Talvivaaran lobbarina on alusta asti työskennellyt vihreä ympäristöaktiivi

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Tuotevastuun asiantuntija Tuomas Vanhanen puolustaa yhtiötään. Asioita on järkevää yrittää parantaa sisältäpäin. © Pertti Granqvist
Alusta lähtien kaivoksen perustajan Pekka Perän adjutanttina ja avustajana on työskennellyt aktiivisesti vihreissä toimiva henkilö.

Elokuussa 2007 muurattiin Talvivaaran kaivoksen peruskiveä.

”Valtion jopa kannattaa käyttää muun omaisuuden myyntituloja tällaisen uuden eräänlaisen kansallisomaisuuden luomiseksi.”

Tulevaa ennustava juhlapuhuja oli silloinen pääministeri Matti Vanhanen (kesk). Paikalla oli kuitenkin toinenkin Vanhanen. Vuoden 2005 alussa yhtiöön sen viidentenä työntekijänä oli palkattu nuori mies, Tuomas Vanhanen.

Toimitusjohtaja Pekka Perä oli löytänyt vastavalmistuneen diplomi-insinöörin esikuntaansa oikeastaan tuttavapiiristään. Tuomaksen äiti Marja Riekkola-Vanhanen oli kehittänyt Outokumpu Oyj:n palveluksessa malmin bioliuotusmenetelmän ja toimi sittemmin Talvivaaran teknisenä johtajana. Poika Vanhasen diplomityö taas käsitteli metsäteollisuuden kemikaalikierron sulkemista.

Aiheesta kirjoittaa toimittaja Sampsa Oinaala äskettäin ilmestyneessä kirjassa Talvivaaran vangit (Siltala).

Moni talvivaaralaisista on sittemmin jättänyt kaivosyhtiön Espoon pääkonttorin, mutta Tuomas Vanhanen puolustaa edelleen kiivaasti kaivoshanketta, jota monet – varsinkin vihreästi maailmaa katsovat – pitävät Suomen taloushistorian yhtenä vakavimmista ympäristötuhoista.

Tuomas Vanhanen on pitkähiuksinen ja -partainen, polkupyöräilevä ympäristöaktiivi. Työpaikastaan huolimatta hänen maailmankuvansa on umpi- tai ekovihreä.

Asiantuntija ja lobbari

Talvivaaran vangit -kirjaan antamassaan haastattelussa Vanhanen kertoo paitsi ympäristöharrastuksestaan myös kiinnostuksestaan politiikkaan. Hän on ollut mukana erilaisissa metsänsuojelukampanjoissa, hän avustaa Vihreää lankaa kirjoituksillaan ja osallistuu vihreiden ilmastopolitiikan muotoiluun.

Kirjassa hän kertoo kuuluneensa puolueeseen jo vuosien ajan ja osallistuneensa sen vaalikampanjoihin. Hän oli aktiivisesti auttamassa Pekka Haaviston menestystä presidentinvaaleissa. Myös hänen vaimonsa on vihreä, joka nousi vihreiden varavaltuutetuksi Helsingissä 2008.

Tuomas Vanhanen suunnitteli jossain vaiheessa pitävänsä vuoden sapattivapaan kaivostöistä ryhtyäkseen kansanedustajan avustajaksi. Kaivos ja Perä kuitenkin torppasivat idean – Talvivaara tarvitsi miestä kipeämmin.

”Omat sanomiseni on siinä aika lailla kohdallaan”, hän kuittaa haastattelunsa kirjassa.

Tekniikkaosaamisen lisäksi yhtiössä kiinnitettiin huomiota Vanhasen sosiaalisiin taitoihin, ja hän sai lisätehtäviä tittelillä tuotevastuun asiantuntija. Hän on käynyt puhumassa eduskunnan ympäristövaliokunnassa, ammattiliitoissa, yhdistyksissä ja asioi ministeriöissä.

”Lobbari en ole sanan varsinaisessa mielessä ollut. Olen vain hyvä juttelemaan ja puhumaan ihmisille”, Vanhanen kertoo nyt Seuralle.

Vaikuttaminen tuotti myös tulosta. Valtio panosti lisää rahaa kaivoksen ylläpitoon. Peruskiveä muuranneen sukunimikaiman ennustus on toteutunut.

Greenpeace opettaa

Talvivaaran puolustaminen ja vihreät arvot samassa persoonassa on yllättävä joskaan ei siis mahdoton yhdistelmä. Vanhasella on ristiriitaan selitys.

