Koirien atopia on kiusallinen vaiva, johon apu saattaa löytyä raakaruokinnasta – Parhaat hyödyt saadaan todennäköisesti pentuiässä

Noin joka kymmenes koira kärsii atopiasta, mutta vaivaa voi mahdollisesti torjua raakaruokinnalla, selviää tuoreesta tutkimuksesta. Ruokavalion hyödyt saattavat johtua raa´an lihan mikrobeista tai ruokien erilaisessa koostumuksesta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Koirien atopia on kiusallinen vaiva, jossa ympäristön allergeenit ärsyttävät koiran ihoa ja saavat aikaan tulehdusoireita. © iStock

Noin joka kymmenes koira kärsii atopiasta, mutta vaivaa voi mahdollisesti torjua raakaruokinnalla, selviää tuoreesta tutkimuksesta. Ruokavalion hyödyt saattavat johtua raa´an lihan mikrobeista tai ruokien erilaisessa koostumuksesta.
Teksti: Katriina Lundelin

Koirien atopia voi oireilla monella tavalla: ihon punoitus, tassujen ja korvien jatkuvat tulehdukset, sekä kutisevat silmänympärysiho, nivustaipeet ja huulet voivat olla merkkejä, joista koiran atopian tunnistaa.

Vaiva on suhteellisen yleinen: 10–20 prosenttia koirista kärsii atopiasta. Vaiva on myös elinikäinen, mutta diagnosoituna useimmiten hoidettavissa hyvin.

Oireiden ilmetessä kannattaa siis hakeutua lemmikkinsä kanssa lääkäriin. Mitään pikadiagnoosia ei ensimmäisellä käynnillä kannata kuitenkaan odottaa, sillä atopian diagnosoidaan sulkemalla pois mahdolliset allergiat ja ulkoloiset, mikä vie tyypillisesti noin kolme kuukautta.

Atopian diagnosointiin ei ole olemassa helppoa ja nopeaa geenitestiä, koska sen syntyyn vaikuttavat monet eri geenit, mutta uuden tutkimustiedon mukaan apua saattaa löytyä yllättävästä suunnasta, nimittäin ruokinnasta.

Raakaruokinnasta saattaa olla apua koirien atopiaan

Helsingin yliopiston tuoreen tutkimuksen mukaan raakaruokinnalla saattaa olla myönteisiä vaikutuksia atooppisen koiran ihoon. Ruokavalion yhteyttä atopiaan testattiin staffordshirenbullterriereillä, joista puolet olivat atoopikkoja.

Raakaruokituilla koirilla ihon immuunipuolustus aktivoitui. Aktivoituminen havaittiin myös geeneissä, jotka estävät tulehdusta ja tuottavat antioksidantteja. Atopiasta tiedetään entuudestaan se, että atoopikoilla ihon immuunipuolustus on häiriintynyt.

Mahdollisia syitä on useita, miksi raakaruokinta vaikutti herättävän ihon immuunipuolustuksen.

”Raa´assa lihassa on mikrobeja, joille altistuminen kehittää immuunipuolustusta. Siksi raakaruokinnasta saattaa olla hyötyä etenkin pentuaikana. Atopia puhkeaa yleensä kolmeen ikävuoteen mennessä”, kertoo tutkija Johanna Anturaniemi, maa- ja metsätaloustieteen tohtori Helsingin yliopistosta.

Jos koiran korvat kutisevat tai tulehtuvat, on syytä epäillä koiran atopiaa.

Jos koiran korvat kutisevat tai tulehtuvat, on syytä epäillä koiran atopiaa. © iStock

Tutkimuksen raakaruoka ja kuivamuona erosivat toisistaan monilla muillakin tavoilla.

Raakaruoassa oli paljon rasvaa ja sen kaikki proteiinit olivat eläinperäisiä. Kuivamuonassa taas on aina enemmän hiilihydraatteja kuin raakaruoassa. Myös kuivamuonan prosessointi vaikuttaa sen koostumukseen.

”Vielä emme pysty sanomaan, mitkä tekijät vaikuttivat koirien ihon immuunipuolustukseen”, Anturaniemi sanoo.

Toisessa Helsingin yliopiston tänä vuonna julkaisemassa tutkimuksessa huomattiin, että emän tiineysajan ja pennun ensimmäisten kuukausien raakaruokinnalla oli yhteys vähäisempään määrään atopiaa koirien aikuisiällä. Myös tämä tukee havaintoa, että pentuajan ruokinnalla voi olla merkitystä atopian ehkäisyn kannalta.

Koirien atopia kannattaisi huomioida myös jalostuksessa

Koirien atopia syntyy monien tekijöiden summana, mutta tärkeimmät ovat ulkoiset ärsykkeet ja perinnöllisyys. Atooppisella koiralla ihon suojakerros on heikentynyt, ja ärsyttävät allergeenit pääsevät helpommin ihon läpi.

Atopian perinnöllisyyden vuoksi sitä esiintyy enemmän toisilla koiraroduilla kuin toisilla. Spanielit, lyhytkuonoiset rodut, terrierit ja noutajat saavat atopian muita herkemmin.

Tutkimuksen mukaan emän ja pentujen raakaruokinnalla oli yhteys vähäisempiin atopiaoireisiin, kun pennut kasviovat aikuisiksi. Koirien atopia voi siis jäädä kehittymättä raakaruokinnan ansiosta.

Tutkimuksen mukaan emän ja pentujen raakaruokinnalla oli yhteys vähäisempiin atopiaoireisiin, kun pennut kasviovat aikuisiksi. © iStock

Johanna Anturaniemen mukaan taipumus atopiaan kannattaisi ehdottomasti huomioida koirien jalostuksessa. Jos esimerkiksi tiedetään, että koiran pentuesisaruksissa on atoopikkoja, kannattaa koiran käyttöä jalostukseen harkita. Lisäksi koiran sukupuuta kannattaisi tarkastella myös atopian varalta.

”Koska atopia puhkeaa yleensä kolmeen ikävuoteen mennessä, olisi hyvä, ettei liian nuoria koiria käytetä astutukseen, vaan varmistutaan ensin, että koira on terve myös iholtaan.”

Lue myös: Suomalaistutkijoiden yllättävä löytö: Hajuerotteluun koulutettu koira haistaa koronan

X