Miksi verenpaine on pilvissä lääkityksestä huolimatta? Erikoislääkäri vastaa

Jaa artikkeliTilaa Seura
korkea verenpaine
Mistä korkea verenpaine voi johtua, vaikka siihen on lääkitys? © istockphoto
Tietyt ravintoaineet, kuten suola ja lakritsi, heikentävät tuntuvasti verenpainelääkkeiden tehoa.

Mistä kohonnut verenpaine voi johtua – lääkityksestä huolimatta?

”Verenpaineeni on lähes viikoittain pompannut välillä lukemiin 200/105. Lääkitykseni on ollut vuosia bisoprololi, kandesartaani ja rosuvastatiniini. Sairastan sepelvaltimotautia. Nykyään lääkkeisiini kuuluu edellisten lisäksi asetyylisalisyylihappo ja amlodipiini, jonka annosta on tarvittaessa lisätty. Lisäksi sain nitraattilääkityksen. Verenpaine ei ole näillä laskenut, ja välillä natriumarvoni putosivat liian alas. Niitä hoidettiin sairaalassa, jossa sain 3 litraa natriumliuosta. Nyt lääkitystäni muutettiin taas. Eikö ole mitään tapaa selvittää sitä, mikä nostaa verenpaineeni pilviin?” kysyy Kotilääkärin lukija.

Kohonnut verenpaine? Näin erikoislääkäri vastaa:

”On varsin tavallista, että kohonneen verenpaineen korjauksessa ei onnistuta ensimmäisellä eikä edes toisella lääkkeellä. Verenpainelääkkeiden teho on keskimäärin samaa luokkaa, mutta henkilöiden välillä on eroja siinä, kuinka lääkitys tehoaa.

Joskus vaikutuserojen syynä voi olla elimistömme erilainen kyky käsitellä lääkeainetta. Tietyt ravintoaineet, kuten suola ja lakritsi, heikentävät tuntuvasti verenpainelääkkeiden tehoa.

Joskus taustalla voi olla jokin muu syy, kuten verenpainetta kohottava hormonaalinen sairaus tai munuaisvaltimon ahtauma. Uskoisin, että nämä syyt on kohdallasi poissuljettu.

Käytössäsi on varsin hyvät lääkevalmisteet. Nykyaikaiseen tapaan hoidossasi on käytetty eri lääkkeiden yhdistelmiä.

Bisoprololi kuuluu beetasalpaajalääkkeiden ryhmään. Niitä käytetään harvoin verenpaineen hoidossa ilman muuta syytä, eikä niiden verenpainetta alentava teho ole kovin hyvä. Sinulla sepelvaltimotauti on ollut todennäköinen syy tämän lääkkeen valintaan. Natriumliuoksen antaminen ei ole kovin tavallista ilman suolaa hukkaavaa sairautta tai tilannetta, kuten oksentelua tai ripulia.

Natriumia on yleensä elimistössä riittävästi. Sen pitoisuus voi olla matala, jos on juonut liikaa vettä. Tällöin hoitona on veden poistaminen eikä suolan antaminen.

On vaikeaa antaa lääkkeistä ohjeita, sillä en tunne tilannetta ja taustoja tarkasti. Yhdistelmävalmisteen annosten nostamista voi harkita, samoin kuin nesteenpoistolääkkeen lisäämistä lääkitykseen. Suolan käyttöä tulee rajoittaa ja olla tarkkana piilosuolasta. Verenpainepotilaan ei kannata syödä lakritsia tai salmiakkia.

Se, että lääkkeitä muutetaan, kertoo myös siitä, että lääkärisi ei ole tulokseen tyytyväinen ja hän haluaa korjata verenpainetasosi kuntoon. Voit olla tilanteen suhteen luottavaisin mielin. Olen varma, että verenpaineesi saadaan vielä oikealle tasolle.”

Asiantuntijana kardiologian ja sisätautien erikoislääkäri Pasi Lehto.

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 8/19.

Lue myös: Verenpaine koholla? Näin salakavalasti se oireilee – Lue kardiologian ylilääkärin neuvot sopiviin elintapoihin

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X