Annette Kellerman nousi tähteyteen, järkytti puritaaneja ja paasasi esiäitien uimataidon puolesta – Viktoriaaniset uima-asut tappoivat naisia

Annette Kellerman oli viime vuosisadan alkupuolella aikansa supertähtiä: uimataituri, fitness-guru, näyttelijä ja kirjailija. Tämän energiapakkauksen suurin saavutus oli naisten modernin uimapuvun keksiminen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Uimaritähti viettelevänä merenneitona mykkäfilmissä Queen of the Sea (1918). © All Over Press

Annette Kellerman oli viime vuosisadan alkupuolella aikansa supertähtiä: uimataituri, fitness-guru, näyttelijä ja kirjailija. Tämän energiapakkauksen suurin saavutus oli naisten modernin uimapuvun keksiminen.
Teksti: Riikka Forsström 

Villapuvuissa päivänvarjojen alla hikoilevat rouvat tuijottavat ällistyneinä rannalle ilmestynyttä naista, joka on kuin toisesta maailmasta.

Kevyeen, vartaloa myötäilevään ja jalat ja käsivarret paljastavaan uimapukuun verhoutunut neito on tunnettu uimari, australialaissyntyinen Annette Kellerman.

Kesäpäivä saa dramaattisen käänteen, kun poliisi pidättää Kellermanin ja taluttaa tämän pois rannalta väkijoukon kohistessa. Uimaritytölle rapsahtaa syyte siveettömästä esiintymisestä julkisella paikalla.

Tuolloin, vuonna 1907, naisten pukeutumista rajoittavat siveyslait olivat tiukat, ja Kellermanin uimapukua pidettiin yhtä shokeeraavana kuin jos hän olisi tepastellut kansan töllisteltävänä täysin alastomana.

Tunteita kuohuttanut uimapukutempaus olikin aikanaan äärettömän rohkea veto.

Sanomalehdet julkaisivat Bostonissa sijaitsevalla merenrannalla tapahtuneesta skandaalipidätyksestä mehukkaita lööppejä, ja 21-vuotias Kellerman nousi kansainväliseen kuuluisuuteen yhdessä yössä.

Paheksunnan myrsky vaihtui kuitenkin pian ihailuksi, ja Kellermanin keksimästä käytännöllisestä naisten uimapuvusta tulikin naisten vapautumisen symboli.

Annette Kellerman yksiosaisessa sensaatio­uimapuvussaan vuonna 1919. © GL Archive / Alamy Stock Photo

Annette Kellerman yksiosaisessa sensaatio­uimapuvussaan vuonna 1919. © GL Archive / Alamy Stock Photo

Rampa tyttö pelkäsi uimista

”En ole kapteenin tytär enkä tule kalastajasuvusta”, Annette Kellerman (perhe käytti nimeä Kellermann.) kirjoittaa omaelämäkerrallisessa teoksessaan How to Swim (1918).

Uimaritähti syntyi heinäkuun 6. päivänä 1887 muusikkoperheeseen Uudessa Etelä-Walesissa Australiassa. Isä Frederick Kellermann oli viulisti, ja ranskalaista sukua oleva äiti Alice Charbonnet Kellermann pianisti ja soitonopettaja.

Annette joutui lapsena käyttämään kävellessään terästukia, sillä hänen jalkansa olivat haurastuneet ilmeisesti riisitaudin vuoksi.

Lääkärin mielestä uiminen oli ainoa keino palauttaa liikuntakyky normaaliksi. Annette ei innostunut ajatuksesta, sillä hän poti uintipelkoa ja häpesi sitä, että muut voisivat nähdä hänen epämuodostuneet jalkansa.

Hän alkoi kuitenkin viihtyä vedessä huomatessaan, että vain uidessaan hän kykeni liikkumaan vapaasti. Innostus uimiseen kasvoi entisestään, kun jalkojen surkastuneet lihakset alkoivat vahvistua sitkeän treenaamisen palkintona.

Riemu olikin sanoinkuvaamaton, kun hän kykeni 13-vuotiaana liikkumaan ilman tukia kuin kuka tahansa nuori. Ihmeparantumisensa Annette luki Frederick-isänsä ansioksi, sillä tämä oli aina valmis kannustamaan ja tukemaan tytärtään.

