Iäkkäät vanhemmat eivät enää pärjää kotonaan – mitä voin tehdä?

Jaa kaverilleTilaa Seura
© anssi keränen
Helena menettää välillä yöunensa stressatessaan vanhojen vanhempiensa vointia.

Helenan isä ja äiti ovat jo kahdeksankymppisiä, mutta asuvat silti kahdestaan rintamamiestalossaan. Helena asuu kahden tunnin ajomatkan päässä lapsuudenkodistaan, joten pääsee käymään vanhempiensa luona vain viikonloppuisin.

Helena on huolissaan vanhempiensa pärjäämisestä. Isä ja äiti jättävät selvästi kertomatta aikuiselle tyttärelleen omia ongelmiaan. Varsinkin äidin olo on hankala, koska hän kokee olevansa vaivaksi.

Vanhempien kunto on kohtalainen, mutta kotityöt eivät enää onnistu. Isällä on alkavaa muistisairautta, ja äiti tarvitsee jo keppejä liikkumiseen.

Helena on huomannut kauhukseen, että vanhempien jääkaappi on välillä lähes tyhjä. Kunnan kotipalvelun pitäisi tuoda ateriat kotiin, mutta palvelussa on välillä katkoksia.

Helena on yrittänyt painottaa äidilleen ja isälleen, että heidän on pyydettävä ainoalta tyttäreltään apua viivytyksettä. Helena haluaa auttaa ja selvittelee vanhempiensa asioita kesken työpäivänkin.

Helena soittelee vanhemmilleen päivittäin. Aina äiti eikä isä vastaa puhelimeen. Se hirvittää Helenaa.

Äidin ja isän kuulo on heikentynyt, eivätkä he kuljeta puhelimia mukanaan. Soitot jäävät siis välillä huomaamatta.

Helena ei saa aina nukuttua, kun ei ole saanut vanhempiaan kiinni koko iltana.

Miten Helena saisi äitinsä ja isänsä uskomaan, että tyttären olo olisi itse asiassa stressittömämpi, jos hän voisi luottaa äidin ja isän pyytävän aina tarvitsemaansa apua?

X