Peruskohteet koluttu? Turvallinen Abu Dhabi on sekoitus perinteistä arabikulttuuria ja futurismia

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Arabiemiirikuntien perustajan ja ensimmäisen presidentin mukaan nimettyyn Sheikki Zayedin moskeija on yksi maailman suurimmista. Sinne mahtuu 40 000 rukoilijaa. © Colourbox
Yltäkylläisyydellä kuorrutetussa Abu Dhabissa on yhä läsnä perinteinen arabialainen kulttuuri.

Idän eksotiikkaa

Abu Dhabi on suurin seitsemästä Yhdistyneiden Arabiemiirikuntien liiton muodostavasta emiraatista ja maan pääkaupunki. Kasvavasta suosiosta huolimatta se on maan toista suosittua kohdetta, Dubaita, rauhallisempi.

Yli 80 prosenttia Arabiemiirikuntien väestöstä on muualta tulleita siirtotyöläisiä. Se näkyy selkeästi Abu Dhabissakin.

Syntyperäisistä kansalaisista monet miehet käyttävät dishdashia, pitkää, valkoista puuvillapaitaa, sekä päässään mustan renkaan paikallaan pitämää valkoista liinaa. Naiset pukeutuvat mustaan abayaan, täyspitkään mekkoon, ja peittävät hiuksensa huivilla.

Suurin osa turisteista kunnioittaa maan tapoja. Minihameita, lyhyitä sortseja ja toppeja ei kaupungilla liiaksi näe. Varpaat paljastavia sandaaleja ei paheksuta.

Abu Dhabin asukkaista valtaosa on muslimeja. Minareettien kovaäänisistä kuuluvat rukouskutsut viisi kertaa päivässä. Ääni ei ole läpitunkeva, vaan usein sekoittuu kaupungin muiden äänien hälinään.

Moskeijoista kuuluisin on Sheikki Zayedin moskeija, jota kutsutaan myös nimellä Suuri moskeija. Henkeäsalpaavan kauniit salit on koristeltu kullalla, jalokivillä ja marmorilla. Rukoussalin persialaista mattoa sanotaan maailman suurimmaksi käsinsolmituksi. Se kattaa noin 7 000 neliömetriä.

Sadunomainen, puhtaanvalkoinen rakennus on kiehtovimmillaan auringon laskiessa. Useita kertoja päivässä tehtävä opastettu kierros avaa niin rakennuksen arkkitehtuuria kuin islamilaista kulttuuria.

Abu Dhabin vanhin rakennus on niin ikään valkoinen Al-Hosn -palatsi, joka on yksi kaupungin harvoista yli 30-vuotiaista rakennuksista.

Maan kaukaisempaa historiaa ja elintapaa havainnollistetaan Heritage Village -perinnekylässä.

Futurismin viehätys

Vielä 1900-luvun puolivälissä Abu Dhabin paikalla oli keidas. Öljylöytö vuonna 1958 muutti kaiken. Mustan kullan virratessa beduiinien majat vaihtuivat pilvenpiirtäjiin.

Abu Dhabi onkin yksi maailman rikkaimmista kaupungeista. Raha näkyy vaikkapa nurmikon reunoissa, jotka ovat kuin kynsisaksilla siistityt.

Ilma on lämmin ympäri vuoden. Marraskuusta maaliskuuhun lämpötila on noin 25–30 astetta, huhti-toukokuussa 30–45 astetta ja kesäkuusta syyskuuhun kuumuus voi kiriä jopa 50 asteeseen.

Kaupungin vaurautta ilmentävät myös lukuisat luksushotellit. Lähes kolme miljardia euroa maksanut Emirates Palace ilmoittaa luokituksekseen seitsemän tähteä. Aulan kahvilassa ehkä tilatuin tuote on kahvi, joka koristellaan aidoin 24 karaatin kultahipuin. Silitellä voi niin ikään 24 karaatin kullalla päällystettyä Gold to go -automaattia, joka toimii samalla periaatteella kuin juoma-automaatit.

