Seura tutki: Putinin rikkaan sukulaisen 800 neliöinen hirsilinna rapistuu Savonlinnassa – Katso huvilan piirustukset!

Viktor Hmarin on Putinin sukulainen ja opiskelutoveri, joka on rakennuttanut hulppean hirsihuvilan Savonlinnaan. Millainen mies hän on?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Venäläisillä on vapaa-ajan kiinteistöjä varsinkin Itä-Suomessa.

Viktor Hmarin on Putinin sukulainen ja opiskelutoveri, joka on rakennuttanut hulppean hirsihuvilan Savonlinnaan. Millainen mies hän on?
Teksti: Antero Eerola

Kun Neuvostoliitto 1990-luvun alussa luhistui, moni venäläinen alkoi vaurastua satumaisesti. Usein kyse oli vapautuneiden markkinoiden, henkilökohtaisten suhteiden ja korruption yhdistelmästä.

Oli myös niitä, joilla rikastuminen vain jatkui, kun Vladimir Putin nousi maan presidentiksi.

Moni äkkiäveriäs venäläinen, erityisesti Pietarista, alkoi hankkia hulppeita vapaa-ajan kiinteistöjä etenkin järvien halkomasta Itä-Suomesta.

Yksi heistä oli Pietarista kotoisin oleva liikemies Viktor Hmarin, 72.

Hänen nimensä ei ole koskaan esiintynyt Venäjän rikkaimpien suurliikemiesten listoilla. Silti hän on itsensä presidentti Putinin sukulaismies.

Hmarinin vaimo Ljubov (omaa sukua Kruglovaja) on Putinin tädin Ljudmila Putinan tytär. Pariskunta meni naimisiin marraskuussa 1976. Hmarin oli neuvostovuosina myös Putinin kurssikaveri Leningradin yliopiston oikeustieteellisessä tiedekunnassa.

Opintojen jälkeen miesten urat kulkivat eri suuntiin. Putin pääsi unelmatyöhönsä Neuvostoliiton turvallisuuspalvelu KGB:hen. Hmarinista tuli asianajaja. Henkilökohtaiset yhteydet kuitenkin säilyivät.

Tästä huolimatta Viktor Hmarin on päätynyt vain Britan­nian henkilöpakotteiden kohteeksi. EU:n listalta häntä ei löydy.

Upea hirsilinna kätkee sisäänsä kolme ylelliseksi suunniteltua kerrrosta. © Om-arkisto

Upea hirsilinna kätkee sisäänsä kolme ylelliseksi suunniteltua kerrrosta. © OM-arkisto

Piirustusten mukaan hirsiunelman ensimmäisestä kerroksesta löytyy muun muassa ruokailutila, kaksi vierashuonetta ja tilava sauna. © OM-arkisto

Piirustusten mukaan hirsiunelman ensimmäisestä kerroksesta löytyy muun muassa ruokailutila, kaksi vierashuonetta ja tilava sauna. © OM-arkisto

Yli 800 neliön ökyhuvila

Hmarinin hirsilinnojen kokonaisuus sijaitsee Moijin mökki -nimisellä tontilla kuvankauniissa järvimaisemassa Savonlinnassa.

Kauimpana rannasta sijaitsee peräti yli 800 neliötä käsittävä hirsihuvila. Sen pääsisäänkäyntiä vartioi mäntyyn kiinnitetty, yksinäinen valvontakamera.

Maallikonkin silmin näkee, että rakennustyöt ovat jääneet kesken. Talo on pystyssä, mutta viimeistely puuttuu. Myös tiet, polut ja kaksi muuta rakennusta lähempänä rantaa ovat ilmakuvien perusteella hoitamattomia, sillä kukaan ei ole ollut niitä käyttämässä ja kunnostamassa.

Savonlinnan kaupungin virastosta löytyvät taloihin liittyvät lupapaperit. Niihin isännän osoitteeksi on merkitty talo Pietarin ydinkeskustassa.

