Kirjailija Timo Parvela luottaa Heppu-koiraansa 110-prosenttisesti: ”Saatan pomona joutua päättämään, että Heppu saa olla pomo”

Kun Timo Parvelan Heppu-koiralla on lenkillä hauskinta, kirjailijasta tuntuu kuin hän ulkoiluttaisi traktoria.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kirjailija Timo Parvela hoitaa kirjoitusjumejaan käymällä lenkillä Heppu-koiransa kanssa.

Kun Timo Parvelan Heppu-koiralla on lenkillä hauskinta, kirjailijasta tuntuu kuin hän ulkoiluttaisi traktoria.
Teksti:
Aino Mielo

Valkoinenpaimenkoira Heppu vakoilee vieraita epäileväisesti. Pelkkä valkea pää pistää varovasti talon kulman takaa. Heti kun isäntä, etenkin lastenkirjoistaan tunnettu kirjailija Timo Parvela avaa aitauksen portin, Heppu rohkaistuu ja juoksee innoissaan tervehtimään.

Koira esittelee kookkaan kepin, joita löytyy kokoelma aitauksesta. 60 vuotta täyttävä Timo sanoo, että hänen täytyy olla tarkkana polvitaipeittensa kanssa.

”Tämä tässä on maailman lempein kaveri”, hän esittelee.

Hepulla on maastonvihreät valjaat. Ne saavat urheilullisen paimenkoiran vaikuttamaan aivan koirakenraalilta. Kun Heppu juoksee, tassuista kuuluu ylevä töminä kuin hevosen kavioista.

Jos Heppu kirjoittaisi kirjoja kuten isäntänsä, kirja olisi Timon mukaan nimeltään Parhaimmat kikat frisbeelle. Vaaleanpunainen, lyttyyn purtu limainen koirafrisbee on Hepun lempiasioita koko maailmassa: Heppu rakastaa sitä jopa enemmän kuin herkkuja.

Aamulenkki koiran kanssa auttaa kirjailijantyössä, Timo Parvela sanoo

Heppu ja Timo ovat rauhallinen ja ystävällinen parivaljakko. Hepusta on ollut Timolle seuraa itsenäisessä kirjailijan työssä.

”Käytän joka aamu vartista puoleen tuntiin siihen, että istun Hepun kanssa lattialla, harjaan sitä ja tutkin esimerkiksi sen tassut.”

Kirjailijalla ei ole työmatkaa. Aamulenkki koiran kanssa käy siitä. Hepun kanssa kävellessä voi päästä yli myös kirjoitusjumista.

Tällä hetkellä Heppu ei hauku, sen suhteen koiran kasvatuksessa ollaan oltu tarkkoja. Koira ei saa saada haukkumalla tahtoaan läpi. Vaikka Heppu vaikuttaa kenraalilta, Timo on silti pomo. Yleensä.

”Saatan pomona joutua päättämään, että Heppu saa olla pomo”, Timo nauraa.

Tällainen tilanne tulee silloin, jos Heppu haistaa lenkillä jäniksen tai peuran ja alkaa vetää.

”Silloin on kuin traktoria ulkoiluttaisi.”

Herra kenraali on nyt ollut Parveloilla kaksi vuotta. Heppu on perheen mukana myös matkoilla, hiihtämässä ja veneretkillä.

”Luotan Heppuun 110-prosenttisesti. Tämä on tällaista yhdessä kasvamista”, Timo sanoo, kun Heppu tuijottaa häntä iloisesti läähättäen.

Lue myös: Sara Siipolan silmäterä on Viipurissa syntynyt rescuekoira – ”Bruno auttaa muistamaan, mikä on tärkeintä”

X