Persut myivät perseensä

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini. Kuva: Viron ulkoministeriö. CC BY 2.0

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini. Kuva: Viron ulkoministeriö. CC BY 2.0Perussuomalaiset tukee Kreikkaa, kurittaa köyhiä ja pelaa rikkaiden laariin. Hallituspaikka maksoi puolueelle kaiken.

Timo Soinilla on pyyhitty pöytä. Hänellä on pyyhitty lattiat. Jos jonakin päivänä valtioneuvoston saniteettitiloista loppuu vessapaperi, otetaan suurpersu sen korvikkeeksi.

Perjantaina 10.7. perussuomalaisten puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini jylisi Iltasanomille puolueensa vanhaa linjaa toistaen, että Suomelta ei heru Kreikalle enää yhtään rahaa – vastuita ei saisi kasvattaa millään tavalla. Hän mainitsi nimenomaisesti mahdottomaksi myös rahoittamisen Euroopan vakausmekanismin kautta.

Maanantaina 13.7. perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho linjasi Ylen A-studiossa, että EVM-rahoitus käy sittenkin perussuomalaisille.

Viikonlopun aikana puolueen mieli oli muuttunut. Takki oli kääntynyt. Persut oli pantu jälleen kerran ruotuun. Suomen vastuut lisääntyvät. Saksalaislehti Focusin laskelmien mukaan Kreikan kolmas tukipaketti maksaisi toteutuessaan jokaiselle suomalaiselle yli 900 euroa.

– Pidimme lupauksemme tukipakettiasioissa, ei rahaa ulos, ja tästä syystä emme ole hallituksessa. Meillä on periaatteemme, kynnyskysymyksemme ja linjamme. Persut eivät persettään myy, Soini sanoi viime vuonna viitaten puolueensa päätökseen jäädä oppositioon vuoden 2011 vaalien jälkeen.

Vuonna 2015 perussuomalaiset ostivat paikan hallituksesta. Perseen verran se maksoi.

Työväenpuolue ilman sosialismia pelaa rikkaiden laariin

Timo Soinin perussuomalaisilla ei ole enää paljoa jäljellä. Kaikki on annettu. Oppositiossa tyhjästä suurpuolueeksi noussut porukka on valtaan päästyään myöntynyt kerta toisensa jälkeen aiemmin paheksumiensa vanhojen puolueiden tahtoon. Soinin vanhat letkautukset ovat osoittautuneet arvottomiksi.

– Suomessa miljoona ihmistä elää alle tuhannen euron tuloilla. Sosiaalinen oikeudenmukaisuus tarkoittaa sitä, että näiltä ihmisiltä ei leikata mitään, Timo Soini julisti tammikuussa.

Toukokuussa Soinin puolue oli laatimassa ja hyväksyi hallitusohjelman, joka suorastaan vilisee köyhimpiin kohdistuvia leikkauksia. Persut kurittaa köyhiä tavalla, jota Suomen historiasta saa hakea.

Kesäkuussa Soini kehuskeli blogissaan, että perussuomalaiset oli onnistunut saamaan läpi tavoitteensa autoveron laskemisesta.

Se jäi Soinilla mainitsematta, että sillä päätöksellä tuetaan lähinnä rikkaiden luksustuotteiden hankintaa. Kuinka paljon se mahtaa lohduttaa niitä Soinin mainitsemaa miljoonaa alle tonnilla kuussa kitkuttelevaa, että 32 000 euroa maksava auto on kohta reilut 400 euroa halvempi?

Köyhät ajavat jatkossakin vanhoilla käytetyillä autoillaan – jos heillä on siihen varaa. Ajoneuvoveroa kiristetään, mikä tarkoittaa sitä, että käytetyillä ajokeillaan kurvaileville köyhille autoilu käy jatkossa entistäkin kalliimmaksi.

Isojen poikien tansseissa Soinia viedään

Lähtiessään hallitukseen Soini liittyi jengiin, jossa tanssitaan siihen tahtiin, mitä isot pojat soittavat – tai ei tanssita ollenkaan.

Ajoittain perussuomalaiset ovat yrittäneet vastahankaa, mutta sooloileva Soini on pistetty aina pikaisesti ojennukseen. Näin on käynyt nähtävästi nyt Kreikka-asiassa, ja samoin on tapahtunut muissakin kysymyksissä.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) tyrmäsi Timo Soinin näkemyksen siitä, että Suomi voisi olla osallistumatta Kreikasta ja Italiasta siirrettävien turvapaikanhakijoiden vastaanottoon. Kun Soini väläytti, että pääomaverotuksen kiristämistä voitaisiin harkita, oli kyyti yhtä kylmää. Silloinkin pääministeri Sipilä pani napakasti pisteen persujen pullikoinnille.

Vuonna 2015 persut myivät perseensä. Se on puolueen kunniaksi sanottava, että hommaan lähdettiin sentään täysillä. Mitään puolikkaita kannikoita ei kaupiteltu, vaan samalla kertaa annettiin mennä aivan kaikki.

Ja sitähän riitti.

Päivitys 2.1.2016:
Päätöstensä kanssa sinne ja tänne heiluva hallitus päätti lopulta sittenkin kiristää pääomaverotusta. Vastapainoksi, ikään kuin tilannetta tasatakseen, perussuomalaiset olivat ensimmäisten joukossa esittämässä arvonlisäveron korottamista, mikä rankaisisi suhteellisesti ankarimmin pienituloisia.

Vuoden 2015 loppuun mennessä kansa oli ymmärtänyt yskän mainiosti. Mielipidemittaukset osoittivat jytkypuolueen kannatuksen puoliintuneen muutamassa kuukaudessa ja romahtaneen alempaan keskikastiin.

Kuva: rajaus alkuperäisestä. Alkuperäinen kuva: Viron ulkoministeriöCC BY 2.0.

Lue myös:

Ostaisitko Timo Soinilta persettä? (27.8.2014)

Aiheesta internetissä:

Iltasanomat: Ulkoministeri Soini tiukkana: Suomi ei anna enää yhtään rahaa Kreikalle (10.7.2015)

Yle: Saksalaislehti: Suomi kärkimaksajia Kreikka-sovussa (13.7.2015)

Suomen Uutiset: Soini: Kaikkein köyhimmiltä ei pidä leikata mitään (30.1.2015)

Sipilän hallituksen hallitusohjelma

Timo Soini: On se kauheata (24.6.2015)

Valtioneuvosto: Talouspoliittinen ministerivaliokunta päätti autoveron alennuksista (23.6.2015)

Yle: Hallitusohjelman veroratkaisut: Omakotitalon lämmityskulut nousevat 50 eurolla vuodessa (27.5.2015)

Iltasanomat: Sipilä tyrmää Soinin puheet: Suomi kantaa vastuun (26.6.2015)

Suomen Kuvalehti: Totaalityrmäys Soinille: Sipilä kieltäytyy nostamasta pääomaveroa (16.6.2015)

Yle: Soini: Kreikka-tukea ei meiltä heru (28.3.2015)

Helsingin Sanomat: Vauraiden veroja kiristetään (11.9.2015)

Uusi Suomi: Yllättävä avaus perussuomalaisilta: ”ALV:n nosto” (14.12.2015)

Yle: Huonoja uutisia hallitukselle – SDP pomppasi kärkeen (30.12.2015)

*************

Isän pikajuna Facebookissa | Näin seuraat blogia Facebookissa

Bloggaaja Twitterissä

 

X