Karpalo paranee pakkasessa - marjaa voi poimia myös keväällä
Karpaloita voidaan poimia sekä syksyllä että keväällä.
kysymys
Karpaloita voidaan poimia sekä syksyllä että keväällä. Mikä on kevät- ja syyskarpalon ero?
Suonkulkija
Vastaus
Suomessa kasvaa kaksi karpalolajia: isokarpalo ja pikkukarpalo. Pikkukarpalo on kooltaan vain puolet isokarpalosta. Pikkukarpalo on harvinaisempi etelässä mutta yleisempi pohjoisessa. Isokarpaloa ei esiinny aivan pohjoisimmassa Suomessa lainkaan.
Isokarpalo kasvaa märillä neva-, räme- ja rahkasammaleisilla soilla. Pikkukarpaloita löytää myös hieman kuivempien kasvupaikkojen mättäiltä.
”Karpalot kypsyvät syyskuun loppupuolelta loka-marraskuuhun. Parhaimmillaan karpalo on ensipakkasten jälkeen, sillä pakkasessa niiden sokeripitoisuus kasvaa ja happamuus vähenee”, kertoo tutkija Tuuli Haikonen Luonnonvarakeskuksesta.
”Karpaloita voi poimia lumentuloon saakka ja jatkaa keväällä, kun lumet ovat sulaneet.”
Karpalo sisältää runsaasti omena- ja sitruunahappoa. Karpalossa on C-vitamiinia yli kaksi kertaa ja kaliumia kolme kertaa enemmän kuin puolukassa.
Karpalo on yksi tärkeimmistä marjoistamme. Vuotuiset marjasadot voivat parhaimmillaan olla useita satoja kiloja hehtaarilta.
”Karpalo on myös useiden soilla elävien nisäkkäiden ja lintujen ravinnonlähde.”