Anne Berner ei ansaitse työrauhaa

Jaa artikkeliTilaa Seura
Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk). Kuva: Eduskunta.
Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk). Kuva: Eduskunta.

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk). Kuva: Eduskunta.

Sanni Grahn-Laasonen ja Jari Lindström ovat väärässä. Keskustelua on syytä käydä silloin, kun sillä on vielä vaikutusta.

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok) moitti perussuomalaisia vaatiessaan työrauhaa liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerille (kesk). MTV kertoi perjantaina tiedoistaan, joiden mukaan Berner esittäisi taksilupien ja -hintojen vapauttamista. Perussuomalaiset riensi torppaamaan hankkeen suorin tein.

Kokoomusjulkaisu Verkkouutisten mukaan Grahn-Laasonen sanoo, että hallitus kyllä pääsee aikanaan käsittelemään Bernerin esitystä. Persut ovat piikin ilmiselvä kohde.

Toisaalla perussuomalainen työ- ja oikeusministeri Jari Lindström on pahastunut perin pohjin, kun on kehdattu ruveta keskustelemaan hänen johtamastaan hankkeesta, jonka tarkoituksena näyttää olevan viedä työttömät ilmaiseksi työvoimaksi voittoa tavoitteleviin yrityksiin työnäytettä antamaan.

Lindströmin mukaan kokeilematta ei voi tietää, ja hän vaikuttaa sanovan, että arvostella ei passaisi ennen kuin ajatusta on kehitelty eteenpäin.

– Olennaista on uusien ideoiden esille tuominen ja niiden kokeileminen, Lindström kirjoitti blogissaan.

Eroa näissä kahdessa tapauksessa on se, että Lindström suuntaa kritiikkinsä eritoten oppositioon ja Grahn-Laasonen hallituksen sisälle. Yhteistä niissä on se, että molemmat ministerit ovat täydellisen väärässä.

Anne Bernerin kunniaksi on laskettava se, että hän ei itse vingu julkisuudessa työrauhaa. Ei hän sitä kyllä ansaitsekaan.

Piiloteltu homma haisee

Keskustelua on hedelmällisintä käydä silloin, kun asiat ovat vielä kesken.

Lindström oli rohkea tuodessaan raakileen idean julki. Rohkea oli ajatuskin. Nyt ministerin kannattaisi tuittuilun sijaan avata korvansa ja kuunnella tarkasti kriitikoita, kun he osoittavat, mikä siinä aikeessa mättää. Siitä voisi jopa oppia jotain, jos oppi vain kelpaa. Raakileelle ministerille opin luulisi olevan arvokasta.

Grahn-Laasosen taas pitäisi opetella vastaavasti ymmärtämään, että hiljaisen kuuliaisuuden työrauha ei kuulu ministerille. Ministeriin henkilöityy niin merkittävää valtaa, että hän ei ansaitse työrauhaa. Hänen on jatkuvasti seistävä kritisoitavana. Mitä enemmän ministeri piilottelee suunnitelmiaan, sitä enemmän homma haisee ja sitä enemmän siitä saa aivan ansaitusti kritiikkiä.

Berner ei olisi ehkä halunnut, että taksibisneksen avaaminen olisi tullut vielä julki. Nyt kun tavoitteet ovat kuitenkin paljastuneet, ei niiden lakaiseminen piiloon saa hommaa näyttämään yhtään sen terveemmältä.

Veroparatiisibisneksiin sotkeutuneen Bernerin uskottavuus ministerinä on jo valmiiksi mitätön. Yrittämällä hiljentää hänen ajamastaan politiikasta käytävää keskustelua Sanni Grahn-Laasonen asettaa myös itsensä outoon valoon.

Rinkivatuloinnista argumenttien arvottamiseen

Poliitikkojen keskinäisen kisailun sijaan tärkeintä on kuitenkin se, että kansalaiset pääsevät mukaan keskusteluun. Osa keskustelusta on arvotonta, kuten Jari Lindströmkin on saanut huomata. Kaiken törkypuheen lomassa on kuitenkin oikeita näkemyksiä juuri niiltä ihmisiltä, joita päätökset koskevat.

Näitä näkemyksiä on syytä kuunnella jo ennen kuin päätökset nuijitaan valmiiksi. Heittämällä keskeneräisiä ajatuksia kansalaisten raadeltavaksi voidaan ongelmakohtien löytäminen muodikkaasti joukkoistaa kansalaisille.

Päätösten juoniminen salaa kabinettien kätköissä ja poliittinen suhmurointi lehmänkaupoilla saattaa tuottaa poliitikoille suurtakin tyydytystä, mutta itsekkään euforian hakemisen sijaan tehokkaampaa olisi tavoitella viisautta.

Rinkivatuloinnin sijaan asiat on avattava hyvissä ajoin julkisesti arvioitaviksi ja poimia kiitollisina argumenteista ne, joilla on merkitystä.

Keskustelua tulisi ennemmin rohkaista kuin yrittää vaientaa sitä.

Ellei sitten aivan erityisesti halua näyttäytyä päättäjänä, jolla on jotakin piiloteltavaa.

Kuva: Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk). Eduskunta.

Jaa tämä kirjoitus Facebookissa klikkaamalla tässä. 

Jaa tämä kirjoitus Twitterissä klikkaamalla tässä.

Lue myös:

Vapise, Bangladesh – Lindström kyykyttää työnäyttelijöillä Suomea hikipajamarkkinoille (13.4.2016)

Aiheesta internetissä:

Verkkouutiset: Sanni Grahn-Laasonen vaatii työrauhaa Anne Bernerille (16.4.2016)

MTV: Hallituksessa kiistaa taksikilpailun avaamisesta – Soini: Ei ole sovittu (15.4.2016)

Jari Lindström: Ei käy, koska- ei vaan käy (14.4.2016)

Yle: Ministeri Lindström lähti Facebookista – ”Kiitos kaikille ja koittakaa olla ihmisiksi” (12.4.2016)

Yle: Ministeri Berner mukana veroparatiisiyhtiössä (15.9.2015)

*************

Isän pikajuna Facebookissa | Näin seuraat blogia Facebookissa

Bloggaaja Twitterissä | Isän pikajuna Instagramissa

X