Lapinsalmen riippusilta petti viime kesänä Repovedellä – Koska kansallispuiston suosittu reitti saa uuden sillan?

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Repoveden rotkon riippusilta
© Roni Rekomaa / LK
Onnettomuuden takia silta piti purkaa. Nyt kansallispuistoissa on käytössä 24 siltaa.

Repoveden kansallispuiston Lapinsalmen riippusillan kannatinvaijeri petti viime heinäkuussa.

50 metriä pitkä ja 10 metrin korkeudessa ollut silta ei onneksi romahtanut onnettomuudessa, vaan kallistui. Sillalla onnettomuushetkellä olleet yhdeksän henkilöä selvisivät loukkaantumatta.

Onnettomuuden jälkeen Metsähallituksen hallinnoimiin 32 riippusiltaan tehtiin tarkastus. Nyt Repoveden puretun sillan lisäksi yksi silta on käyttökiellossa, ja kaksi riippusiltaa purettiin menneen kesän aikana.

Turvaohjeistus rajoituksista

Suoritetuissa tarkastuksissa Metsähallituksen nyt käytössä olevat riipusillat luokiteltiin hyväkuntoisiksi ja kunnoltaan keskinkertaisiksi.

Savukosken Kolsankosken silta todettiin huonokuntoiseksi, mutta sekin on tietyin rajoituksin yhä käytössä.

Siltojen kunnon lisäksi selvityksessä kartoitettiin riippusiltojen mahdolliset tulevaisuuden toimenpidetarpeet sekä uusittiin asiakasohjeistus, myös turvallisuusnäkökulmasta. 24 sillalla on esimerkiksi ohjeistus pitää tietty minimivälimatka sillan ylittäjien välillä.

”Ohjeistukset siltojen rajoituksiin ovat luettavissa maastoon sijoitetuista tauluista”, Metsähallituksen erikoissuunnittelija Rami Tuominiemi kertoo.

Mitä eduskunta päättää määrärahasta?

Repoveden puretun sillan tilalle toivotaan myös kovasti uutta siltaa, koska käyttäjiä olisi. Kansallispuisto on nimittäin kasvattanut merkittävästi suosiotaan. Vuonna 2017 Repovedellä kävi jo yli 170 000 retkeilijää.

Tuominiemen mukaan Repovedelle on haettu määrärahaa uuden riippusillan rakentamiseksi. Joulukuun alussa eduskunta päättikin 200 000 euron lisärahasta kansallispuiston kunnostamiseen.

Tämän lisäksi hallitus on esittänyt marraskuussa kuluvan vuoden lisätalousarviossa Metsähallituksen Luontopalveluille 2,45 miljoonan euron sekä vuonna 2019  budjetissa 1,9 miljoonan euron lisärahoitusta.

Ylen haastattelema Metsähallituksen aluejohtaja Jouni Aarnio lupaa, että uusi silta valmistuu ensi vuoden aikana. Ajankohta on kuitenkin vielä avoin.

X