Dokumenteista selviää, että Hmarin osti maa-aluetta vuonna 2009. Poikkeuslupaa kaavasta haettiin omakotitalolle sekä kesäkeittiölle. Poikkeamisluvassa oli kyse siitä, että rakennuksista tahdottiin tehdä ympärivuotisia asuinpaikkoja, vaikka kaavaan paikka oli merkitty loma-asuntoalueeksi.

Tekninen lautakunta myönsi luvan marraskuussa 2009.

Piirustukset tilattiin Rantasalmi oy:ltä, maailman vanhimmalta teollisten hirsitalojen rakentajalta, joka ajautui kuitenkin konkurssiin vuonna 2010.

Päärakennukselle rakennuslupa puolestaan haettiin vuonna 2014.

Muhkean talon ensimmäiseen kerrokseen sijoittuvat piirustusten mukaan tilava olohuone, ruokailutila, sauna sekä runsaasti tilaa vilvoitteluun.

Talon takaosassa on kaksi päälle 30 neliön kokoista vierashuoneistoa, joihin kuuluvat makuutila, oleskelutila sekä omat wc:t ja suihkut.

Yläkerrassa ovat isännän makuuhuone, työhuone ja lastenhuone.

Tilavasta kellarikerroksesta löytyvät erilliset ruoka- ja viinivarastot sekä vajaan 60 neliön suuruinen biljardihuone.

Talon toteuttajaksi valikoitui suomalainen Finnlamelli.

Lue myös: Seura tutki: Tsaarinaikaa ihailevat kasakat toivovat vähemmistökansan asemaa Suomessa – Näin he ylistävät Putinia ja harjoittelevat sotataitoja

Viktor Hmarin (oik.) on toiminut vuosia Mustanmeren ja Kaspian­meren yhteistyötä edistävässä kansainvälisessä järjestössä. © Kuvakaappaus ifspd.org-sivuilta

Viktor Hmarin (oik.) on toiminut vuosia Mustanmeren ja Kaspian­meren yhteistyötä edistävässä kansainvälisessä järjestössä. © Kuvakaappaus ifspd.org-sivuilta

”Paperit Putinille roskiin”

Vaikka Moijin mökin isäntä ei olekaan miljardööri, rahaa hänellä on.

Kun kapitalismi rantautui Venäjälle, myös Hmarinista tuli liikemies. Hänen yhtiönsä Vita-X sai omistukseensa siivun Pietarin polttoaineyhtiö -nimisestä yrityksestä.

Juuri sen hallinnasta Pietarin mafia kävi verisiä reviiritaisteluita 1990-luvulla. Pääosassa oli pelätty Tambovin mafian johtohahmo Vladimir Barsukov-Kumarin, liikanimeltään Pietarin yökuvernööri.

Nykyisin Barsukov-Kumarin istuu yli 20 vuoden linnatuomiota. Hmarin itse sanoo osallistuneensa polttoaineyhtiön toimintaan vain parin vuoden ajan.

Kun Putinista tuli Venäjän presidentti keväällä 2000, monen vanhan ystävän, kurssikaverin ja työtoverin ura lähti rakettimaiseen nousuun.

Talouslehti Forbesin venäjänkielinen painoksen mukaan Hmarinista tuli silti vain pienen Flora Moskva ­-nimisen pankin hallintoneuvoston puheenjohtaja.

Hmarinin turvallisuusasioista tuolloin vastannut Sergei Sokolov on kertonut, kuinka hänen esimiehensä pakeilla kävi paljon yhteiskunnan silmäätekeviä, kenraaleita ja kansanedustajia. He toivoivat saavansa viestinsä presidentille Hmarinin kautta.

”He toivat tonneittain papereita: viekää nämä Vladimir Vladimirovitšille (Putinille). Sen jälkeen ne kaikki heitettiin roskakoriin.”

Hmarinin ura lähti lentoon vasta sen jälkeen, kun Putin 2000-luvun alussa nimitti valtion kaasujätti Gazpromin johtoon vanhan pietarilaisen tuttavansa Aleksei Millerin.

