Hakkarainen levittää propagandaa laput silmillä

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Kansanedustaja Teuvo Hakkarainen (ps). Kuva: Eduskunta.

Kansanedustaja Teuvo Hakkarainen (ps). Kuva: Eduskunta.

Kansanedustajan valheellinen väite perustui muslimivihaa lietsovaan meemiin, jota Halla-ahokin levitti jo 10 vuotta sitten.

Kansanedustaja Teuvo Hakkarainen (ps) puolustelee syyteharkintaan siirtynyttä möläyttelyään. Hakkarainen vaati heinäkuussa muslimien joukkokarkoituksia perustellen sitä muun muassa sillä, että ”kaikki terroristit ovat muslimeja”. Kansanedustajaa epäillään kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Isän pikajuna ruoti Hakkaraisen esittämiä ajatuksia tuoreeltaan tässä kirjoituksessa.

Nyt Hakkarainen esittää, että hän olisi tehnyt kirjoituksessaan viattoman erehdyksen.

– Yhdellä sanan muutoksella tuota syyteharkintaa ei olisi. Olisi pitänyt kirjoittaa: ”Kaikki muslimit eivät ole terroristeja, mutta moni terroristi on muslimi”. Tätä lapsusta voi verrata pieneen ajoneuvolla ajettuun ylinopeuteen, joka voi vahingossa sattua kenelle vain, ja siitä seuraa rikesakko tai huomautus, kansanedustaja esitti eilisessä Facebook-kirjoituksessaan.

On totta, että tuolla pienellä muutoksella asia olisi kokonaan eri, mutta tietenkään Hakkarainen ei niin sanonut. Ei, koska se ei ole se meemi, jolla muslimivihaa on lietsottu viimeiset 15 vuotta. Hakkarainen toisti kuin papukaija propagandaa. Mahdollisen syytteen nostamiselle on hyvät perusteet.

Halla-ahosta totuuteen

Sanonta ”kaikki muslimit eivät ole terroristeja, mutta kaikki terroristit ovat muslimeja” rupesi leviämään eri kielillä ja eri muodoissa vuoden 2001 WTC-iskujen jälkeen. Siitä muodostui niin sanottu meemi (ei, meemillä ei tarkoiteta pelkästään netissä kiertäviä hassuja kuvia), joka kiersi ympäri maailmaa. Sitä näkyi Amerikan lisäksi Intiassa ja sitä näkyi Norjassa ja paljon muualla. Vääjäämättä se saapui Suomeenkin. Esimerkiksi sittemmin kansanedustajaksi ja myöhemmin europarlamentaarikoksi valittu Jussi Halla-aho (ps) esitti ajatuksen selvällä suomen kielellä vuonna 2006.

– Kaikki muslimit eivät ole terroristeja, mutta tämä ei ole Euroopan kannalta oleellista. Euroopan kannalta oleellista on, että kaikki terroristit ovat muslimeja, hän kirjoitti blogissaan.

Halla-ahon väite ei pitänyt paikkaansa tuolloin. Europolin mukaan vuonna 2006 EU-alueella pidätettiin yhteensä 706 ihmistä terrorismiin liittyen. Puolet pidätyksiin johtaneista epäilyistä johtui muusta kuin islamistisesta terrorismista.

Hakkaraisen väite ei pidä paikkaansa nyt. Europolin tuoreimman terrorismiraportin mukaan viime vuonna pidätettiin 1077 terrorismiepäiltyä. Pidätyksistä 687 kytkeytyi epäilyksiin jihadistisesta terrorismista.

Vielä 2000-luvullakin terrorismin taustalla Euroopassa ovat olleet lähinnä separatistiset tavoitteet. Esimerkiksi lähinnä Espanjassa operoinut ETA syyllistyi vuosituhannen alkuvuosina lukuisiin aseellisiin hyökkäyksiin ja pommi-iskuihin. ETA tavoitteli iskuillaan itsenäistä Baski-valtiota. Ideologisesti se kytki itseään marxismiin, minkä luulisi kelpaavan Hakkaraisellekin terrorismin taustaideologiaksi.

Europolin raportit osoittavat yksiselitteisesti, että Eurooppaa yhä edelleen riivaa paljon muunkinlainen terrorismi kuin ääri-islamistien halveksuttavat teot. Hakkaraisen levittämä meemi pistää siis muslimien, lain silmissä kansanryhmän, syyksi suuren joukon sellaisiakin rikoksia ja rikosepäilyjä, joilla ei ole mitään tekemistä muslimien kanssa. Tämä osuu mainiosti yhteen sen kanssa, mistä kiihottamisessa kansanryhmää vastaan on kyse.

