Juha Sipilän Panama on Nordeassa

Jaa artikkeliTilaa Seura
Juha Sipilä. Kuva: Rajaus alkuperäisestä. Alkuperäinen kuva: Ppntori. CC BY-SA 4.0.

Juha Sipilä. Kuva: Rajaus alkuperäisestä. Alkuperäinen kuva: Ppntori. CC BY-SA 4.0.Pääministerin sijoitusratkaisut mahdollistavat saman salaisuuden ja verovapauden, jota monet hakevat veroparatiiseista. Tällaisia palveluita Sipilä hankkii muun muassa Panama-sotkuissa ryvettyneestä Nordeasta.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) peräänkuulutti eilisessä eduskuntapuolueiden puheenjohtajien televisiokeskustelussa veronkiertoa koskevaa arvokeskustelua. Se on varmasti paikallaan.

Sipilän avaus liittyy kohuttuihin Panama-papereihin, joista löytyvät tiedot ovat johtaneet jo Islannin pääministerin väistymiseen. Myös brittipääministeri David Cameronin veroparatiisiseikkailut ovat uhka hänen poliittiselle tulevaisuudelleen.

Merkittäviä suomalaisia poliitikkoja papereista ei kuitenkaan tiettävästi löydy. Siinä mielessä Sipilän on turvallisempi keskustella aiheesta kuin edellä mainittujen kollegojensa.

– Verojen maksaminen kotimaahan on kunnia-asia, Sipilä julisti maanantaina Twitterissä.

Lausahduksen voisi tulkita Sipilän itsensä tapauksessa tarkoittavan myös sitä, että pääministerin mielestä sillä on merkitystä minne verot maksaa – ei niinkään sillä, että maksaako niitä veroja ylipäätään.

Sipilä on nimittäin itse kätkenyt mittavaa omaisuuttaan salaperäisiin vakuutuskuoriin, joiden sisällä rikkaudet voivat paisua sijoittajan kannalta verovapaasti. Seura kertoi viime vuonna järjestelyistä, joilla äveriäiden on mahdollista kartuttaa omaisuuttaan verokarhun häiritsemättä.

Juuri tällaisia järjestelyitä pääministeri Sipilä hyödyntää. Hänellä on sidonnaisuusilmoituksensa mukaan merkittävä rahoitusomaisuus yksityishenkilöille tarjottavissa sijoitusinstrumenteissa.

Kansalaisilta merkittävän rahoitusomaisuuden koostumus on paremmassa piilossa kuin mitä se olisi ollut vuodon kohteeksi joutuneen veroparatiisiyhtiön pöytälaatikossa.

Korkoa korolle verotta

Vakuutuskuorijärjestelyjen ovela puoli on se, että sijoitustuotoista ei tarvitse maksaa veroja niin kauan kuin rahat pidetään kuorien sisällä. Tällöin voittorahat voidaan kuorien kätköissä sijoittaa uudelleen. Jos rahat olisi sijoitettu suoraan esimerkiksi pörssiosakkeisiin, pitäisi niistä saatavista osingoista maksaa verot ja uudelleen sijoitettavaa rahaa jäisi näin vähemmän.

Sipilänkin tekemä ratkaisu mahdollistaa sen, että sijoitukset voivat niin sanotusti kasvaa korkoa korolle verotta, kunhan vain ei nosta rahoja omaan käyttöönsä. Pääministerin palkkio on yli 10 000 euroa kuukaudessa. Siitä jää verojen jälkeenkin sen verran taskurahaa, että vakuutuskuorista ei hiluja tarvitse kaivella.

Juha Sipilä ja muut rikkaat voivat tällaisilla järjestelyillä pistää käyttörahojen yli jäävät varat tuottamaan verovapaasti. Samanlaista verovapautta monet tavoittelevat myös veroparatiisiomistuksilla.

Toinen veroparatiisien etu on salaisuus. Yhden panamalaisen firman osalta salaisuus rikkoutui tietovuodossa, mutta pääsääntöisesti todelliset omistukset jäävät pimentoon. Hyvässä piilossa omistukset  ovat myös vakuutuskuorissa.

Paratiisi pankissa

Seura kertoi viime kuussa, että osakeomistuksia on myös mahdollista järjestää vakuutuskuorien sisälle. Lisäksi kuorien tuotoksi on mahdollista sopia jonkin tietyn pörssiosakkeen tuotto. Näin ollen sijoittaja voi saada osakeomistuksen hyödyn omistamatta suoraan tai edes välikäden kautta osakkeita.

Tämä voisi olla esimerkiksi poliitikolle keino salata tosiasiallinen sidonnaisuutensa; näin tehtyjen poliittisten päätösten ei voitaisi suoraan osoittaa vaikuttaneen päättäjän itsensä saamiin taloudellisiin hyötyihin.

Panama-sotkun keskiössä on Suomessa ollut Nordea. Ylen julkistamien tietojen mukaan pankkikonserni on harjoittanut laajaa veroparatiisitoimintaa.

