Monille vanhuksille Raisa Soini on ollut ystävä vapaaehtoistyöntekijänä: ”Olen vakuuttunut siitä, että Suomi ei pyörisi ilman eläkeläisten apua”

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Raisa Soini
Suomen Punaisen Ristin vapaaehtoinen Raisa Soini on mukana muun muassa ystävätoiminnassa. © Pekka Nieminen
Suomen Punaisen Ristin vapaaehtoinen Raisa Soini on jokapaikanhöylä, joka toimii muun muassa ystävänä 92-vuotiaalle vanhukselle.

Kun Raisa Soini, 75, jäi eläkkeelle, tilalle tuli toinen työ. Kotkan kaupungin ruokapalvelun johtaja alkoi tehdä vapaaehtoistyötä täysipäiväisesti.

Suomen Punaisen Ristin Kotkan osastossa ahkeroiva Raisa kuvailee olevansa jokapaikanhöylä. Hän työskentelee osaston kirpputorilla, ohjaa kerran viikossa kokoontuvaa keskusteluryhmää, toimii ystävänä ja ystävätoiminnan välittäjänä.

SPR:n ystävätoiminnan tarkoituksena on lievittää yksinäisyyttä, jota kuka tahansa voi kohdata jossain elämän vaiheessa. Vapaaehtoiset ovat ystävinä muun muassa vanhuksille, maahanmuuttajille ja vammaisille. Yhteinen ajanvietto voi olla kahvittelua, ulkoilua tai jotain harrastustoimintaa. Ystävätoiminnan vapaaehtoiset vierailevat myös palvelutaloissa ja vievät vanhuksia ulkoilemaan.

Raisa on ollut ystävänä monille vanhuksille. Tällä hetkellä hänellä on ”vain” yksi ystävä, 92-vuotias rouva, jota hän tapaa parin viikon välein.

”Hän on äärettömän reipas ja teräväpäinen, ainoastaan liikkuminen on hankalaa. Käymme teatterissa, kahviloissa ja kaupassa. Juttelemme paljon.”

Raisa Soini

Kotkan Taitojen talossa kokoontuu keskusteluryhmä, jota Raisa Soini ohjaa. Juttusilla Eira Salonen (vas.) ja Taina Kunnari. Pekka Nieminen

Auttamisenhalu

Raisan lapsenlapsi kysyi kerran, miksi hän tekee niin paljon työtä, josta ei makseta mitään. Siihen oli vaikea antaa yksiselitteistä vastausta. Motiiveja ovat ainakin sosiaalinen luonne ja auttamisenhalu. Kun antaa, saa enemmän.

”Olen vakuuttunut siitä, että Suomi ei pyörisi ilman eläkeläisten apua. Me hoidamme lapsenlapsia, olemme omaishoitajina ja aktiivisesti mukana järjestöjen toiminnassa.”

Raisa sanoo olevansa hyvillään, koska sote-uudistukseen tuli miettimistauko. Hänen mukaansa koko 3. sektorin mukanaolo pitäisi miettiä uudelta pohjalta.

Raisan toiveena on, että SPR voisi tehdä hoitosopimuksia kuntien tai sosiaali- ja terveyspiirien kanssa vähän samaan tapaan kuin muiden sosiaalitoimijoiden kanssa.

Tästä mahdollisesti saatava pieni tulo ohjattaisiin Punaisen Ristin osastolle ja toiminnan pyörittämiseen: koulutukseen, matkakorvauksiin tai suojavaatteisiin.

”Hyvinvoivia eläkeläisiä, jotka voisivat osallistua vanhustyöhön tai muuhun auttamistyöhön, on paljon. Toivotan heidät kaikki tervetulleiksi mukavaan ja antoisaan toimintaan.”

Artikkeli on julkaistu ensi kerran Viva-lehdessä 6/19.

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X