa sellaisista asioista, joihin liittyy odotuksia. Yleensä tähän aikaan vuodesta voidaan jo kaivaa kesävaatteet esiin, mutta nyt todellisuus on tästä aika kaukana, sanoo Terveystalon johtava työterveyspsykologi Tuuli Viranta.

Hän kehottaa suhtautumaan säähän huumorilla.

– Kaivakaa netistä video Pekka Poudan loppuviikon sääennusteesta – eihän tälle säälle voi kuin nauraa. Tilanteen kääntäminen yhteiseksi vitsiksi synnyttää myös positiivista yhteisöllisyyttä. Odottamattomista tilanteista syntyvät usein ne parhaat muistot: ainakin jälkikäteen on hauska muistella, kuinka silloin kerran toukokuussa pelattiin jalkapalloa kentällä, jolla oli viisi senttiä räntää.

Valon määrällä ja ilmanpaineen vaihtelulla on tutkitusti fysiologisiakin vaikutuksia. Silti monet sään tuottamista pettymyksistä liittyvät juuri odotusten ja todellisuuden ristiriitaan.

Suhtaudu säähän joustavasti

Viranta muistuttaa, että omaan mielialaan voi vaikuttaa omalla suhtautumisellaan. Nyt kaivataan joustavuutta.

– Omaan mielialaan voi vaikuttaa joustavalla suhtautumisella. Jos etukäteen on päätetty, että aina äitienpäivänä mennään piknikille ja sitten onkin viisi astetta lämmintä ja pyryttää, tulee luonnollisesti paha mieli, hän sanoo.

Kylmä toukokuu saattaa herättää pelot myös lähestyvästä lomakaudesta: mitä jos tänäkin vuonna kesä on viileä ja sateinen?

– Suomalaisilla on ehkä vähän sellaista asennetta, että kun asiat eivät suju suunnitelmien mukaan, ajatellaan, että tässä tämä nyt oli. Se on inhimillistä, sillä ihmisen mieli poimii helposti esiin asioiden negatiiviset puolet. Todellisuudessa kesästä saattaa tulla ihan millainen tahansa, Viranta lohduttaa.

Lue myös:

Katso, mitkä ovat olleet Suomen surkeimmat kesät

Jenni Haukio: Kun helle ei helli

Näin ennustat itse kesäsään

 

X