Teksti:
Jukka Vuorio

Entinen jääkiekon ammattilaispelaaja ja –valmentaja, nykyinen kommentaattori, yritysvalmentaja ja yleisnero Juhani ”Tami” Tamminen on jälleen kiekkokevään seuratuimpia hahmoja.

Häntä seurataan, ja hänelle nauretaan. Mutta miksi? Tamin satunnaiset puisevat vitsithän eivät ole perinteisessä mielessä hauskoja.

Hän ei valmenna MM-kisoissa yhtäkään joukkuetta, eikä ole valmentanutkaan tällä tasolla sitten vuoden 1996, mutta silti hän on penkkiurheilevan Suomen erätaukojen suursuosikki. Ehkä se johtuu siitä, että Tamilla on hassut vaatteet ja värikkäät jutut runsailla kielikuvilla maustettuna.

Hänellä on myös voimakas some-presenssi Facebookissa, jossa hänen päivityksistään on tullut todella suosittua kamaa, ja kirjoitustyylistä monin paikoin matkittua.

Kirjoitustyyli on jopa toiminut Tami ipsum –sivun innoittajana. Sivulta löytyvä generaattori suoltaa Tamin päivityksistä poimittuja lauseita peräkkäin vaikka 20 kappaletta.
Tähän tapaan:

”Vapaa sunnuntai näkyi suoritusten laadussa-parani loppua kohti!! Ces`t la differance sanoisi ranskan veljet Philippe Bozonin johdolla!! Tahdonvoima avuksi; sauna, kylmä suihku ja ”ready to go”!! Siellä team meeting 16.30, ja 18.30 GAME 2; THE ONLY TARGET= WIN!!! Etukäteen onnittelut, illalla lahjat!!”Illaksi kotiin” Finnairin kuuluisan sloganin tavoin!”

En tiedä kuinka moni televisiolähetyksiä katsovasta kansasta pitää Tamia enemmän asiantuntijana kuin viihdyttäjänä, mutta ainakin omien jääkiekkoa seuraavien kavereiden kasvoille ilmestyy heti hymy, kun joku mainitseekin Tammisen nimen. Hän on valmentaja, jota toivot vastustajan penkin taakse, mutta et oman suosikkijoukkueesi.

Ja tämä ei siis johdu Tammisen kyvyistä valmentajana, vaan kaikesta muusta. Kun ego ja elämänasenne ovat suurempia kuin joukkue ja organisaatio, kannattaja ehkä toivoo hieman toisenlaista ukkoa sinne klubitakin sisään.

On vaikea kuvitella esimerkiksi Hannu Jortikan tai vaikka Kai Suikkasen vetävän niskaansa mitä erikoisempia ja värikkäimpiä vaatteita, kun he saapuvat kisastudioihin kommentoimaan. Oikeastaan, on erittäin helppo kuvitella Jortikan ja Suikkasen pitävän Tamin vaatetusta täysin käsittämättömänä.

Kaikesta huolimatta Tami itse tuntuu ottavan itse itsensä hyvin tosissaan. Käsittääkseni Tammisen mielestä esimerkiksi lempinimi Aurinkokuningas on täysin pätevä ja aiheellisesti annettu. Ja se tietenkin edelleen lisää naureskelijoiden määrää.

Toisaalta, kun tilipäivä koittaa, voittaja ja makeimmin naurava lienee kuitenkin Tami. Hän on vähän niin kuin jääkiekon Teuvo Hakkarainen. Pilkkaa satelee, mutta konsepti toimii ja kansa tykkää. Jos kiekkopellenä saa leveän leivän, tuskin Tamia siinä sivussa tuleva matti- ja maijameikäläisten kevyt vittuilu häiritsee.

X