Kosketus virittää seksihalut – Näin herätät hiipuneen halukkuuden, teet vähemmästä hyvää ja hyvästä entistä parempaa

Moni haluaisi haluta enemmän. Sairaudet ja lääkitykset kuitenkin yleistyvät iän myötä, ja ne vaikuttavat seksuaaliseen toimintakykyyn ja halukkuuteen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Moni haluaisi haluta enemmän. Sairaudet ja lääkitykset kuitenkin yleistyvät iän myötä, ja ne vaikuttavat seksuaaliseen toimintakykyyn ja halukkuuteen.
(Päivitetty: )
Teksti: Virve Järvinen

Petipuuhat pidentävät ikää ja madaltavat monen syövän ja sydän- ja verisuonisairauden riskiä. Ne lievittävät stressiä ja parantavat elimistön omaa puolustusjärjestelmää ja unen laatua. Ja ennen kaikkea seksi tuntuu ihanalta – ikääntyneenä usein jopa paremmalta kuin nuorena. Näin kenties siksi, että mitä vanhemmaksi ihminen elää, sitä paremmin hän tietää, mitä tahtoo.

”Jos fyysinen kunto säilyy hyvänä ja mitkään sairaudet tai lääkitykset eivät aiheuta ongelmia, niin seksuaalinen halu ja aktiivisuus eivät vähene iän myötä”, suomalaisten seksielämään perehtynyt tutkimusprofessori Osmo Kontula kertoo.

Sairaudet ja lääkitykset kuitenkin yleistyvät iän myötä, ja ne vaikuttavat seksuaaliseen toimintakykyyn ja halukkuuteen.

”Moni haluaisi haluta, mutta ei esimerkiksi univelan vuoksi jaksa, erektiohäiriön vuoksi pysty tai tapoihinsa urautuneena viitsi: kumppanin näkeminen haluttavana vaatii pitkässä suhteessa ponnisteluja”, urologi Riitta Rönkä huomauttaa.

Halut hiipuvat, jos seksi sattuu, aiheuttaa häpeää tai ei tunnu oikein miltään.

”Nautinto lisää haluja. Seksin yhteydessä helposti orgasmin saava nainen haluaa seksiä useammin kuin nainen, jolla on vaikeuksia saada orgasmi”, gynekologi, seksologi Leena Väisälä tietää.

Seksiin liittyvistä ongelmista tulee helposti kehä, jossa yksi ongelma johtaa toiseen.

Onneksi sama toimii myös toisin päin. Kun yksi ongelma hoituu, toinen seuraa perässä.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 7/19.

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X