”Valkoinen heteromies taas syytettyjen penkillä” – Anja Snellman on seurannut Aku Louhimiehen ja Aku Hirviniemen kohujen naisvihapainotteista some-kommentointia

”Kummankin omilla foorumeilla – kuten myös eri medioiden kommenttirimssuissa – tapauksiin liittyvät naiset ovat saaneet osakseen sellaista kielenkäyttöä, jota yleensä vihapuheeksi kutsutaan”, Anja Snellman kirjoittaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Anja Snellman on kirjailija, yleis- ja seksuaaliterapeutti sekä toimittaja.

"Kummankin omilla foorumeilla – kuten myös eri medioiden kommenttirimssuissa – tapauksiin liittyvät naiset ovat saaneet osakseen sellaista kielenkäyttöä, jota yleensä vihapuheeksi kutsutaan", Anja Snellman kirjoittaa.
(Päivitetty: )
Teksti: Anja Snellman

Olen seksuaaliterapeutin työssäni kohdannut lukuisia ihmisiä, jotka ovat kokeneet elämässään seksuaalista häirintää. Mediassa vellova MeToo-keskustelu on ollut omiaan herättämään vanhat ja tuoreemmatkin muistot henkiin, ja luokseni hakeutuneilla on tullut julkista sanailua seuratessaan erilaisia ahdistusoireita.

Näistäkin syistä olen seurannut AkujenLouhimiehen ja Hirviniemen – väitettyyn epäasialliseen kohteluun ja seksuaaliseen häirintään liittyvien tapausten kommentointia sosiaalisessa mediassa.

Kumpikin julkisuuden henkilö on saanut osakseen runsain mitoin tsemppitoivotuksia ja selkään taputtelua niin medioiden keskustelupalstoilla kuin omilla Facebook-sivuillaan.

Hyväveli-empatian ymmärtää varsinkin kaverisivuilla helposti mutta se toinen vyöry.

Kummankin omilla foorumeilla – kuten myös eri medioiden kommenttirimssuissa – tapauksiin liittyvät naiset ovat saaneet osakseen sellaista kielenkäyttöä, jota yleensä vihapuheeksi kutsutaan.

Naiset ovat saaneet kuulla olevansa lahjattomia bimboja, julkisuushakuisia huoria, miehenpuutteessa eläviä ämmiä, lesboja, pihtareita, tyhmiä typyköitä, rahankiilto silmissä vaanivia pimuja, onnenonkijoita, ja niin edelleen. Nämä kommentit ovat kaiken lukemani perusteella tulleet useimmiten naisilta, tai ainakin naisen nimillä esiintyviltä.

Miehet puolestaan ovat tulkinneet Akujen tekoja ja tekemättä jättämisiä ”näppivirheiksi” ja ”poikien innostumisiksi”.

”Valkoinen heteromies taas syytettyjen penkillä.” ”Tämä vitun meetoo on mennyt liian pitkälle”. ”Naiset on nykyisin yliherkkiä hienohelmoja.”

”Miehen ei tarvi kuin pierasta kovempaa, niin joku on euron kiilto silmissä tekemässä rikosilmotusta.”

Kumpikaan Aku ei ole oitis poistanut epäasiallisia kommentteja julkisilta Facebook -sivuiltaan, mikä antaa vaikutelman siitä, että he hyväksyvät naisia halventavan ja syyllistävän kirjoittelun.

Kun Aku Hirviniemi vapautettiin ahdistelusyytteistä, hän kiitti julkisesti kannustajia ja kommentoijia todeten, että he ”ovat tehneet sen pääsääntöisesti tahdikkaasti ja asiallisesti”.

Ei se ihan niin mennyt. Liian iso osa esimerkiksi hänen julkisen FB-sivunsa kommenteista oli 17-vuotiaita tyttöjä halventavia ja syyllistäviä.

Suosittu näyttelijä ja kahden tyttären isä olisi voinut tuomita sivuillaan naisvihaa uhoavan kirjoittelun. Sen lisäksi hän olisi voinut esittää toivomuksen, että nuo tapahtumiin liittyvät toisten isien tyttäret saavat viettää rauhallisen juhannuksen ja onnellisen kesän, ja että he selviytyvät kaikesta kokemastaan. Myös sosiaalisen median törkypuheista.

X