Kun isä pakotti Heikin soittamaan trumpettia, poika ei arvannut millainen onnenpotku se vielä olisi: ”Soittaminen oli välillä täyttä tervaa”

Ankara isä pakotti Heikki Petterssonin opettelemaan pikkupoikana trumpetinsoiton. Isän kuoltua veljesten soittotaito koitui köyhän perheen pelastukseksi.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Heikki Pettersson oli jo nuorena niin noheva trumpetisti, että häntä luultiin pohjoissavolaisella tanssipaikalla soittimen maankuuluksi taitajaksi Lill-Jörgen Peterseniksi. Sukunimikin kun oli sinne päin.

Ankara isä pakotti Heikki Petterssonin opettelemaan pikkupoikana trumpetinsoiton. Isän kuoltua veljesten soittotaito koitui köyhän perheen pelastukseksi.
Teksti:
Timo Sihvo
Kuvat:
Matias Honkamaa

Kuopion perinteikkäällä kauppatorilla oli illalla 24. toukokuuta tungosta ja tohinaa, vaikka torilla ei tällä kerralla juhlittukaan KuPSin jalkapallomestaruutta. Kaupunkilaisten lempilapsi puolen vuosisadan ajalta, Petri & Pettersson Brass, soitti historiansa viimeisen keikan 3 000 katsojan edessä.

”Tunnelma oli hieno. Kaukaisimmat katsojat olivat tulleet Rovaniemeltä saakka”, bändin nokkamies, trumpetisti Heikki Pettersson, 75, kertoo.

Tutut kappaleet saivat yleisön pyyhkimään silmäkulmiaan.

Petterssoneille syntyi kaksoset

Kolean tuulisena päivänä 16. syyskuuta 1948 Kuopion Pelastusarmeijalla vahtimestarina ja kapellimestarina työskennelleen Sulo Petterssonin vaimo Helvi Pettersson synnytti kaksoset. Heikki näki päivänvalon minuuttia aikaisemmin kuin Hannu. 1950 kaksoset saivat pikkuveljen Arin.

”Meitä oli kuusi henkilöä yhdessä huoneessa, sillä mummokin asui meillä”, Heikki muistelee.

Perheen kuopus, myöhemmin taiteilijanimellä Petri tunnetuksi tullut Ilkka syntyi 1952.

Lue myös: Muusikko ja seitsemän lapsen isä Timo Pelander vaihtoi Finlanders-keikat pikkulapsiarkeen – ”Tällä kertaa halusin nähdä lapsen ensiaskeleet”

Kotona oli kova komento

Veljesten myöhemmän muusikkouran kannalta oli ratkaisevaa, että Sulo Pettersson toimi Pelastusarmeijan kapellimestarina. Isällä oli käytettävissään puhaltamia, jotka muuten olisivat olleet perin kalliita köyhälle perheelle.

Asian siunauksellisuus ei tosin juolahtanut seitsemänvuotiaan Heikin mieleen, kun isä määräsi hänet ja Hannun soittamaan trumpettia.

”Ehkä se oli onni, että isä pakotti meidät soittamaan. Paljon muuta mielenkiintoista olisi ollut.”

Komento oli kova.

”Soittaminen oli välillä täyttä tervaa. Isä istutti meitä sanoen, että istutte siinä tunnin, soititte tai ette.”

Perheellä oli siirtolapuutarhamökki Päivärannassa. Kuvassa isä Sulo ja pojat Hannu (vas.), Heikki, Ilkka ja Ari.
Perheellä oli siirtolapuutarhamökki Päivärannassa. Kuvassa isä Sulo ja pojat Hannu (vas.), Heikki, Ilkka ja Ari. © Heikki Pettersonin kotialbumi

Kun isä kuoli, kaikki tuntui romahtavan

Heikki pestattiin jo teini-ikäisenä soittamaan trumpettia Toivo Tuomaisen humppa­yhtyeeseen. Koko kansa oppi myö­hem­min tuntemaan Tuomaisen mainoksista Mustan Pörssin Topina. Mies oli myös Rauni Mollbergin luottonäyttelijä monissa elokuvissa.

Nuorisomusiikkia soittanut Petterssonien bändi The Burdocks aloitti 1966. Samana vuonna tuli musertava tieto, bändin ollessa keikalla Kemijärvellä. Sulo Pettersson oli kuollut.

Kaikki tuntui romahtavan.

”Äiti oli siivoojana koululla, jossa isä oli toiminut vahtimestarina. Meille ei jäänyt mitään. Hande lopetti silloin koulun.”