Luonnonkauniilla paikalla sijaitsevan päärakennuksen viimeistely on selvästi jäänyt tekemättä. © Om-arkisto

Luonnonkauniilla paikalla sijaitsevan päärakennuksen viimeistely on selvästi jäänyt tekemättä. © Om-arkisto

Poliisiratsia ja isompi kalamies

Gazpromin hankinnat oli tuolloin keskitetty tytäryhtiö Gazkomplektimpeksiin, joka puolestaan perusti Jamal Invest -nimisen tytäryhtiön.

Uusi yhtiö voitti lukuisia kaasunporaukseen, jalostukseen ja varaosiin liittyviä tarjouksia. Mediatietojen mukaan edunsaajiin kuului Viktor Hmarin. Vuonna 2008 miliisin talousrikosyksikkö kuitenkin teki yllätysiskun Jamal Investiin.

”Meille juoksi 15 aseistettua miestä, jotka sulkivat työhuoneet”, Hmarin on muistellut julkisuudessa.

Viranomaisten mukaan Jamal Invest oli jo pitkään vältellyt verojen maksamista hämärillä vekselijärjestelyillä ja kirjanpidon ohittamisella.

Tämän jälkeen Gazprom alkoi karttaa Hmarinin firmoja hankinnoissaan. Vuonna 2011 Jamal Invest lakkautettiin.

Eräs yhtiön ex-työntekijöistä uskoo, että kyse oli samoilla apajille ilmaantuneesta suuremmasta kalamiehestä.

Vuonna 2010 Suomessakin tunnettu Putinin judokaveri ja suurliikemies Arkadi Rotenberg osti kaasuputkiyhtiön, joka oli jo tuolloin Gazpromin suurten energiaputkien monopolitoimittaja.

Venäläisten mediatietojen mukaan Hmarin olisi kuitenkin pysynyt kiinni kaasuliiketoiminnassa myös tämän jälkeen.

Hmariniin kytköksissä olevat yhtiöt ovat myös sijoittaneet viininviljelyyn Krimin niemimaalla, jonka Venäjä liitti itseensä keväällä 2014. Tuloistaan ja omaisuudestaan mies on itse ollut vaitonainen.

”Kun jäljellä on viimeinen rahasäkki, lasken sitten”, hän on sanonut taannoisessa haastattelussa.

Lue myös: Venäjän valtaeliittiin kytkeytyvät liikemiehet ostivat hotellikiinteistön Saarijärvellä – Näin kultainen EU-passi sinetöi sekavan kiinteistökaupan

Tieltä johtava puinen ramppi vie talon pääovelle. © OM-arkisto

Tieltä johtava puinen ramppi vie talon pääovelle. © OM-arkisto

”Tuskin koskaan valmistuu”

Mökkinaapurustossa venäläisisäntä tunnetaan hyvin.

Vuoden 2019 jälkeen häntä ei kuitenkaan ole näkynyt. Se oli ennen koronapandemiaa ja Venäjän hyökkäystä Ukrainaan.

”Ei se talo taida koskaan täysin valmistuakaan”, yksi Hmarinin suomalaisista mökkinaapureista arvelee.

Välirikko Suomen ja Venäjän välillä voi kestää pitkään.

Hän toivoo voivansa esiintyä ilman nimeä, myös naapurisovun merkeissä.

”Hän oli täällä yleensä vain kahdesta neljään päivään, kiireinen ihminen. Joskus mukana oli isompi, noin kymmenen hengen seurue. He tulivat tänne suoraan lentokentältä.”

Saman järven rannalla mökkiä pitävä mies on tavannut Hmarinin. Hän kertoo, että liikemiehellä oli aina pieni seurue, joka avusti tulkkaamisessa ja merkitsi muistiin, mitä oli sovittu.

Eräs naapureista kertoo käyneensä Hmarinilla illallisella. Se oli kuin suuressa maailmassa.

”Kokki ja naispalvelija valmistivat ruoan ja tarjoilivat sen. Ruoan aikana he eivät juoneet mitään (alkoholia), koska minäkään en juonut. Vierasta kunnioitettiin näin”, mies muistelee.

