Tutkimus paljasti lojaalisuuden: Pitkäikäiset flamingot ovat ystäviä läpi elämän

Jaa kaverilleTilaa Seura
Flamingot olivat tutkijoiden seurannassa viisi vuotta.
Flamingot olivat tutkijoiden seurannassa viisi vuotta. © Paul Rose/WWT Slimbridge
Monet lintulajit muodostavat parisiteen, joka kestää läpi elämän. Flamingot näyttävät menevän vielä pidemmälle.

Sen lisäksi, että flamingot muodostavat läpi elämän kestävän monogaamisen parisiteen, ne muodostavat myös pitkäaikaisia ystävyyksiä.

Ihmismäisiltä flamingot vaikuttavat myös siinä, että ne eivät tule toimeen kaikkien kanssa ja silloin ne välttelevät aktiivisesti näiden yksilöiden seuraa.

”Tuloksemme osoittavat, että flamingojen yhteisöt ovat monimutkaisia. Ne suosivat pitkäaikaisia ystävyyssuhteita löyhien ja satunnaisten tuttavuuksien sijaan”, sanoo tutkimusta johtanut Paul Rose Exeterin yliopistosta.

Flamingot tutkijoiden tarkastelussa viisi vuotta

Behavioral Processes -sarjassa julkaistussa tutkimuksessa seurattiin flamingoja WWT Slimbridgen vesistöjensuojelualueella Gloucesterissa, Englannissa. Siellä elää kohtalainen flamingopopulaatio; itse asiassa neljää eri lajia. Biologit seurasivat flamingoja viisi vuotta ja pitivät kirjaa siitä, kenen kanssa ne pariutuivat ja kenen kanssa ne viettivät aikaa.

Tulokset osoittivat ystävyyysuhteiden merkityksen. Vaikka flamingojen pariside on elinikäinen, kumpikin osapuoli tykkää seurustella omien kavereiden kanssa, joita on tyypillisesti kolme tai neljä yksilöä.

Havainto on kiintoisa siksikin, että flamingot ovat hyvin pitkäikäisiä. Jotkut tutkimuksessa olleet yksilöt olivat eläneet vesistöjensuojelualueella 1960-luvulta lähtien.

Sosiaaliset suhteet ja vuodenajat

Muita havaintoja olivat, että sosiaaliset suhteet olivat intensiivisempiä suurissa parvissa. Koska flamingot hyötyvät sosiaalisista suhteista, ryhmäkoot kannattaisi pitää mahdollisimman suurina, tutkijat kirjoittavat viitaten vankeudessa eläviin flamingoihin.

Sosiaalisten suhteiden solmiminen oli myös kiinni vuodenajasta. Uusia suhteita ja liittolaisuuksia nimittäin solmittiin ahkerimmin keväällä ja kesällä, eli lisääntymiskaudella. Voi olla, että lisääntymiskaudella hyville ystäville onkin suurin tarve.

Lue myös: Näin orvosta hirvenvasasta tuli villieläinten pelastajan sydänkäpy – Kohtalokas kohtaaminen johti ainutlaatuiseen ystävyyteen

X