Löi miehetkin laudalta

Pian Annette sukelteli vedessä sulavasti kuin kala. Hän osoittautuikin uimarina luonnonlahjakkuudeksi. 15-vuotiaana hän alkoi osallistua paikallisiin uintikilpailuihin rikkoen naisten uinnin maailmanennätyksiä. Haaveissa siinsi nyt ammattiuimarin ura.

Vuonna 1905 Annette muutti isänsä kanssa Lontooseen, jossa hän osallistui kilpa-uintiin Thamesjoella.

Yli kolme tuntia kestäneellä uintimatkalla Annette joutui väistelemään likaisessa vedessä ajelehtivaa hylkytavaraa ja nielemään öljyistä vettä. Kauhukokemuksesta huolimatta Annette voitti kilpailun, mikä herätti brittien kiinnostuksen.

Daily Mirror -sanomalehti ryhtyi sponsoroimaan tuntematonta australialaista, kun hän valmistautui seuraavaan voimainponnistukseensa, uintiin Englannin kanaalin yli.

Vaikka Annette teki elämänsä aikana monia uinnin maailmanennätyksiä ja voitti nopeudessa usein myös miehet, Englannin kanaalin ylitykseen hänen voimansa eivät koskaan riittäneet.

Uimarilupaus jatkoi kuitenkin muita maratonuintejaan. Hän muun muassa ui pitkin Pariisin halki virtaavaa Seineä satojentuhansien kaupunkilaisten todistaessa tapahtumaa.

”Sukeltava Venus”

Maailmanvalloitus jatkui vuonna 1907 Yhdysvalloissa, jossa pitkän matkan uinnit taakseen jättänyt Kellerman kiersi esiintymässä vaudeville-teattereissa. ”Sukeltavan Venuksen” ohjelmanumero sisälsi uimahyppyjen lisäksi unenomaisen hidasta vedenalaista tanssia.

Vesibaletti- ja sukellusnäytökset vetivät illasta toiseen ennätysmäärän katsojia, ja Kellerman ansaitsi tähtitieteellisiä summia.

Menestyksensä loistokkaimmat hetket hän sai kokea New Yorkin suuressa Hippodrome-teatterissa. Kimaltelevan merenneitospektaakkelin loppuhuipennuksessa Annette teki näyttävän sukelluksen vesialtaaseen kahdensadan ”vesinymfin” kisaillessa ympärillä.

Ihmiset jonottivat tuntikausia nähdäkseen show’n vauhdikkaiden temppujen mutta myös fantastisten esiintymisasujen vuoksi. Myös yksiosainen skandaalipuku, joka johti pidätykseen vuonna 1907, esiteltiin ensin näyttämöllä.

Sairaudesta tuli siunaus

Uimisella vartalonsa huippukuntoon treenannut Annette Kellerman oli itse uuden uimapukumuodin paras mannekiini. Vuonna 1908 arvostetun Harvardin yliopiston professori nimesi hänet vartaloltaan ”täydelliseksi naiseksi”.

Taitavana bisnesnaisena Kellerman käytti saamaansa julkisuutta hyväkseen kirjoittamalla omilla valokuvillaan varustettuja itsehoito-oppaita, joissa hän antoi vinkkejä siitä, miten muutkin naiset voisivat saada yhtä kauniin vartalon.

Absolutistina ja vegetaristina Kellerman kannusti naisia elämään aktiivista elämää, kuntoilemaan ja noudattamaan terveellistä ruokavaliota. Hän ylisti uimista fyysiset vaivat parantavana ja itseluottamusta kohottavana ihmelääkkeenä, joka oli tehnyt hänen omasta elämästään huikean menestystarinan.

Kellerman piti rampaa lapsuuttaan suurimpana siunauksenaan, sillä se oli tehnyt hänestä taistelijan. Pelkällä sitkeydellään ja tahdonlujuudellaan raajarikko tyttö oli muuttanut vastoinkäymisensä kullaksi.

Alastomana valkokankaalla

Vaudeville-näytösten suositulle ”Sukeltavalle Venukselle” riitti kysyntää myös valkokankaalla. Kellermanin tähdittämässä neljässätoista mykkäelokuvassa hänen esittämänsä uhkarohkeat sankarittaret joutuvat fantastisiin seikkailuihin ja tekevät päätähuimaavia temppuja.

