Lämpö ja kesävaatteet houkuttelevat käyttämään itseruskettavia voiteita – Näin vältät yleisimmät mokat

Jaa kaverilleTilaa Seura
Moni toivoo saavansa purkista yhtä luonnollisen rusketuksen kuin tuntien auringonotolla. Itseruskettavienkaan käyttäminen ei kuitenkaan ole aivan yksinkertaista.
Moni toivoo saavansa purkista yhtä luonnollisen rusketuksen kuin tuntien auringonotolla. Itseruskettavienkaan käyttäminen ei kuitenkaan ole aivan yksinkertaista. © iStock
Useimmat vahingot itseruskettavien voiteiden kanssa johtuvat huolimattomuudesta. Virheitä on mahdollista korjata jälkeenpäin, mutta huomattavasti helpompaa on niiden ehkäiseminen.

Kesän ensimmäisten helteiden aikaan joitakin saattaa ujostuttaa, kun talven jäliltä kalpea iho paljastuu kesävaatteissa. Itseruskettavan voiteen käyttö voi tällöin houkuttaa, sillä värin levittäminen iholle turvallisesti omassa kylpyhuoneessa kuulostaa helpommalta ja nopeammalta kuin tuntikausien auringonotto. Odotuksena on tasainen, nopea päivetys, joka näyttää yhtä luonnolliselta kuin parin viikon auringonotossa saatu rusketus.

Itseruskettavan käyttö ei kuitenkaan ole helppoa. Sen on moni oppinut kantapään kautta – monella rusketusvoiteita kokeilleella on kauhukokemuksia epätasaisesta, laikukkaasta tai tahattoman tummasta lopputuloksesta.

Vita Liberata -merkin rusketusasiantuntijan Siiri Tolppasen mukaan yleisimmät itseruskettavamokat johtuvat puutteellisista esivalmisteluista tai huolimattomuudesta levitysvaiheessa. Tolppanen neuvoo, miten virheet voi välttää.

Ihon huolellinen esivalmistelu ehkäisee epätasaisuutta

Ennen itseruskettavan levittämistä iho tulisi kuoria mielellään edellisenä päivänä. Kuorinnan tarkoituksena on poistaa kuollut ihosolukko ihon pinnalta. Jos itseruskettavan levittää kuorimattomalle iholle, väri tarttuu kuolleeseen ihosolukkoon paremmin kuin muuhun ihoon, ja rusketuksesta tulee epätasainen.

”Rusketus myös pysyy pidempään, kun ihon pinnalla ei ole kuollutta ihosolukkoa, joka varisisi pois”, Tolppanen sanoo.

Ennen itseruskettavan levitystä iholle tulisi myös laittaa kosteusvoidetta, sillä itseruskettava levittyy huonosti kuivalle iholle. Kosteusvoide, kuten kuorintakin, kannattaa laittaa edellisenä päivänä ennen ihon käsittelemistä itseruskettavalla. Tällöin iho ehtii imeä kosteuden. Jos itseruskettavan levittää liian pian kosteusvoiteen levittämisen jälkeen, kosteusvoide saattaa vähentää rusketuksen vaikutusta.

Tolppasen mukaan mahdollinen ihokarvojen poistaminen kannattaa myös tehdä viimeistään edellisenä päivänä ennen itseruskettavan levittämistä. Jos iholle laittaa itseruskettavaa heti karvojenpoiston jälkeen, iho voi olla ärtynyttä, ja silloin ei tule hyvää jälkeä.

”Mitä paremmassa kunnossa iho on ennen voiteen levittämistä, sitä kauniimpi ja kestävämpi rusketuksesta tulee”, Tolppanen summaa.

Levityksessä kannattaa käyttää kinnasta

Levityksessä kannattaa Tolppasen mukaan käyttää siihen tarkoitettua kinnasta, jonka avulla lopputuloksesta tulee mahdollisimman tasainen.

”Kintaan avulla itseruskettavaa saa levitettyä juuri sopivan määrän, jolloin ihoon ei tule raitoja tai joihinkin kohtiin tummempia laikkuja.”

Levityksen ajaksi kuivat kohdat, kuten kyynärpäät ja polvet, kannattaa suojata kosteusvoiteella. Tällöin rusketusvoide ei imeydy näihin kohtiin liian voimakkaasti, eivätkä ne tummu liikaa.

Itseruskettavan annetaan yleensä vaikuttaa iholla noin 8–12 tuntia tuotteesta riippuen. Mitä pidempään tuote vaikuttaa, sitä tummempi rusketuksesta tulee. Heti itseruskettavan levityksen jälkeen ennen poishuuhtelua kannattaa käyttää tummia ja löysiä vaatteita.

Virheiden korjaaminen voi onnistua kotikonstein

Siiri Tolppasen mukaan on huomattavasti helpompaa ennaltaehkäistä itseruskettavamokia kuin korjata niitä sitten, kun vahinko on jo tapahtunut. Peli ei kuitenkaan ole välttämättä täysin menetetty.

”Itsekin olen joskus levittänyt itseruskettavan huolimattomasti, ja silloin olen poistanut voidetta iholta jollakin hyvin öljypitoisella kuorinta-aineella. Jotkut käyttävät myös vaikkapa ruokasoodaa tai sitruunamehua laikukkaan rusketuksen poistamiseen. Ne voivat olla hyviä keinoja, jos voiteen pyyhkii iholta hellävaraisesti.”

Apu voi siis löytyä kotikeittiöstä, eikä epätasaisen rusketuksen kanssa tarvitse välttämättä lähteä ulos hankkimaan tarvikkeita katastrofin korjaamiseen. Tolppasen mukaan poisto-operaation voi kuitenkin joutua toistamaan parina päivänä peräkkäin, jotta itseruskettavan saa kokonaan pois iholta.

Jos poistamiseen ei halua ryhtyä, voi myös kokeilla värin tasoittamista muilla keinoilla.

”Olen itse korjannut epätasaista sävyä asteittain ruskettavalla kosteusvoiteella. Se ei tummenna lopputulosta liikaa, vaan ainoastaan tasoittaa sitä hieman”, Siiri Tolppanen kertoo.

X