Suolistomikrobit syynissä: Jos syöt, kuten metsästäjä-keräilijä, miten voi vatsasi?

Jaa artikkeli
Vatsa pysyy kunnossa, kun suolistobakteeristo on rikas.
© iStock
Tätä on nyt tutkittu ensimmäisen kerran oikeassa ympäristössä: venezualalaisessa metsästäjä-keräilijä -kylässä.

Tutkijat veivät viisi amerikkalaista aikuista ja kaksi lasta asumaan metsästäjä-keräilijäin kylään reiluksi kahdeksi viikoksi. He söivät siellä samaa ruokaa kuin muutkin heimon asukkaat. Ravinto koostui kahdesta ateriasta: keittoa, jossa oli pieni määrä lihaa tai kalaa.

Tämän lisäksi he saivat napostella niin paljon kassavaa, hedelmiä ja muita vihanneksia, joita kyläläläisetkin söivät. He peseytyivät joessa ilman saippuaa ja noudattivat samaa vuoroakausirytmiä kuin kyläläiset.

Tutkijat ottivat vapaaehtoisista kerran päivässä mikrobinäytteet: suusta, nenästä, iholta ja ulosteista. Vastaavat näytteet otettiin iältään vastaavista heimon jäsenistä.

Rikas suolistofloora alkuperäisväestöllä

Tulokset osoittivat odotetusti, että metsästäjä-keräilijöiden suolistomikrobisto oli paljon monipuolisempaa kuin vierailijoilla. Vanhastaan on tiedetty, että metsästäjä-keräilijöiden monipuolinen ruokavalio ja elämä suorassa kosketuksessa luontoon tuottaa rikkaan suolistoflooran.

Jokseenkin odotettu oli myös se tulos, että 16 päivän oleskelu ei vaikuttanut aikuisten vierailijoiden suolistomikrobistoon käytännössä millään tavalla. Tämä on linjassa sen havainnon kanssa, että kerran vakiinnuttuaan suolistomikrobisto pysyy melko samanlaisena läpi elämän.

Sen sijaan lasten suolistomikrobistossa nähtiin monipuolistumista, mikä viittasi siihen, että heidän suolistomikrobistonsa ei ollut täysin vakiintunut ja siihen saattoi vaikuttaa ruokavaliolla ja oleskelemalla luonnossa.

Tämä oli hieman odottamatonta, sillä suolistomikrobiston on ajateltu vakiintuvan noin kolmevuotiaana, mutta tutkimuksessa mukana olleet lapset olivat iältään neljä ja seitsemän.

Kaupunkiolostuhteissa mikrobisto köyhtyisi?

Tutkijat myös spekuloivat sillä, mitä mahtaisi tapahtua, jos metsästäjä-keräilijöitä tuotaisiin New Yorkiin elämään McDonalds-aterioilla ja muulla prosessoidulla ruoalla.

He arvelevat, että heidän suolistomikrobistonsa voisi hyvinkin köyhtyä, sillä mikrobeita on helpompi menettää kuin saada takaisin, mutta asiaa ei tietenkään voi tutkimatta tietää.

X