Aloita uusi harrastus kissan kanssa – Nosework-hajutyöskentely sopii myös kissoille

Tiesitkö, että kissa kaipaa ihan yhtä lailla aktiviteettia kuin koira? Nosework on hauska hajutyöskentelylaji, joka sopii yhtä hyvin kissoille.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Löytökissa Viima on reilu 1-vuotias. Eläintenkouluttaja Miira Hellsten sai sen innostumaan hajutyöskentelystä eli noseworkistä.

Tiesitkö, että kissa kaipaa ihan yhtä lailla aktiviteettia kuin koira? Nosework on hauska hajutyöskentelylaji, joka sopii yhtä hyvin kissoille.
Teksti: Jaana Kalliokoski

Nosework on hajutyöskentelylaji, joka on kehitetty koirille, mutta sitä voi harrastaa myös kissan kanssa. Myös kissalla on tarkka hajuaisti, ja hajuaistin perusteella se esimerkiksi päättää, kelpuuttaako se ruoan vai ei.

Kissan kanssa pätevät periaatteessa samat säännöt kuin koiran nosework-hajutyöskentelyssä.

Miira Hellsten ja kissan nosework-hajutyöskntely

© Tommi Tuomi / Otavamedia

Ensin kissan annetaan nuuhkaista etsittävää hajua hajutyöskentelypurkista, joka voi olla esimerkiksi Piltti-purkki tai metallinen magneettirasia, jonka kanteen on tehty reikiä. Annetaan siis kissan haistaa hajua purkista muutaman kerran, ja aina kun se nuuhkaisee sitä, tehdään palkkiomerkki eli naksautetaan kieltä tai naksutinta ja annetaan palkka, kuten herkullinen ruoanpalanen heti perään.

Sitten annetaan kissan etsiä sama haju piilosta. Kätkö piilotetaan niin, että kissa pystyy löytämään sen ensin myös näköaistinsa avulla. Sen jälkeen treeniä voidaan vaikeuttaa pikkuhiljaa niin, ettei kätköä näy ja etsittävä tila on aiempaa isompi ja häiriöisempi.

Kissat eivät yleensä pidä eukalyptuksen tuoksusta, joten on varmempaa aloittaa laji laakerinlehti- tai laventelihydrolaatilla.

Miira Hellsten ja kissojen nosework

© Tommi Tuomi / Otavamedia

kissojen nosework

© Tommi Tuomi / Otavamedia

Näin eroaa kissan ja koiran nosework

Kissan ja koiran hajutyöskentelyssä on muutama eroavaisuus. Ensinnäkin kissa ei välttämättä kestä samalla lailla toistoja kuin koira – tämä riippuu kissan harrastehistoriasta. Se ei välttämättä aina jaksa harjoitella montaa kertaa.

Toiseksi kissan häiriönsietokyky saattaa olla huonompi kuin koiran, jos kissan kanssa ei ole kuljettu ulkona ja erilaisissa paikoissa, kuten koiran kanssa.

Kissan kanssa voi aloittaa nenätyöskentelyn kätkemällä esimerkiksi sen ruokaa kotiin. Kissan kanssa voi treenata myös esimerkiksi työpaikolla ja toki myös ulkona.

Katso video!

Asiantuntijana Miira Hellsten, joka on ammattitutkinnon suorittanut eläintenkouluttaja, Kennelliiton nosework-lajin ylituomari ja Heiluva Häntä koira- ja kissakoulun perustaja.

Lue myös: Nosework on koiran ja ihmisen yhteinen hauska harrastus – Näin pääset alkuun!

X