Jari Tervo: Hästäkkilän väkeä

Jaa artikkeliTilaa Seura

Twitter on se sometuksen muoto, johon haksahdin. Se on mikroblogipalvelu, jossa voi lähetellä seuraajilleen lyhyitä viestejä. Viestin maksimimitta oli viime viikkoon saakka 140 merkkiä, kunnes Twitter kaksinkertaisti mitan.

Kirjailija Stephen King twiittasi: ”280 characters? Fuck that.” King ei siis pitänyt uudistuksesta.

Yhdysvaltain presidentin poika Donald Trump Junior ehdotti Twitterille kompromissia. Twiittaajalle annettaisiin vain yksi 280 merkin twiitti päivässä. Loput pitäisi kirjoittaa vanhaan mittaan.

Juniorin mielestä 140 merkin viserrys oli taidemuoto. Kaksinkertaistettu merkkimäärä antaa jokaiselle mahdollisuuden kirjoittaa oman Gettysburgin puheensa, jota kukaan ei halua oikeastaan lukea.

Gettysburgin puhe on Yhdysvaltain historian kuuluisimpia pauhauksia. Presidentti Abraham Lincoln piti sen sotilashautausmaan vihkiäisissä.

Donald Trump Junior liioittelee törkeästi. Arvoitukseksi jää, mistä hän on perinyt tällaisen luonteenpiirteen. Gettysburgin puhe on lyhyt, mutta se on aivan liian pitkä myös uuteen twiittimittaan. Puhe on 1 457 merkkiä pitkä. Laskin ne. En aio tehdä sitä uudestaan.

Stephen King on viesteissään haukkunut armotta Juniorin isää. Trumpia tarkoittaen King twiittasi: ”Isoisäni oli oikeassa: tolloa ei voi korjata.” Mutta twiitin maksimimitan turmiollisuutta sekä King että Junior paheksuvat.

Merkkimäärän muuttaminen herätti twitteriläisissä kiihkeän kielteisiä tunteita. 140 merkin katto näyttäytyi monille lyhytviestijöille laintauluna, joka on kansalle annettu ylhäältä. Niin se olikin, Twitterin päämajasta San Franciscosta Yhdysvalloista. Mutta ei sen ylempää. Lukuisat twiitit tihkuivat sapen lisäksi melankoliaa. Tuntui siltä kuin pyhää olisi häväisty. Jotain suurta oli nyt pysyvästi menetetty.

Lyhyitä japanilaisia runoja, haikuja ja tankoja, on kirjoitettu vuosisatoja samaan sapluunaan. Tavuja ja rivejä pitää olla täsmälleen perinteinen määrä. Kenellekään ei tule mieleenkään sorkkia haikun tai tankan kaavaa. Moni twiittaaja piti 140 merkin mittaa haikuun verrattavana kehikkona, joka oli nyt tuhottu.

Vain itse osaa nostaa itsensä riittävän korkealle. Kymmenisen vuotta sitten lanseerattu 140 merkin mitta on löysä haikun tai tankan rinnalla. Eikä tässä puhuta vielä sisällöstä mitään.

Väline kanavoi viestiä, mutta tässä tapauksessa sitä tekee lähinnä hutiajattelu. Tuhannet viestittäjät huusivat kadotetun tiiviyden perään, vaikka ei se ollut mihinkään hävinnyt.

280 merkkiä on katto. Määrää ei ole pakko täyttää. Yhä saa kirjoittaa niin suppeasti kuin pystyy. Esimerkiksi 22 merkillä tulee mainiosti toimeen:

Some, sweet some. #280

X