Tämän johdosta monet yksityishenkilöt ja esimerkiksi pääoppositiopuolue SDP ovat ilmoittaneet siirtävänsä rahansa pois Nordeasta. Juha Sipilän viidestä rahoitusomaisuussijoituksesta neljä on Nordeassa. Pääministeri ei ole puhunut mitään siitä, että hän olisi siirtämässä sijoituksiaan veroparatiisipankista mihinkään.

Veroparatiisipuljauksella ja Sipilän sijoituksilla ei ole mitenkään välttämättä minkäänlaista tekemistä toistensa kanssa. Sipilä kiistää harjoittavansa verosuunnittelua, veronkierrosta nyt puhumattakaan. Ei ole myöskään syytä epäillä, että hän olisi hankkinut omaisuuttaan millään tavalla laittomasti.

Salaisuuden suojassa hänen rahansa nyt joka tapauksessa kuitenkin ovat. Seura kertoi elokuussa, että Sipilän avustaja on puhelimitse kertonut apulaisoikeuskanslerille, että pääministeri ei tee itse arvopaperikohtaisia sijoituspäätöksiä. Tämä ilmoitus riittää, eikä Sipilän tarvitse näin ollen avata tarkemmin, että mitä ja kuinka paljon hänen vakuutuskuoriensa sisällä on ja minkälaista hyötyä hän sijoituksistaan saa.

Kaikki on täysin laillista. Samalla tavalla on myös mahdollista täysin laillisesti sijoittaa rahojaan veroparatiiseihin. Juha Sipilän tai muiden rikkaiden ei ole kuitenkaan pakko siirtää rahojaan kaukomaille, koska he voivat löytää paljon samoja hyötyjä lähempääkin. Sipilän henkilökohtainen Panama on Nordeassa. Eikä ole mitään syytä epäillä tai vihjata, että hän olisi koskaan syyllistynyt mihinkään rikolliseen.

Onko se oikein?

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) totesi Panama-papereita koskevassa blogikirjoituksessaan, että kaikki mikä on laillista, ei aina ole oikein. Stubb puhui tuossa yhteydessä yrityksistä, mutta samat sanat voi varmasti yleistää koskemaan myös yksityishenkilöitä. Kapitalisaatiosopimuksien, vakuutuskuorien ja sijoitusinstrumenttien kaltaisten, suurella yleisölle tuntemattomien käsitteiden taakse piiloutuu mahdollisuus saavuttaa täysin laillisesti samoja hyötyjä, joita haetaan veroparatiisien pöytälaatikkofirmoilla.

Onko se oikein? Sitä on ihan aiheellista kysellä.

Juha Sipilä peräsi arvokeskustelua. Siitä suurin osa on varmasti yhtä mieltä, että veroparatiisipuljaus on tuomittavaa olipa se sitten laillista tai ei.

Mutta olisiko nyt paikallaan keskustella myös siitä, että onko oikein ja oikeudenmukaista, että rikkaat voivat harjoittaa kotimaassakin täysin laillisesti verovapaata sijoitustoimintaa veroparatiiseista tutun salaisuuden verhon takana samalla, kun pienituloisten ja köyhien kukkaroihin kohdistetaan toinen toistaan raskaampia leikkauksia?

Juha Sipilän kuva: Rajaus alkuperäisestä. Alkuperäinen kuva: PpntoriCC BY-SA 4.0.

Jaa tämä kirjoitus Facebookissa klikkaamalla tässä.

Jaa tämä kirjoitus Twitterissä klikkaamalla tässä.

Aiheesta internetissä:

Seura: Toimittaja Jarno Liskin Seuraan kirjoittama verojuttujen sarja tutkivien toimittajien Lumilapio-palkintoehdokkaana (30.3.2016)

Seura: Näin Suomea leikkauksiin piiskaava Juha Sipilä piilotti miljoonansa vakuutusjärjestelyillä (27.8.2015)

Seura: Saivartelua, herra pääministeri! Tietysti Juha Sipilä saa osinkopotista osansa (15.3.2016)

Seura: Juha Sipilän käyttämien vakuutuskuorien suosio räjähtänyt – näin niillä saa miljoonat piiloon verottajalta (27.8.2015)

Seura: Nordealla 30 vuotta haarakonttori veroparatiisissa – kenen rahoja se pyörittelee Caymansaarilla? (21/2013)

Yle: Vaalien välissä (7.4.2016)

Yle: Nordea perustanut asiakkailleen satoja yhtiöitä veroparatiiseihin (4.4.2016)

Alexander Stubb: Panamapapereista ja veronkierrosta (7.4.2016)

Yle: Panaman tietovuodossa ei suomalaisia poliitikkoja (5.4.2016)

Juha Sipilän Twitter-kirjoitus (4.4.2016)

BBC: Why Cameron went public over Blairmore shares (8.4.2016)

Helsingin Sanomat: Islannissa äänestetään jo syksyllä – Piraattipuolue kasvaa poliittisen myllerryksen keskellä (7.4.2016)

Antti Rinteen Facebook-päivitys (4.4.2016)

*************

Isän pikajuna Facebookissa | Näin seuraat blogia Facebookissa

Bloggaaja Twitterissä | Isän pikajuna Instagramissa

X