(Päivitetty: )
Teksti:
Jukka Vuorio

Sunnuntai-iltana Tshekin tasavallan Prahassa Kanada ja Venäjä pelaavat jääkiekon maailmanmestaruudesta. Ennakkosuosikkina otteluun lähtee Kanada, ja omasta mielestäni joukkueen maailmanmestaruus on oikeastaan jo päivän selvästi kirkossa kuulutettu. Tässä syyt miksi.

1. Voittoputki. Kanada on pelannut näissä kisoissa yhdeksän ottelua, ja voittanut ne kaikki varsinaisella peliajalla. Tähän ei ole pystynyt mikään muu joukkue. Esimerkiksi Venäjällä on varsnaisen peliajan voittoja vain kuusi.

2. Erikoistilanteet. Kanada on Venäjää edellä sekä yli-, että alivoimalla. Kanada tarvitsee keskimäärin 4 minuuttia ja 36 sekuntia ylivoimalla maalatakseen, Venäjä 5 minuuttia ja seitsemän sekuntia. Alivoimalla puolestaan Kanada on jopa käsittämättömän kova. Joukkuetta vastaan on tehty koko turnauksessa vain yksi maali kanadalaisten ollessa vajaalukuisia. Keskimäärin Kanadaa vastaan on vaadittu 36 minuuttia ja 17 sekuntia ylivoimaa, ennen kuin kiekko on saatu verkkoon. Venäjää vastaan on tehty neljä ylivoimamaalia, ja maali on syntynyt on keskimäärin 10 minuutin ja 14 sekunnin välein.

3. Suomi. Venäjä hävisi tässä turnauksessa Suomellekin. Kanada ei hävinnyt.

4. Maalivahtipeli. Tällä kaudella Arizona Coyotesia edustanut Kanadan maalivahti Mike Smith on pelannut MM-kisat läpi torjuntaprosentilla 93.12. Venäjän molari Sergei Bobrovski on pärjännyt hyvin hänkin, mutta torjuntaprosentti 91.94 jää ratkaisevantuntuisesti Smithin lukemista.

5. Tuore olympiakulta. Viime vuonna Kanada nappasi Sotšin olympialaisissa jääkiekkokultaa, Venäjä ei omissa kotikisoissaan esiintynyt edes pronssiottelussa.

X