Tutkimus: Keski-ikä on muuttunut stressaavaksi

Keski-ikä ei ole enää niin kuin ennen, osoittaa laaja amerikkalaistutkimus. Keski-iässä ihmiset stressaavat enemmän kuin nuorempina.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kun maailma muuttuu, keski-ikä muuttuu, selviää amerikkalaistutkimuksesta.

Keski-ikä ei ole enää niin kuin ennen, osoittaa laaja amerikkalaistutkimus. Keski-iässä ihmiset stressaavat enemmän kuin nuorempina.
Teksti: Jani Kaaro

Amerikkalaistutkimuksessa kaikkien väestönosien kokema stressi oli lisääntynyt jonkin verran verrattuna 1990-lukuun. Niitä, joilla stressi oli lisääntynyt eniten, yhdisti tutkimuksen mukaan keski-ikä.

Tulos yllätti – Keski-ikä nostaa stressikertoimia

Tulokset tulivat Penn State -yliopiston tutkijoille hienoisena yllätyksenä. He odottivat, että taloudellisesti epävarmoina aikoina erityisesti nuoret kokisivat elämänsä stressaavana.

”Eniten stressiä raportoivat kuitenkin keski-ikäiset”, sanoo tutkimusta johtanut professori David Almeida.

Yksi mahdollisuus on, että tämän päivän keski-ikäiset stressaavat nimenomaisesti nuorista, joita he joutuvat tukemaan kauemmin kuin keski-ikäiset 1990-luvulla. Samanaikaisesti keski-ikäisten omat vanhemmat ovat vanhuusiässä, joten he joutuvat stressaamaan näiden hoidosta.

Keski-iän kriisi muuttuu ajassa

Termi keski-iän kriisikään ei enää tarkoita samaa kuin 1990-luvulla. Tuolloin sillä viitattiin eksistentiaaliseen kriisiin, joka johtui omasta vanhenemisesta ja kuoleman läheisyyden myöntämisestä.

Nyt kriisi aiheutuu oikukkaiden työmarkkinoiden paineesta, ja tarpeesta vastata omien aikuistuvien lasten ja omien elämän lopussa olevien vanhempien tarpeisiin.

Stressi nousee ja hyvinvointi heikentyy

Tutkimuksessa oli mukana kaksi haastatteluaineistoa. Ensimmäinen oli kerätty vuonna 1995 ja siinä oli mukana lähes 1500 aikuista. Toinen aineisto oli vuodelta 2012 ja siihen oli haastateltu yli 780 aikuista.

Kummallakin kerralla kaikkia vapaaehtoisia haastateltiin kahdeksana peräkkäisenä päivänä. Kysymykset liittyivät vapaaehtoisten kokemiin stressaaviin tilanteisiin edellisen vuorokauden aikana.

Kun tutkijat vertailivat eri aikoina annettuja vastauksia he havaitsivat, että ainoastaan ihmisten kokema stressi ei ollut noussut, vaan myös ihmisten kokema hyvinvointi oli heikentynyt 1990-luvun lukemista. Stressin aiheet 2010-luvulla liittyivät erityisesti talouteen ja tulevaisuuden suunnitelmiin.

Tutkimuksen julkaisi American Psychologist.

Lue myös: Olo on vetämätön eikä seksi maistu – hylkäävätkö testosteronit jo viisikymppisen? Kysyimme erikoislääkäriltä, miten miesten vaihdevuodet oireilevat

X