Edessä on kriisitalvi – Riitta Uosukainen: ”Ei onni ole lahja, onni on laina vain”

Kuningatar Elisabet II:n koko maailmaa koskettanut kuolema pani ajattelemaan aikaamme ja punnitsemaan sen ihanteita.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Valtioneuvos Riitta Uosukainen on Vivan kolumnisti. Hän toimi 20 vuotta kansanedustajana ja ministerinä. Uosukainen oli ensimmäinen nainen, joka valittiin eduskunnan puhemieheksi. Hän johti puhetta yhdeksillä valtiopäivillä.

Kuningatar Elisabet II:n koko maailmaa koskettanut kuolema pani ajattelemaan aikaamme ja punnitsemaan sen ihanteita.
Teksti:
Riitta Uosukainen

Kirjoitan kolumniani 11. syyskuuta. Tätä päivää on ennen vanhaan kutsuttu silmänkirkastuspäiväksi. Silloin sytytettiin ensimmäistä kertaa kynttilä, kun ei enää nähty luonnonvalolla tehdä työtä. Isännät antoivat silloin palkollisille ryypyn tai kaksi.

Syyskesä on kaunis, pakahduttavan tummanvihreä. Erikoista on, etteivät luumut kypsy, vaikka kesä oli pitkä ja kuuma.

Kuoleman siipi

Sytytän kynttilän minäkin. Mielialat vaihtelevat voimantunnosta voipumiseen. Iloa tuotti puhepaaston lopetus; valmistin oikean puheen Kotkan senioreille, joita oli toista sataa. Viime vuosina olen sattuneista syistä suorittanut vain ”Madamen ilmestyksiä”, lyhyitä läsnäoloja tilaisuuksissa.

Arjen harmit ovat pitäneet pihdeissä: tuhoisaksi kasvanut villiviini, kateissa oleva ammoin romutettu peräkärry, sähkösopimukset – kaikki asioita, jotka mieheni käden käänteessä eläessään hoiteli.

Kuoleman siipi pyyhkäisi pois tällaiset ja muut pienet hankaluudet. Puolisoni (81 vuotta) siirtyminen tuonilmaisiin ei ole kovin kaukana. Kuningatar Elisabet II:n (96 vuotta) koko maailmaa koskettanut kuolema pani ajattelemaan aikaamme ja punnitsemaan sen ihanteita. Edesmenneen sisareni pojanpojan (41 vuotta) kuolema tekee kipeää. Vanhempien suruun on vaikea ottaa osaa; marssijärjestys on väärä.

Edessä kriisitalvi

Pohdittavaa riittää koko Euroopalle. Suruun ja huoliin uppoamiseen tuli aukko Imatran Teatterissa, jossa ensi-iltansa sai David Seidlerin Kuninkaan puhe. Elämän sattumuksia tämäkin: prinssi Charles julistettiin virallisesti kuninkaaksi kello 12 Suomen aikaa, ja onnistunut ensi-iltamme alkoi kello 16.

Rinnastukset näytelmän ajankohtaan järkyttävät: hämminki Edvardin kruunusta luopumisessa, Wallis versus Camilla, sota Euroopassa silloin ja nyt, Hitler versus Putin – ajateltavaa riittää. Mutta Britanniassa on nyt Charles III. God save the king!

Euroopalla ja Suomella on kriisitalvi edessä. Tänään Ukrainan uutiset tuntuvat hyviltä, mutta miten on seuraavan kolumnin aikana. Kotivaralle ei enää naureksita, pesu- ja tiskikone ovat jo pyörineet yöllä, valot ovat sammuksissa tilanteen salliessa, kuluja tarkkaillaan. Autosta olen jo luopunut.

Ei onni ole lahja, Isabella, onni on laina vain”, lauletaan. Ja sen lainan korot ovat korkeammat kuin EKP:n ohjauskorot.

Yöpöydälläni on ollut jo neljännesvuosisadan Tuomas Kempiläisen De Imitatione Christi (Kristuksen seuraamisesta) 1400-luvulta. Kirja oli aina myös Minna Canthin yöpöydällä.

Suositan kaikille lohduksi ja turvaksi.

Lue kaikki Riitta Uosukaisen kolumnit tästä!

Juttu julkaistu ensi kerran Vivan numerossa 10/22.

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X