Perhettä uhkasi surun keskellä asunnottomuus, sillä Petterssonit asuivat isän työsuhdeasunnossa Kuopion yhteiskoululla.

”Rehtori huusi aina, että rouva Pettersson, milloinka te muutatte? Eihän meillä ollut heti asuntoa, minne lähteä.”

Perhe löysi lopulta kerrostalokodin.

”Annoin kotiin rahaa, mitä pystyin. Äiti, jolla oli lastenhoitajan koulutus takana, sai onneksi paikan kuulontutkijan apulaisena.”

Äiti Helvi ”Helffe” Pettersson (takana) taisteli läpi vaikeiden aikojen poikiensa kanssa. Vasemmalta Heikki, Ilkka, Hannu ja Ari Pettersson.
Äiti Helvi ”Helffe” Pettersson (takana) taisteli läpi vaikeiden aikojen poikiensa kanssa. Vasemmalta Heikki, Ilkka, Hannu ja Ari Pettersson. © Heikki Pettersonin kotialbumi

Bändi pääsi Frederikin taustalle

Ravintola Keltalyhdyn omistaja halusi Heikistä kokin ja järjesti tälle paikan Helsingin hotelli- ja ravintolakouluun. Nuoren miehen oli tehtävä valinta elämänuran osalta. Heikki valitsi musiikin.

Tanssikeikoilla veljesten bändi soitti nimellä Heikki Pettersson kvintetti, ja myöhemmin poppoo kasvoi sekstetiksi.

Hannu joutui karmean työtapaturman vuoksi vaihtamaan kitarasta trumpettiin.

”Hande katkaisi vasemman käden sormia prässissä kesätyöpaikassa Kuopion Kultasepillä. Hän meni korjaamaan lusikan perää. Silloin losahti.”

Vauhti kiihtyi, kun bändi pääsi Dynamite Brass -nimisenä Frederikin taustayhtyeeksi. Venttiilipasuunaa soittaneesta perheen kuopuksesta Ilkasta tuli bändin laulusolisti.

Lue myös: Koulukiusaaminen teki laulaja Heidi Kyrön nuoruudesta helvetin: ”Pahinta oli, ettei vainoaminen rajoittunut kouluun”

Danny tulee Mersulla pihaa

Petterssonit olivat Frederikin eli Reetun keikalla Ylitorniossa, kun tanssipaikan pihaan kaartoi Mersu.

Leila Salmelainen ajoi autoa, ja Danny istui takapenkillä. Olikohan valkoinen vai sininen kylpytakki päällä. Hän kuunteli yhden setin ja sanoi palaavansa asiaan.”

Danny oli jo aikaisemmin kuunnellut Heikki Pettersson sekstettiä Nurmeksessa. Sen jälkeen veljekset olivat saaneet sähkösanoman, jossa pyydettiin tulemaan koelevytykseen Helsinkiin.

”Ei meillä ollut varaa lähteä sinne. Ei ollut rahaa bensaan eikä asumiseen.”

Muutama päivä Ylitornion keikan jälkeen bändi sai taas D-tuotannosta sähkösanoman, jossa kerrottiin, että Scandian studio on varattu koelevytystä varten. Nyt kuopiolaiset jyristelivät keikkabussillaan vapaapäivänään Torniosta Helsinkiin.

Koelevytys oli studiotyöskentelyyn tottumattomalla bändille kova paikka.

”Rumpali kuikuili kuin kirahvi, sillä hän ei kuullut mitään. Sitten äänittäjä Jouko Ahera kuulutti, että rumpali voisi laittaa kuulokkeet korville, niin voisi kuulua paremmin.”

Soittajat pelkäsivät koesoiton menneen täysin metsään ja kantoivat kamat vähin äänin bussiin. Danny, Jaakko Salo, Ahera ja Scandian pomot vetäytyivät neuvottelemaan. Heikki kävi vielä varmistamassa, että tämä oli varmaankin tässä.

”Minulle sanottiin, että älkää lähtekö mihinkään, meinasimme tehdä singlen mutta tehdäänkin LP-levy.”

Katson maalaismaisemaa

Yksi kappale bändin esikoisälppärillä oli ylitse muiden. Jukka Virtasen suomennos Elton Johnin kappaleesta Country comfort sai nimekseen Maalaismaisema.

Katson maalaismaisemaa

ja ymmärrän,

kuinka onnellinen voikaan olla hän,

joka täällä vain saa aina asustaa.

Maalaismaiseman singleversiosta tuli ikihitti, joka soi edelleen usein radiossa ja kuuluu myös karaokebaarien perusohjelmistoon.

”Se ei ollut koskaan Suomen listan ykkönen vaan korkeimmillaan kakkonen.”

