Jerusalemista löydettiin lähes 3000 vuotta vanha luksusvessa – todennäköisesti kuningaskin käytti sitä

Yksityisiä kylpyhuoneita wc-istuimineen on historiallisissa kaivauksissa löydetty aiemmin Jerusalemissa ja Israelissakin erittäin vähän. Sellaisia on aikanaan ollut vain yhteisöjen korkeimmalla eliitillä. Jerusalemin vanhan kaupungin alueelta löytyneen ”huussin” uskotaan kuuluneen jollekin Juudaan kuningaskunnan kuninkaista.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kalkkikivinen istuin on sijainnut pienessä huoneessa, josta löydettiin myös kymmeniä pieniä kulhoja. Niissä on todennäköisesti ollut tuoksuvia öljyjä tai suitsukkeita hajuhaittojen vähentämiseksi.

Yksityisiä kylpyhuoneita wc-istuimineen on historiallisissa kaivauksissa löydetty aiemmin Jerusalemissa ja Israelissakin erittäin vähän. Sellaisia on aikanaan ollut vain yhteisöjen korkeimmalla eliitillä. Jerusalemin vanhan kaupungin alueelta löytyneen "huussin" uskotaan kuuluneen jollekin Juudaan kuningaskunnan kuninkaista.
(Päivitetty: )
Teksti:
Jukka Hiiro

Arkeologit ovat tehneet mielenkiintoisen löydön Israelissa. Jerusalemissa löydettiin kaivauksissa 2700 vuotta vanha sisätiloissa sijainnut luksusvessa. Lähes 3ooo vuotta vanha luksusvessa on löytönä erittäin harvinainen ja sellaisena merkittävä, sillä tuhansia vuosia sitten sisävessoja oli vain yhteisöjen korkeimman eliitin käytössä.

Yksityisiä kylpyhuoneita wc-istuimineen on historiallisissa kaivauksissa löydetty aiemmin Jerusalemissa ja Israelissakin erittäin vähän.

”Löytö on harvinainen, koska tällaisia oli vain rikkailla”, kaivauksia johtava arkeologi Yaakov Billig Israelin antiikkivirastosta sanoo YouTube -videolla. Videon on julkaissut Jerusalemin vanhaan kaupunkiin ja sen arkeologisiin löytöihin keskittyvä City of David.

Käyttömukavuuden takasi istuin ja hajusteet

Historiallinen huussi on kaiverrettu kalkkikiveen, ja ”pönttö” on kivi-istuin, jossa on reikä keskellä.

”Se on erittäin mukava istuttava, kuka ikinä siinä on sitten istunutkaan”, Billig kuvailee.

Pöntön alla on arkeologien mukaan sakokaivo. Muinainen kylpyhuone on ollut varsin pienessä neliönmuotoisessa rakennuksessa. Pöntön ympäristöstä löydettiin myös yli 30 pientä kulhoa. Billig arvioi, että niissä on saatettu pitää tuoksuvia öljyjä tai suitsukkeita, jotta hajuhaitat eivät ole häirinneet vessakäyntejä.

Sakokaivosta arkeologit ovat keränneet talteen eläinten luita, saven kappaleita sekä multaa. Niiden toivotaan valottavan vessaa käyttäneiden elämäntapaa, ruokavaliota ja jopa mahdollisia sairauksia.

Koristeellinen rakennus puutarhalla

Tontilta, joka sijaitsee Jerusalemin vanhan kaupungin alueella, löydettiin myös koristeellisia kiviesineitä, jotka ovat arkeologien mukaan alkujaan peräisin pilareista ja ikkunan puitteista.

Lähellä on myös ollut puutarha, jossa on kasvanut koristepuita, hedelmäpuita sekä vesikasveja.

Löytöjen toivotaan auttavan tutkijoita luomaan kuvaa siitä, millainen aikakautensa palatsi tai luksushuvila on ollut.

Todennäköisesti Juudaan kuninkaan käytössä

Armon Hanatzivin alueella Jerusalemissa sijaitsevan muinaisen palatsin jäänteet löydettiin ensimmäistä kertaa kaksi vuota sitten, ja kaivauksia on alueella jatkettu siitä saakka. Arkeologit arvelevat, että löydetty vessa on aikanaan ollut, kuten vanhassa vitsissä todetaan, se, missä kuningaskin on käynyt.

“Kyseessä oli todennäköisesti Juudan kuningaskunnan palatsi jollekin aikakaudella hallinneista kuninkaista”, Billig toteaa videolla.

Menneisyyden vessakäytös on kiinnostanut tutkijoita aiemminkin. Esimerkiksi vessapaperin korvikkeista esimerkiksi tiedetään, että tarkoitukseen on käytetty kaikenlaista maissintähkistä lumeen.

Saman aikakauden ulosteista on puolestaan saatu selvitettyä, että ihmisten ruokavalioon ovat kuuluneet leivän, hedelmien ja lihan lisäksi jo tuhansia vuosia sitten myös esimerkiksi olut ja juusto.

Israelin historiallisesta huussista on uutisoinut muiden muassa Times of Israel.

Lue myös: Uskomaton kulta-aarre 500-luvulta – Metallinpaljastin johdatti harrastaja-arkeologin 22 esineen äärelle tanskalaispellolla

Lue myös: Odottamaton löytö kivikaudelta – Ensimmäinen polttohautaus 9 000 vuoden takaa

X