”Jos ne asiat olisivat tahallisia, jos niitä ei yritettäisi korjata ja niihin vaikuttaa, niin en olisi silloin firmassa töissä. Toki näissä aika paljon tulee vastaan sitä, että moni ihminen ei hahmota kokonaisuutta.”

Hän ottaa esimerkin vesien sulfaattitasoista, jotka ovat luonnostaan talvella korkeammat kuin kesällä. Ja jatkaa:

”Tässä on itse päässyt näkemään aika paljon ja vääntämään kättä esimerkiksi Niinistön Villen kanssa siitä, mikä olisi ollut järkevää siinä alussa, kun puhuttiin näistä vedenpuhdistusjärjestelmistä.”

Vihreiden puheenjohtajan Vanhanen tapasi lounaalla kasvokkain heti tämän tultua ympäristöministeriksi 2011. Sittemmin miehet ovat Vanhasen mukaan kohdanneet vihreiden tapahtumissa, esimerkiksi vaalimökillä tai -valvojaisissa.

Kuinka paljon olet pystynyt vaikuttamaan häneen?

”Ei minulla ole varsinaista vaikutusvaltaa tässä aiheessa. Vielä ei ole tullut vastaan sellaista poliitikkoa, jonka luokse ei pääse juttelemaan, jos asiallisesti esittää asiansa. Se on ihan kelle tahansa avointa”, Vanhanen kuittaa.

Nykyisen työnsä lähtökohdista Vanhanen paljastaa erityisen yksityiskohdan.

”Ehkä huvittavaa on, että minulla on taustalla tässä Greenpeace-koulutus, jolla tätä tehdään. Olin silloin Talvivaaralla, kun sain tämän koulutuksen. Tässä nämä verkostot on ilman muuta.”

Epäilyyn, että vihreät tai greenpeacelaiset kokisivat Talvivaaran lobbarin kiusalliseksi joukoissaan – perustuuhan vihreiden nykyinen suosio juuri Talvivaaran kieltämiseen – Vanhasella on vastaus.

”Toki löytyy ihmisiä, joiden kanssa asia on tämmöinen. Siinähän asiat riitelevät, mielellään ei mennä siihen, että ihmiset riitelevät. Toki löytyy paljon ihmisiä, jotka ihmettelevät, mitä minä teen siellä. Sitten on paljon niitä, jotka ymmärtävät, että on järkevämpää, jos joku pääsee muuttamaan asioita sisältäpäin.”

Ei kuulu mulle

Vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö vastaa kesken kiireidensä. Talvivaaran julkivihreä, Tuomas Vanhanen, tunnetko tapausta?

”En tiedä.”

Siis Pekka Perän joukoissa?

”En tiedä, en osaa sanoa, jos nimi on hämärästi tuttu. Jos on töissä eri paikoissa, ei kai siinä mitään laitonta ole. Kysy häneltä itseltään! Mitä se mulle kuuluu.”

Hän on toiminut Talvivaaran lobbarina.

”Ei ole nimi jäänyt mieleen. En ole Talvivaaran ihmisiä tavannut paljoa, silloin kun olen käynyt siellä. Saahan ihminen valita työpaikkansa.”

Hänen äitinsä on bioliuotusmenetelmän keksijä.

”Kiinnostavaa.”

Usko tulevaan

Viikko sitten elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk) kertoi ratkaisusta, jonka mukaan kaivoksen alasajon valmistelu aloitetaan ja tähän varataan 144 miljoonaa euroa. Pikkiriikkinen takaportti jäi: jos yksityistä rahaa kaivokseen löytyy, Talvivaara voi pelastua.

Tuomas Vanhanen on toiveikas, kulissien takaisissa neuvotteluissa on koko ajan edistytty.

”Talvivaarahan pääsee eteenpäin. Meillä on velkasaneeraus menossa, ja niin kauan kuin talous on kunnossa, meillä ei ole hätää. Meidän firma tuottaisi tällä hetkellä voittoa – jos ei otettaisi mukaan Jaatisen, (Talvivaaran selvitysmies Pekka Jaatinen) palkkiota. Jos velkasaneeraus saataisiin kuntoon, siitä sitten jatketaan kohti uusia haasteita osakeyhtiönä.”

Velkasaneerattava Talvivaara myy 40 työntekijänsä osaamista valtion omistamalle Terrafame-kaivosyhtiölle. Vanhanen aikoo jatkaa työpaikassaan.

”Olen nyt toistaiseksi pysynyt Talvivaarassa, ja kun perhehistoria painaa tässä vähäsen ja toimii. Eikä vielä parempaa tarjousta ole tullut.”

X