Teksti:
Jukka Vuorio

Suomi pelaa tiistai-iltana Tshekin Ostravassa Venäjää vastaan. Kumpikin joukkue on varmistanut paikkansa jatkopeleissä, mutta nyt pelataan lohkovoitosta, joka helpottaisi hieman jatko-ohjelmaa.

Illan ottelua odotellessa onkin sopiva aika muistella Suomen kiekkohistorian komeimpia suorituksia itänaapurin Punakonetta vastaan. Muistatko vielä nämä matsit?

5. Suomi-Venäjä 3-1, Sotshin olympialaiset 2014. Venäjän kiekkotaitureita on usein syytetty yrittämisen puutteesta maajoukkueessa. Jos joskus, niin tässä tapauksessa voidaan olla varmoja, että joukkueen jokainen pelaaja antoi kaikkensa. Olympialaiset kotikaukalossa ja mukana kaikki maailman parhaat pelaajat. Kotiyleisön olennaisimpana hahmona Vladimir Putin. Mutta ei auttanut, Suomi haki Teemu Selänteen, Mikael Granlundin ja Tuukka Raskin johdolla voiton puolivälieräottelusta, ja lopetti kisaisäntien pelit yllättävän lyhyeen.

4. Suomi-Venäjä 2-1, MM-kisat 2007. Venäjän joukkue pursuili jälleen supertähtiä. Mukana olivat muiden muassa Jevgeni Malkin ja Alexander Ovechkin. Mutta niin vain Ville Koistinen, Tuomo Ruutu ja Mikko Koivu järjestelivät Suomen voittomaalin välieräottelussa.

3. Suomi-Venäjä 3-3, MM-kisat 1999. Antero Mertaranta huutaa kuin Suomi olisi voittanut maailmanmestaruuden, vaikka tosiasiassa lopputulos oli tasapeli alkusarjan ottelussa. Tasurilla toki varmistettiin lohkovoitto, mutta olisihan sitä vähemmälläkin karjumisella selvinnyt. Komea maali syntyy, kun pelikellossa on aikaa enää kaksi sekuntia. Suomi pelaa ilman maalivahtia, Raimo Helminen tarjoilee ja Jere Karalahti niin sanotusti niittaa limpun sisään.

2. Suomi-Venäjä 3-0, MM-kisat 2011. 19-vuotias Mikael Granlund ja ikimuistoinen voittomaali ilmaveivillä. Suomi lähetti Venäjän pronssiotteluun ja jatkoi itse finaaliin Ruotsia vastaan. Ja loppu on historiaa.

1. Suomi-Neuvostoliitto 2-1, Calgaryn olympialaiset 1988. No eihän se vastustaja tosiaan Venäjä ollut, mutta Punakone kuitenkin. Sarjamuotoisena pelattu olympiaturnaus sai mestarinsa jo ennen viimeistä ottelua, kun Neuvostoliitto oli varmistanut kultamitalit jo hyvissä ajoin. Suomella riitti kuitenkin panosta, sillä voitolla oli mahdollista kirkastaa jo tuloillaan ollut pronssi hopeaksi. Maalivahti Jukka Tammen johdolla Suomi ottikin kiekkohistoriansa yhden kovimmista voitoista, ja samalla arvokisahistoriansa ensimmäiset mitalit.

X