Persut repeää

Jaa artikkeliTilaa Seura
Perussuomalaiset pyristelevät hallituksessa.

Perussuomalaisten hallitustaival repii puoluetta.Hallituksen sairas mies ontuu. Kuuliaisen apulaisen valitessaan Sipilä ja Stubb lähtivät uhkapeliin, jossa tyytymättömät tynkkyset voivat käydä kalliiksi.

Perussuomalaisten kolmatta varapuheenjohtajaa Sebastian Tynkkystä savustetaan ulos. Hän kertoi eilen Ylen A-Studiossa, että puolueen puheenjohtajan ulkoministeri Timo Soinin valtiosihteeri Samuli Virtanen oli kysynyt suoraan, voisiko Tynkkynen erota perussuomalaisista.

Tynkkynen sanoi halunneensa puhua Soinin kanssa, mutta tähän ei ollut tarjoutunut tilaisuutta. Keskusteluyhteys oli löytynyt vain valtiosihteeriin, jota Tynkkynen kutsui Soinin varamieheksi.

– Olen aivan helvetin vihainen sinulle. Toivottavasti kukaan muu perussuomalainen ei ajattele kuten sinä. Voisitko harkita sellaista, että eroaisit puolueesta? Virtanen oli Tynkkysen myöhemmin Twitterissä julkaiseman muistiinpanon mukaan sanonut.

Keskustelu liittyy Tynkkysen vaatimukseen, että perussuomalaisten olisi pikaisesti äänestettävä puolueen jatkosta hallituksessa. Hänen mielestään hallitusohjelmaa ei ole noudatettu. Tuoreimpana, joskaan ei ainoana, esimerkkinä tästä Tynkkynen pitää tapaa, jolla hallitus on hoitanut turvapaikanhakijoiden tulvaa.

Tynkkynen kertoi Helsingin Sanomille, että häntä oli yritetty estää julkaisemasta vaatimuksen sisältämää kannanottoa. On hyvin ironista, että juuri perussuomalaiset yrittää estää omaa vaikuttajaansa käyttämästä sananvapautta varsinkin, kun asia liittyy maahanmuuttoasioihin.

Rintamakarkurin tuore hillotolppa

Soini näki viisaimmaksi keskustella Tynkkysen kanssa suoran yhteyden sijaan lehtien välityksellä. Ulkoministeri kuittasi kapinallisen varapuheenjohtajan puheet Helsingin Sanomille kerrotuilla tarinoilla kärsimättömistä nuorista miehistä ja rintamakarkureista.

Timo Soini vakuuttelee Helsingin Sanomille, että hänen puolueensa ei ole hajoamassa. Jos Soini todella uskoo siihen, hän on luultavasti ainoa ihminen, joka ei ymmärrä, että tuoreeltaan kannatuksensa mittauttaneen varapuheenjohtajan lisäksi puolue on kääntämässä selkänsä tämän kannattajille.

Tynkkysen valinnasta puolueensa kolmanneksi varapuheenjohtajaksi ei ole edes kahta kuukautta. Hän istuu tuoreen hillotolpan nokassa. Hänen takanaan on sitä samaa kenttäväen voimaa, jota Soinikin tarvitsee pysyäkseen pinnalla. Tynkkysen varapuheenjohtajaksi nostaneet tuskin ovat iloissaan, jos heidän miehensä häädetään koirankoppiin tai kilometritehtaalle.

Kannatuksen hartioilta eliittipersujen käsivarsille

Sebastian Tynkkysen tavoite on kaataa hallitus. Hän oli jo heinäkuussa avoimesti sitä mieltä, että perussuomalaisten tulisi jättää hallitus.

Puolueen kolmanneksi varapuheenjohtajaksi hänet äänestettiin vasta tämän jälkeen. Perussuomalaiset tiesivät, mitä linjaa heidän valitsemansa mies edustaa.

Eliittipersut veisaavat edelleen tukea johtajalleen Soinille. Heihin kuuluvat esimerkiksi ensimmäinen varapuheenjohtaja puolustusministeri Jussi Niinistö, toinen varapuheenjohtaja sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä, eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho ja puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo. Tynkkysen hyökkäys kertoo kuitenkin, että niillä toreilla, mistä Soini on kannatuksensa alunperin kasannut, ei puolueen linjaan uskota.

Timo Soini kertoo mielellään, kuinka moni hänen puoluettaan äänesti. Hänen olisi hyvä huomioida, että moni heistä on enemmän kapinallisen Tynkkysen kuin keskustajohtoisen oikeistohallituksen linjoilla.