Fasistipropagandaa ja panettelua

Laissa puhutaan kansanryhmää vastaan kiihottamisen yhteydessä panettelusta. Tätä käsitettä avataan teoksessa Rikoslaki, jossa joukko proffessoreita ja muita rikosoikeuden johtavia asiantuntijoita selventää jokseenkin kansantajuisesti lain käsitteitä, tarkoituksia, tulkintoja ja taustoja:

”Panettelua on se, että kansanryhmän perättömästi väitetään syyllistyneen rikoksiin tai niihin rinnastettaviin halveksittaviin tekoihin. Tyypillistä panettelua on fasistipropagandan väite juutalaisten tekemistä rikoksista tai ulkomaalaisten rikollisesta taustasta. Kiihottamisrikoksessa onkin usein kyse yleistävistä ja harhaanjohtavista lausunnoista. Vaikka lausuman esittäjä ei olisi tiennyt väitteidensä totuudenvastaisuutta, kyse voi olla panettelusta, jos hän ei ole riittävästi tarkistanut kritiikkinsä perusteita (ks. RL 24 luvun yhteydessä esitettyä). Tahallisuusvaatimus ei edellytä sitä, että syrjivät väitteet on tiedetty varmasti totuudenvastaisiksi.”

Tämän esityksen lisäksi kansanryhmää vastaan kiihottamisen syvällisemmäksi ymmärtämiseksi voi hakea halutessaan perusteluita lain esitöistä, Suomea sitovista kansainvälisistä sopimuksista ja Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen ratkaisuista. Kaikkia noita löytyy kattavasti internetistä, jos niitä vain haluaa katsoa.

Samoista lähteistä käy myös ilmi, että sinänsä ihmisoikeudeksi määritetty sananvapaus ei tarkoita vapautta pyrkiä rikkomaan muita ihmisoikeuksia. Varsinkin fasististiseen, rasististiseen tai muuten vähemmistöjen polkemiseen tarkoitettuun propagandaan linjaukset sananvapaudesta ihmisoikeutena suhtautuvat vähintäänkin penseästi.

Sokeaa vihaa

Minä en ole lakimies, syyttäjä enkä varsinkaan tuomari. En päätä, nostetaanko Hakkaraista vastaan lopulta syyte. Etenkään siitä minä en päätä, onko kansanedustaja syyllistynyt rikokseen vai ei.

Se on kuitenkin selvää, että hyvät perustelut Hakkaraisen syyttämiselle on jo edellä mainituista syistä. Hän on levittänyt valheellista propagandaa, jolla on lietsottu muslimivihaa jo pitkään.

Tämä ei ole ollenkaan ainoa kysymys, jossa Hakkaraisen esittämät ajatukset vastaavat enemmän propagandaroskaa kuin todellisuutta. Kansanedustajan esittämä vertaus, että hänen ”erehdyksensä” vastaisi vahingossa kaahattua ylinopeutta ontuu pahasti.

Paremmin Hakkaraisen toimia kuvaisi kuvaisi tilanne, jossa joku olisi iskostanut häneen väärän tiedon nopeusrajoituksesta, ja hän luottaisi sokeasti tähän tietoon välittämättä siitä, että kaikkialla ympärillä liikennemerkit sanovat aivan muuta.

Teuvo Hakkaraisen kuva: Eduskunta.

Jaa tämä kirjoitus Facebookissa klikkaamalla tässä.

Jaa tämä kirjoitus Twitterissä klikkaamalla tässä.

Lue myös:

Hakkarainen ei muka tiennyt laista, jonka muuttamista itse vaati (4.1.2017)

Hakkarainen vaatii muslimien massakarkotuksia Suomesta (15.7.2016)

Teuvo Hakkarainen yllyttää laittomuuksiin (31.8.2016)

Aiheesta internetissä:

Yle: Kansanedustaja Hakkaraisen muslimikirjoittelu etenee syyteharkintaan (27.9.2016)

Teuvo Hakkaraisen Facebook-päivitys (27.9.2016)

Jussi Halla-aho: Islamin yleisestä ja erityisestä suvaitsevaisuudesta (21.9.2016)

Europol: EU Terrorism Situation and Trend Report 2007 (2007)

Europol: European Union Terrorism Situation and Trend Report (TE-SAT) 2016

*************

Isän pikajuna Facebookissa | Näin seuraat blogia Facebookissa

Bloggaaja Twitterissä | Isän pikajuna Instagramissa

X