Keskimmäisen rakennuksen näköesteeksi on istutettu kuusiaita. © OM-arkisto

Keskimmäisen rakennuksen näköesteeksi on istutettu kuusiaita. © OM-arkisto

Hänen ylhäisyytensä Viktor Hmarin

Hmarinilla on yhä myös poliittisia yhteyksiä. Hän on ollut vuodesta 2009 lähtien varapuheenjohtaja kansainvälisessä Kestävän rauhan ja kehityksen säätiössä (International Foundation for Sustainable Peace and Development). Se perustettiin aikanaan Azerbaidžanin ja Romanian presidenttien aloitteesta.

Viktor Hmarin on myös johtokunnan puheenjohtaja kahdessa maanlaajuisessa järjestössä. Toinen on maatalouden kehittämiseen keskittyvä RosZem ja toinen isänmaallinen liike nimeltä ”Rakastamme Venäjää” (Myi Ljubim Rossiju).

Hmarinin nimi vilahtaa myös vankilaan suljetun oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin dokumentissa Putinin palatsi.

Myös Hmarinin poika, vuonna 1978 syntynyt Viktor (nuorempi) on mukana liike-elämässä. Hän toimii nykyisin Venäjän suurimman vesivoimayhtiön RosHydron pääjohtajana.

Muiden harrastustensa ohella Hmarin on pikkuruisen, Intian valtameressä sijaitsevien Seychellien saarivaltion kunniakonsuli. Forbesin mukaan tämä on oikeuttanut hänet laittamaan diplomaattikilvet valkoiseen Rolls-Royceensa.

”Teidän pitäisikin kutsua minua teidän ylhäisyydeksenne (Your Excellency)”, Hmarin on vitsaillut julkisuudessa.

Lue myös: Seura tutki: Itärajan valvonta herättää huolta – Pitäisikö rajaa vahvistaa järeämmäksi? Suomen ja Venäjän erottaa vain korkea piikkilanka-aita

Britannian pakotteet eivät pure

Savonlinnassa ”hänen ylhäisyytensä” tyhjä kesähuvila rapistuu ja ränsistyy. Korona sulki rajat, ja sodan jälkeen venäläisten on ollut vaikea matkustaa.

Maa-aluetta Viktor Hmarin hankki jo vuonna 2009, vuosia ennen Ukrainan sotaa, kun Suomi ja Venäjä olivat vielä kohtuullisissa väleissä. Venäjä miehitti Krimin 2014 ja hyökkäsi Ukrainaan helmikuussa 2022, minkä jälkeen viranomaiset ovat alkaneet suhtautua ulkomaalaisten kiinteistökauppoihin aiempaa tiukemmin.

Vaikka Hmarinin voi sanoa jo sukulaissuhteen perusteella kuuluvan presidentti Putinin pitkäaikaiseen lähipiiriin, hän on Ukrainan sodan seurauksena päätynyt vain Britannian pakotelistalle.

Suomen viranomaiset eivät voi puuttua hänen täällä olevaan omaisuuteensa.

Päällikkö Juha Rainne oikeusministeriön kansainvälisen oikeuden yksiköstä sanoo, että Suomessa viranomaiset panevat toimeen vain Suomessa voimassa olevaa lakia. Sitä ei voi muiden maiden päätöksillä muuttaa.

”Tämä on sinänsä aika selkeää meidän kannaltamme.”

Hän alleviivaa kommentoivansa asiaa vain yleisellä tasolla.

Voisiko Britannia pyytää Suomea ryhtymään mihinkään toimenpiteisiin, vaikka Hmariniin ei kohdistu EU-pakotteita?

”En näe tätä mahdollisena, koska viranomaistyössä on kuitenkin tärkeää, että kaikki perustuu lakiin. Pakotetoimintaankaan ei voi ryhtyä ilman laillista perustaa”, Rainne korostaa.

Hmarin itse on sanonut julkisuudessa, ettei ole anonut Putinilta palveluksia.

”En ole pyytänyt itselleni koskaan mitään. Meillä on kärpäset erikseen, ja olut erikseen”, Hmarin mukailee vanhaa venäläistä sanontaa.

X