Annette suoritti itse jopa kaikkein vaarallisimmat temput ilman sijaisnäyttelijöiden apua – jopa sukelsi krokotiileja kuhisevaan altaaseen.

Bermudan eksoottisissa maisemissa kuvatussa romanttisessa fantasiaelokuvassa Neptune’s Daughter (1914) Kellerman nähdään keikuttelemassa pyrstöään rantakallioilla aaltojen loiskuessa.

Huikeat lipputulot tahkonut mykkäfilmi teki Kellermanista erään filmitaivaan kirkkaimmista tähdistä, ja häntä alettiin kutsua ”miljoonan dollarin merenneidoksi”.

Elokuvassa Daughter of the Gods (1916) Kellerman puolestaan järkytti puritaaneja esiintymällä ensimmäisenä naisena valkokankaalla alastomana, verhonaan vain pitkät tummat hiuksensa.

Nuorekkuutensa kypsälle iälle säilyttänyt uimarilegenda ja fitnessguru kiersi esiintymässä ja luennoimassa vielä 1960-luvullakin. Esitelmänsä lopuksi Kellerman saattoi sanomaansa tehostaakseen riisua leninkinsä ja paljastaa alla olevan uimapuvun – johon hän tosin ompeli myöhemmin jalat peittävät mustat legginsit.

Uimapukumuodin uudistaja ei ­väsynyt koskaan puhumasta naisten uimisen tärkey­den puolesta. Uiminen viktoriaanisen aikakauden asuissa oli yhtä mahdotonta kuin jos naiset olisi pakotettu uimaan myllynkivi kaulassa, Kellerman paasasi.

Painavassa varustuksessa oli itse asiassa mahdotonta uida, ja useimmat esiäideistämme olivatkin uimataidottomia.

”Raskaat uima-asut ovat aiheuttaneet enemmän hukkumiskuolemia kuin suonenvedot”, naisten uimiseen liittyviä ennakkoluuloja vastaan sitkeästi taistellut Kellerman summaa kirjassaan How to Swim.

Fantasiaelokuvan Neptune’s Daughter mainosjuliste vuodelta 1914. © Courtesy Everett Collection

Fantasiaelokuvan Neptune’s Daughter mainosjuliste vuodelta 1914. © Courtesy Everett Collection

Elokuvan Daughter of the Gods (1916) alastonkohtaukset järkyttivät puritaaneja. © Shutterstock

Elokuvan Daughter of the Gods (1916) alastonkohtaukset järkyttivät puritaaneja. © Shutterstock

Aikansa fitness-guru kannusti naisia liikkumaan. © Ullstein bild

Aikansa fitness-guru kannusti naisia liikkumaan. © Ullstein bild

Suurin saavutus

1970-luvulla Kellerman palasi manageri-aviomiehensä James R. Sullivanin kanssa pysyvästi Australiaan. Lapseton aviopari vietti paljon aikaa Australian pohjoisrannikolta ostamallaan pienellä atollilla.

Vaikka Kellerman antoi auliisti haastatteluja, hän vaali yksityisyyttään ja vietti leskeksi jäätyään elämänsä viimeiset kuusi vuotta hiljaiseloa asuen yhdessä siskonsa kanssa.

Tietoinen vetäytyminen julkisuudesta saattoi vaikuttaa siihen, että merkittävistä saavutuksistaan huolimatta Kellerman mainitaan vain harvoissa uinnin merkkihenkilöitä käsittelevissä teoksissa.

Merenneitojen kuningattaren tarua ihmeellisempi elämä päättyi marraskuun 6. päivänä 1975 Australian Queenslandissa. Kellerman oli kuollessaan 88-vuotias.

Kaikista elämänsä saavutuksista Kellerman piti itse suurimpana sitä, että hän oli uimapukureformillaan vapauttanut naiset liikkumista rajoittavista vaatteista ja rohkaissut heitä heittäytymään rohkeasti aaltojen vietäväksi.

Itsevarma supertähti vuonna 1907. © Archive PL / Alamy Stock Photo

Itsevarma supertähti vuonna 1907. © Archive PL / Alamy Stock Photo

Lähteet: Annette Kellerman: How to Swim (1918), Emily Gibson & Barbara Firth: The Original Million Dollar Mermaid. The Annette Kellerman Story (2006), Haley Shapley: Strong Like Her. A Celebration of Rule Breakers, History Makers, and Unstoppable Athletes (2020).

X