Hotellin 1,3 kilometrin pituisella yksityisrannalla filmattiin Kauniit ja rohkeat -sarjan roolihahmo Brooken yhdet tapahtumarikkaat häät.

Raha näkyy myös ylellisissä ostoskeskuksissa, joiden sadoissa myymälöissä on edustettuna kaikki luksusmerkit. Täällä tuntuu, ettei mikään määrä kiiltoa tai kimallusta ole liikaa.

Ostoskeskuksia eloisampia ja värikkäämpiä kauppapaikkoja ovat paikalliset basaarit eli soukit, joissa hinta alenee tinkimällä huomattavasti. Kauppaa voidaan hieroa kahvi- tai teekupillisen ääressä eikä myyjä loukkaannu, vaikka sitä ei syntyisikään.

Kovaa kyytiä

Abu Dhabissa viehättää turvallisuus ja ystävällisyys. Kahvilan pöytään unohtuneen kännykän löytää samasta paikasta hetkeä myöhemmin. Hotellin vastaanoton henkilökunta yrittää muistaa asukkaiden nimet ja kyselee kuulumiset päivittäin. Se hieman häkellyttää suomalaista, joka usein on tottunut pyyhältämään ovesta hissille sivuilleen vilkuilematta.

Parantamisen varaa palveluissa silti on. Useissa hotelleissa nettiyhteydestä joutuu maksamaan erikseen.

Paikasta toiseen liikkuminen on helpointa ja jopa edullista taksilla. Lähtömaksu on 3,5 AED eli 0,9 noin euroa, ja matka maksaa 5 AED eli noin reilun euron kilometriltä.

Kaupungissa voi huoletta liikkua yksin. Keskustassa kävely on helppoa, mikäli kuumuus ei rasita. Kaupungin ylpeys on vajaan kymmenen kilometriä pitkä Corniche -rantakatu, mikä erityisesti auringon laskettua houkuttelee hölkkääjiä, kävelijöitä ja maisemien ihailijoita. Kadun varrella on useita uimarantoja, joista osa on julkisia, osa ainoastaan naisille tarkoitettuja ja osa varattu perheille.

Abu Dhabissa törmää usein superlatiiveihin. Yas-saarella on maailman suurin sisätiloissa oleva huvipuisto, Ferrari World. Sen ylpeys on maailman nopein vuoristorata, joka kiihtyy kahdesta sekunnissa nollasta 100 kilometriin tunnissa. Huvipuiston vieressä on Abu Dhabin formularata, jossa asetaan F1-osakilpailu marraskuussa. Formularataa pääsee testaamaan polkupyörällä ajellen.

Perinteisempää tekemistä ovat aavikkosafarit, kameliratsastus sekä laukka- ja kamelikisat.

Näin sinne mennään

Suomesta tehdään Abu Dhabiin valmismatkoja talvikaudella. Suorat lennot saapuvat Dubaihin, josta on noin kahden tunnin ajomatka Abu Dhabiin. Myös Abu Dhabissa on kansainvälinen lentokenttä, jonne voi lentää eurooppalaisten kenttien kautta.

……………………………………….

Paikallishinnat

Vesipullo: 0,30 e

Lounas: n. 10 e

Oluttuoppi: 6 e

………………………………………..

Muista

  • Arabiemiirikuntien valuutta on dirhami (AED).

  • Pistoriasiat ovat kolmireikäisiä. Välikappaleita saatavilla hotelleissa ja kaupoissa.

  • Hunnutetut naiset, hallintorakennukset ja palatsit ovat kiellettyjä kuvauskohteita.

  • Julkisilla paikoilla kannattaa välttää aikuisten välisiä hellyydenosoituksia.

  • Kaupungilla liikkuessa on hyvä peittää olkapäät ja polvet.

  • Suuressa moskeijassa on pukeuduttava nilkat peittävään asuun. Moskeijasta saa lainaksi abayan, mustan kaavun, ja huivin maksutta henkilöllisyystodistusta vastaan.

X