Bändi keikkaili erittäin ahkerasti. Tiivis keikkatahti näkyi myös veljesten ansioissa. Rahat tulivat tarpeeseen.

”Äiti ei koskaan pyytänyt rahaa. Halusimme kuitenkin antaa rahaa kotiin, jossa me kaikki vielä asuimme. Ostettiin väritelevisio heti ensimmäisenä ja sitten pesukone. Sen jälkeen hommattiin puhelin.”

Rikastumaan veljekset eivät kuitenkaan päässeet.

”Kulut olivat valtavat. Meillä oli seitsemän soittajaa, ja otimme vielä kahdeksannen. Oli oma bussi, joka hajosi välillä. Kun vietiin auto korjaamolle, siinä meni monen keikan liksat.”

Purjehdus on aina ollut tärkeä henkireikä Heikille. Hän voitti 90-luvulla veljensä Hannun kanssa jopa Venäjän federaation purjehdusmestaruuden Laatokalla.
Purjehdus on aina ollut tärkeä henkireikä Heikille. Hän voitti 90-luvulla veljensä Hannun kanssa jopa Venäjän federaation purjehdusmestaruuden Laatokalla. © Matias Honkamaa

”Tunsin kuin osa minustakin olisi kuollut”

Kuopiolaiset ehtivät säestää muun muassa Kirkaa, Pepe Willbergiä, Eino Gröniä, Laila Kinnusta ja jopa Heikki Kahilaa.

”Laila tuli auton takapenkille, otti esille kossupullon ja kysyi, otatteko pojat?”

Heikin mukaan veljekset eivät riitaantuneet bändissä, mutta keskinäinen palaute oli kovasanaisempaa kuin yhtyeen muille soittajille annettu.

Petri & Pettersson Brassin rivit harvenivat 2006, jolloin Ari kuoli sairauskohtaukseen kotiovellaan. Hannun aika täyttyi 15 vuotta myöhemmin vuonna 2021.

Hannu soitti viimeisen keikkansa Petri & Petersson Brassissa kaksosveljeksille rakkaan pursiseuran pikkujoulussa 2019. Silloin hän kehui Heikille, kuinka puvuntakki sopii nyt hyvin päälle, koska kymmenen kiloa painosta on kadonnut.

Myöhemmin paljastui, että jatkuvasti flunssaisesta olosta kärsinyt Hannu oli sairastunut erittäin harvinaiseen kateenkorvasyöpään.

”Rintalastan alla oli kananmunan kokoinen kasvain, josta oli jo kalvo puhjennut ja syöpä oli levinnyt. Handelle luvattiin puolitoista vuotta elinaikaa, mikä myös toteutui.”

Hannu Pettersson menehtyi 72-vuotiaana elokuussa 2021.

”Tunsin niin kuin osa minustakin olisi kuollut.”

Kaksosten välit ovat usein kiinteämmät kuin tavallisilla sisaruksilla. Lisäksi veljeksillä oli ollut yhteinen ura, yhteinen ­grilliyritys, yhteinen laukkutehdas ja yhteinen purjevene.

”Keskustelen joka yö Handen kanssa unissani. Juttelemme veneasioista ja myös bändiasioista. Tiedostan tietysti, että hän on kuollut.”

Petri & Pettersson Brassin lopettamista Heikki ei kuitenkaan käsitellyt unissa kaksosveljensä kanssa. Päätös kypsyi pikkuhiljaa.

Suvun tarina jatkuu

Bändi soitti täydessä kokoonpanossa Hannun muistokonsertissa. Seuraava esiintyminen olikin jäähyväiskeikka torilla.

Nyt Heikillä on aikaa purjehtia vaimonsa Riitta Petterssonin kanssa ja nauttia keikkavapaasta elämästä.

Heikin poika ensimmäisestä avioliitosta, Tommi Terästö, on arkkitehti ja tytär Sole Terästö tunnettu oboisti.

Petterssonin suvun musiikkitarina jatkuu, vaikka Petri & Pettersson Brass ei enää katso maalaismaisemaan.

Lue myös: ”Olen nainen Dannyn takana” – Ilkka Lipsasen ystävä Leila Salmelainen astui vihdoin julkisuuteen

Heikki toimi parikymmentä vuotta Kuopion Pursiseuran satamamestarina Pirttiniemen venesatamassa. Hän lopetti toimen vasta kolmisen vuotta sitten.
Heikki toimi parikymmentä vuotta Kuopion Pursiseuran satamamestarina Pirttiniemen venesatamassa. Hän lopetti toimen vasta kolmisen vuotta sitten. © Matias Honkamaa
X