Unet eheyttävät meitä unitutkijan mukaan – Aivot prosessoivat tietoa unennäön vaiheessa, mikä edistää ongelmien ratkaisua

Kun sanotaan, että aika parantaa haavat, se onkin nukkumalla ja unia näkemällä vietetty aika, joka parantaa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kun sanotaan, että aika parantaa haavat, se onkin nukkumalla ja unia näkemällä vietetty aika, joka parantaa.
(Päivitetty: )
Teksti: Marja Aalto

On ajateltu, että unet ovat oheisilmiö, vähän kuin lämpö, jota syntyy hehkulampun palaessa. Unitutkija Matthew Walker kertoo paremman syyn: ne eheyttävät mieltä. Kun sanotaan, että aika parantaa haavat, se onkin nukkumalla ja unia näkemällä vietetty aika, joka parantaa.

Aivot erottavat unessa kokemuksen ja tunteen

Kun näemme unia, aivot erottavat kokemuksen ja tunteen toisistaan aivan kuin kuorisivat muistiin painuneiden kokemusten ympäriltä tunteiden kitkerän kuoren.

Näin voi tapahtua siksi, että REM-unessa, jossa unia nähdään, aivoihin ei erity stressihormoni noradrenaliinia. Siksi aivojen tila on silloin neurokemiallisesti tyyni.

Jos ihminen ei pääse unien näkemisen tilaan, aivojen kyky tunnistaa muiden ihmisten tunteita tylsistyy – aivan kuin katselisimme himmeiden lasien läpi.

Vääristymä on aina negatiivinen: ystävällisetkin ilmeet alkavat näyttää uhkaavilta. Silloin myös tulkinta todellisuudesta värjäytyy negatiiviseksi, epäystävälliseksi.

Mitä paremmin koehenkilöt nukkuivat REM-unen aikana, sitä paremmin he ymmärsivät sosiaalista maailmaa ympärillään.

Vuorotyö tunnetusti haittaa unta

Walkerin tutkimus panee miettimään, miten valtava vaikutus huonolla unen laadulla on vuorotyötä tekevien ratkaisuihin työssään.

Unennäön vaiheessa aivot prosessoivat tietoa luovasti, mikä edistää ongelmien ratkaisua.
REM-vaiheessa aivot alkavat sekoitella muistoja yhteen vailla ulkoista ohjausta. Aivan kuin ne etsisivät informaatioiden etäisiä piileviä yhteyksiä.

Eli kun hereillä näemme vain kapean kaistaleen muistijälkien välisistä suhteista, aukeaa unennäkövaiheessa näkökenttämme laajakulmaksi.

Tästä voi päätellä, että kun mietimme jotain ongelmaa ja etsimme ratkaisua, kannattaa ehdottomasti nukkua yön yli. Jos se ei auta, nukutaan toinenkin yö. Uni voi tehdä työn puolestamme.

Matthew Walker: Miksi nukumme Unen voima, Tammi.

Juttu on julkaistu ensi kerran Kotilääkärissä 3/19.

Kiinnostuitko? Tilaa Kotilääkäri-lehti

X