Teksti:
Jukka Vuorio

Jääkiekon maailmanmestaruusturnaus Tshekin tasavallassa pyörähtää Suomen osalta käyntiin perjantaina. Huuma on jälleen kovassa nousussa, ja kulta välkkyy muidenkin kuin oululaisten silmissä. Mutta otetaan ihan aluksi katsaus menneisyyteen.

Suomen jääkiekkomaajoukkue on pelannut kansainvälisiä otteluita vuodesta 1928 lähtien. Ensimmäisen kerran maailmanmestaruuskisoihin osallistuttiin vuonna 1939.

Eikä kestänyt kauaakaan, kun ensimmäistä maailmanmestaruutta päästiin juhlimaan jo keväällä 1995 ja sitten taas heti perään 2011.

Kummatkin olivat suuria kansanjuhlia, mutta kumpi maailmanmestaruus oli suomalaisille lopulta merkityksellisempi? Seuraava valehtelematon pistevertailu kertoo totuuden.

Yksilösuoritus
1995: Ville Peltosen kolme maalia eli kypärätemppu loppuottelussa.
2011: Mikael Granlundin ilmaveivi välieräottelussa Venäjää vastaan.
Piste kummallekin vuodelle.

Leijonien kännin taso
1995: Pukuhuoneessa kalja ja kuohuviini suihkusivat. Kolmosmaalivahti Jukka Tammi riehui pelkissä munasuojissa ja soitti mestaruuspokaalia kuin kitaraa. Kauppatorin juhlissa oltiin siivosti.
2011: Ryyppäminen alkoi heti pukusuojaan päästyä ja kesti useita päiviä. Pasi Nurminen teki oman ilmaveivinsä kaatuessaan lentokoneen portaissa ja Anssi Salmela halaili jurrisesti tasavallan presidentti Tarja Halosta. Timo Jutila esiintyi tv-haastattelussa aivan ”päädyissä”.
Piste vuodelle 2011.

Lieveilmiöt
1995: Mestaruus oli viimeinen naula laman arkkuun ja valtakunta lähti uuteen nousuun.
2011: Innokkaimmat Suomi-huuman valtaamat kannattajat kävivät polttamassa Ruotsin lippuja Haaparannassa ja huutelivat maahanmuuttajille törkeyksiä Helsingin raitiovaunuissa.
Piste vuodelle 1995.

Takarivin jätkä
1995: Raimo ”Raipe” Helminen. Joukkueen kolmanneksi paras pistemies teki 8 ottelussa pisteet 1+7=8. Kaikkien aikojen eniten maajoukkuepelejä ja –pisteitä tehneen kuningasleijonan ja maestron uran kruunu.
2011: Mikko Koivun, Tuomo Ruudun, Mikael Granlundin ja maalivahti Petri Vehasen lisäksi kaikki muut olivat enemmän tai vähemmän rivimiehiä, joita suurin osa katsojista ei enää muista.
Piste vuodelle 1995.

TULOS: Vuoden 1995 mestaruus oli kovempi juttu pistein 3-2. Hyvä, että saatiin tämäkin selvitettyä.

Ja nyt ei muuta kuin kohti vuoden 2015 kisoja!

X