Fakta: Helsingin Sanomat ei väittänyt, että kaikki terroristit olisivat muslimeja

Jaa artikkeliTilaa Seura
Helsingin Sanomat ei väittänyt, että kaikki terroristit olisivat muslimeja.

Helsingin Sanomat ei väittänyt, että kaikki terroristit olisivat muslimeja.

Netissä levitettävä tarina ei ole totta, vaikka sitä toistuvasti esitetään. 

Nettikeskusteluissa ja -kirjoituksissa kummastellaan usein, miksi perussuomalaiset poliitikot tai muut ”maahanmuuttokriittisiksi” tai ”kansallismielisiksi” itseään luonnehtivat joutuvat käräjille levittäessään virheellistä väitettä, jonka mukaan kaikki terroristit olisivat muslimeja. Monesti kummastelun tueksi nostetaan väite, jonka mukaan Helsingin Sanomat olisi sanonut saman tulematta tuomituksi tai edes paheksutuksi. Tämän puolestaan esitetään olevan osoitus siitä, että kaikkia ei kohdella tasapuolisesti.

Väite Helsingin Sanomien sanomisista on kuitenkin yhtä virheellinen kuin väite, jonka sen sanotaan esittävän.

Ihmettelijät viittaavat kummasteluissaan Helsingin Sanomien tammikuussa 2015 julkaistuun juttuun, jossa etsittiin vastaukset kuuteen muslimeihin liittyvään kysymykseen. Yksi niistä koski lehden ”yleisesti käytetyksi lausahdukseksi” luonnehtimaa väitettä, jonka mukaan kaikki terroristit olisivat muslimeja.

Väite osoitettiin jutussa virheelliseksi. Helsingin Sanomat ei näin ollen syyllistynyt kiihottamiseen kansanryhmää vastaan toisin kuin esimerkiksi perussuomalaisten kansanedustaja Teuvo Hakkarainen, joka tuomittiin sakkorangaistukseen kirjoituksesta, joka sisälsi muun muassa edellä mainitun väitteen.

Hakkarainen ei osoittanut siteeraavansa

Teuvo Hakkarainen on puolustellut tekoaan sillä, että hän olisi vain lainannut muiden sanomisia.

– Se oli siteeraus, joka oli muun muassa Helsingin Sanomissa ja monessa muussa tiedotusvälineessä. Kumma, ettei niille aikaisemmille laitettu mitään, mutta tämä päänahkajournalismi saa elää omaa elämäänsä, Hakkarainen lausui perussuomalaisten puolueviestintäblogin Suomen Uutisten mukaan.

Mikään Hakkaraisen tuomioon johtaneessa kirjoituksessa ei kuitenkaan viittaa siihen, että hän olisi esittänyt siteerauksen.

– Muslimit pois tästä maasta! Kaikki muslimit eivät ole terroristeja, mutta kaikki terroristit ovat muslimeja. Lähi-idästä ja Afrikasta tulevia muslimeja ei pidä ottaa maahan, Hakkarainen esitti tekstissään.

Hakkaraisen kirjoituksessa väite esitetään totena, ja asiayhteydessään se asettuu perusteluksi sen ympärillä esitettyihin vaatimuksiin. Helsingin Sanomien jutussa väitteeseen viitataan kaksi kertaa. Otsikossa se esitetään kysymyksenä ja myöhemmin ”yleisesti käytettynä lausahduksena”. Molemmilla kerroilla tulee välittömästi selväksi, että väitettä ei esitetä ehdottomana totuutena.

Siinä sekä Hakkarainen että Helsingin Sanomat ovat kuitenkin oikeassa, että lausahdus on yleinen virheellisyydestään huolimatta. Se on propagandaa, jota on levitetty eri muodoissa useissa maissa eri puolilla maailmaa erityisesti vuoden 2001 WTC-iskujen jälkeen.

Totta se ei kuitenkaan ole, ja sen myös Helsingin Sanomat osoitti vuoden 2015 jutullaan.

Jaa tämä kirjoitus Facebookissa klikkaamalla tässä.

Jaa tämä kirjoitus Twitterissä klikkaamalla tässä.

Lue myös:

Fakta: Kaikki terroristit eivät ole muslimeja (7.1.2016)

Hakkarainen levittää propagandaa laput silmillä (28.9.2016)

Aiheesta internetissä:

Helsingin Sanomat: Ovatko kaikki terroristit muslimeja? Kuusi kysymystä terrorismista ja Euroopan muslimeista (21.1.2015)

Suomen Uutiset: Hakkarainen: Meillä alkaa olla Suomessa sharia-laki – ”Mitähän poliisi sanoisi, jos minulla olisi viisi alaikäistä vaimoa?” (13.1.2017)

Helsingin Sanomat: Kansanedustaja Teuvo Hakkarainen tuomittiin 20 päiväsakkoon kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – ei aio valittaa tuomiosta (4.1.2o17)

*************

Isän pikajuna Facebookissa | Näin seuraat blogia Facebookissa

Bloggaaja Twitterissä | Isän pikajuna Instagramissa

X