Myötäillessään pääministeri Juha Sipilän (kesk) ja valtiovarainministeri Alexander Stubbin (kok) päätöksiä Soini on vienyt puolueensa siihen joukkoon, jonka vastustamisesta se kasvoi. Kävellessään hallituskumppaneiden talutusnuorassa Soinia ja hänen esikuntaansa kyyditetään koko ajan kauemmaksi niistä hartioista, joiden päällä horjuen puolue yrittää yltää isompiensa tasolle.

Huteran hallituksen vaivaisenluu

Kokoomus ja keskusta saivat perussuomalaisista kuuliaisen apulaisen hallitukseen. Siinä mielessä perinteisten porvaripuolueiden valinta oli onnistunut, että mikään muu puolue tuskin olisi niellyt niin kakistelematta sanelua.

Perussuomalaiset oli kuitenkin riski, koska puolueella ei ole perinnettä vallasta. Sen kannattajat ovat tottuneet omaan ehdottomaan linjaan. Nyt tämä riski on kostautumassa.

Kun hallituksen apupuolue natisee mahdottomuuttaan jo muutaman kuukauden taipaleen jälkeen, ei kolmen ässän koalitiolle voi povata kovinkaan erinomaista tulevaisuutta. Tuuliviirin lailla pyörivä hallitus taapertaa erikoisten ja vaihtelevien päätöstensä vuoksi muutenkin heikoilla jäillä.

Mikäli tyytymättömyys perussuomalaisissa jatkaa kasvuaan, on puolueen jätettävä hallitus tai hajottava. Juha Sipilällä tuskin on näyttöjensä perusteella edellytyksiä muodostaa hallitusta demareiden, vihreiden tai vasemmistoliiton kanssa.

Tuolloin edessä olisivat uudet vaalit ja uudet hallitusneuvottelut, mikä johtaisi Suomen pahimmillaan kuukausien käymistilaan. Pakolaiskriisin ja taloustilanteen jakamassa maassa tämä voisi johtaa arvaamattomiin seurauksiin.

Tähän Suomea johtaa Big Brotherista tunnetuksi tullut uskovainen bi-seksuaali, joka ei saanut vaaleissa likikään riittävästi ääniä päästäkseen eduskuntaan.

Epäjohdonmukaisen, epäoikeudenmukaisen ja suorastaan tuhoisan politiikan sijaan Sipilän ja Stubbin pahin virhe on ollut se, että he eivät ymmärtäneet, että tahdottoman apulaisen värvätessään he saivat vaivoikseen myös tukun tyytymättömiä tynkkysiä.

Jaa tämä kirjoitus Facebookissa.

Jaa tämä kirjoitus Twitterissä.

Lue myös:

Persut myivät perseensä (14.7.2015)

Persut rakoilee – Soinin palli heiluu (21.7.2015)

Aiheesta internetissä:

Sebastian Tynkkynen: Hallitusohjelmaa ei noudateta – Perussuomalaisten jatkosta hallituksessa äänestettävä (5.10.2015)

Helsingin Sanomat: Soini tyrmää Tynkkysen puheet: ”Kyllä minä niin roisisti sanon, että en pidä rintamakarkureista” (5.10.2015)

Yle: Sebastian Tynkkynen kampesi Juho Eerolan 3. varapuheenjohtajan paikalta (8.8.2015)

Yle: Jussi Niinistö torjuu kriisikokouksen: Perussuomalaiset ei ole lähdössä hallituksesta (5.10.2015)

Suomen Uutiset: Mäntylä vastaa Tynkkyselle: Kun ratkaistavana on vaikeita ongelmia, vastuullinen poliitikko ei pakene oppositioon (5.10.2015)

Suomen Uutiset: PS-johto: Vain hallituksessa voimme vaikuttaa maahanmuuttopolitiikkaan (5.10.2015)

Yle: Tynkkynen: ”Soinin valtiosihteeri pyysi minua eroamaan puolueesta” (5.10.2015)

Timo Soini: Lyhyttä matematiikkaa (27.9.2015)

Sebastian Tynkkynen: Sanotaan se ääneen – kyllä nyt puhutaan nimenomaan kynnyskysymyksestä (13.7.2015)

Nyt: BB-tähti, uskovainen, biseksuaali ja Perussuomalaisten nuorten johtaja (20.1.2015)

Sebastian Tynkkysen Twitter-päivitys (5.10.2015)

Helsingin Sanomat: Tynkkynen uhmasi puoluejohtoa: ”Perussuomalaisten johto yritti estää kannanottoni julkaisun” (5.10.2015)

*************

Isän pikajuna Facebookissa | Näin seuraat blogia Facebookissa

Bloggaaja Twitterissä | Isän pikajuna Instagramissa

 

X