Rakkaus toi Essi Luttisen ja Petri Haapasalon elämään merkityksellisyyden mutta parisuhde ei alkanut tavanomaisesti: ”Petrin raitistuminen kulkee mukanamme tavalla tai toisella koko loppuelämämme”

Jaa artikkeliTilaa Seura
Petri Haapasalo ja Essi Luttinen
Petri Haapasalo, 49, muusikko. Essi Luttinen, 41, oopperalaulaja. © Tommi Tuomi / Otavamedia
Mezzosopraano Essi Luttinen oli valmis pieneen seikkailuun, kun hän tapasi muusikko Petri Haapasalon. Suhteen alku ei ollut helppo, mutta pari selätti yhdessä Petrin alkoholiongelman ja muut haasteet.

Essi: ”Petri oli minusta kiinnostava mies kaikin puolin – hän oli nähnyt maailmaa ja keikkaelämää”

”Minun ja Petrin yhteinen taival otti ensiaskeleitaan kesällä 2013. Järjestimme perinteisen pihakonsertin Pyhärannalla vanhempieni pihapiirissä. Sinä kesänä meillä oli tangokonsertti, johon Petri tuli kapellimestariksi.

Tapamme harjoitella oli hyvin erilainen. Petri oli kyllä yhteistyökykyinen, mutta jälkikäteen hän on käyttänyt siitä termiä näennäisharjoittelu. Olin siihen aikaan myös sellaisessa elämänvaiheessa, että pieni seikkailu ihmissuhderintamalla ei haitannut.

En nähnyt Petriä oikeastaan lainkaan lähes vuoteen. Kun hän sitten kesällä 2014 yllättäen soitti ja pyysi kylään, ajattelin, että käydään nyt katsomassa, mikä hänellä on meininki.

Olin eronnut ja ollut sinkkuna jo kolmisen vuotta. En nauttinut yksinäisyydestä niin paljon, että olisin ollut vakuuttunut siitä, että se elämäntyyli oli minua varten.

Meillä oli Petrin kanssa riittävästi yhteistä historiaa ja tarttumapintaa, joten ihan nollasta ei tarvinnut lähteä. Petri oli minusta kiinnostava mies kaikin puolin. Hän oli nähnyt maailmaa ja keikkaelämää.”

”Petrin raitistuminen kulkee mukanamme tavalla tai toisella koko loppuelämämme”

”Meillä oli silti Petrin kanssa hyvin erilaiset taustat ja minä kaipasin jotain uutta näkökulmaa myös omaan tekemiseeni. Jossain vaiheessa minulla oli hyvin korkea kynnys esittää mitään kevyempää ohjelmistoa.

Minulla oli uskottavuusongelma itseni kanssa, koska olin läpikäynyt niin pesunkestävän klassisen myllyn. Enää en voisi kuvitellakaan, ettenkö tekisi myös kevyempää musiikkia. Yhteistyö Petrin kanssa on kehittänyt minua valtavasti.

Petrin raitistuminen on varmasti asia, mikä kulkee mukanamme tavalla tai toisella koko loppuelämämme. Oman elämäni suurin haaste on ehkä ollut se, miten löydän oma paikkani.

Elämme Petrin kanssa kahden. Olimme lapsettomia silloin, kun tapasimme ja olemme lapsettomia edelleen. Olen pitänyt laulamista johtotähtenä ja satsannut siihen kunnianhimoni. Elämä on ollut jatkuvaa puntarointia: mitä voisikaan olla laulamisen ulkopuolella?”

”Hääpäivästä jäi meille valtavan tunteikas ja arvokas muisto”

”Olisin aika onneton, jos en olisi tavannut Petriä. Suhteemme on tuonut monella tasolla sisältöä ja merkityksellisyyttä elämääni. Toiset ihmiset ovat kuitenkin se elämän tarkoitus, minkä kautta oma minuuskin toteutuu täydempänä.

Tarinamme sai luonnollisen jatkumon, kun menimme naimisiin tammikuun ensimmäisenä päivänä 2017 Kuusiston kirkossa Kaarinassa.

Petri oli silloin 46-vuotias ja avioliitto oli hänelle ensimmäinen, minulle toinen. Hääpäivästä jäi meille valtavan tunteikas ja arvokas muisto.”

Petri Haapasalo ja Essi Luttinen

”Mitäs jos hoidetaan tämä homma yhdessä?” Tommi Tuomi / Otavamedia

Petri: ”Essin ja minun yhteistyö ei lähtenyt liikkeelle ihan kivuttomasti”

”Minua pyydettiin kesällä 2013 mukaan Luttisten tangokonserttiin pitkän tangohistoriani vuoksi. Sisarusparvessa ajateltiin kai, että olisi hyvä saada mukaan joku suvun ulkopuolinen luomaan kuria ja järjestystä.

Essin ja minun yhteistyö ei lähtenyt liikkeelle ihan kivuttomasti. Olin tottunut lungimpaan otteeseen ja Essi toi minun pirttiini häivähdyksen Sibelius-Akatemiaa.

Olen pitänyt itseäni aina elämäntapapianistina. Kun Essi sitten tuli siihen stiletti-koroissa ja alkoi laulaa oopperatyylillä niin sanoin hänelle, että meidän pitäisi tehdä jotain tuolle vibratolle. Hän vastasi minulle, että nyt sä liikut poika vaarallisilla vesillä.

Lopulta ajauduimme parisuhteeseen mielenkiintoisen yhtälön kautta. Oli kesä 2014.

Soitin Essille ja pyysin häntä käymään luonani. Elin siihen aikaan tietynlaisessa tyhjiössä. Olin muuttanut pois edellisestä suhteestani ja halusin saada elämääni jotain tolkkua.”

’Mitäs jos hoidetaan tämä homma yhdessä?’

”Minulla oli alkoholiongelma, kun tapasin Essin. Tartuin siihen asiaan hänen tuellaan. Se on ollut suurin haasteemme sekä yhdessä että erikseen. Suhteemme alkuhavinoilla kun yhteys oli brenkkujuttujen takia katkeamassa, Essi sanoi hienon lauseen: ’Mitäs jos hoidetaan tämä homma yhdessä?’

Siihen lauseeseen olen uskonut ja luottanut, vaikka vastuu raitistumisesta on tietysti ollut vain itsellä. Oli silti nastaa tietää, että en ollutkaan tässä kokonaisuudessa yksin. Kamppailin alkoholin kanssa kaikkiaan seitsemän vuotta. Jos en olisi tavannut Essiä, olisin varmaan six-feet-under.”

”Kaikki ei vielä ollutkaan tässä”

”Häissämme safka oli juhlien keskiössä. Se päivä oli kerrassaan hieno. Häät olivat meidän näköiset, aikuisten juhlat. Essihän oli ollut jo kertaalleen naimisissa Petri-nimisen henkilön kanssa, joten hänen aviollinen Petri-museonsa sai minun myötäni täydennystä.

Lapsiasia on meidän kohdaltamme käyty läpi ja sille on yritetty tehdäkin jotain. Olemme antaneet asialle hiljaisen hyväksynnän.

Parasta tässä alle 50 vuoden iässä on ollut oppia uutta. Luulin pitkään, että lakipiste olisi jo saavutettu ja loppuliuku alkanut. Mutta kaikki ei ollutkaan vielä tässä.”

X