Israel – pyhä maa ja kantavaa vettä

Jaa kaverilleTilaa Seura
Israel tarjoaa paljon nähtävää historiasta kiinnostuneille. Siellä voi viettää myös aurinko- ja rantalomaa. Kuva: Israelin turistiministeriö.

Länsimuurilla rukoillaan. Mustiin pukeutuneet miehet pitävät käsissään pieniä rukouskirjoja, siddureita, ja hytkyvät edestakaisin. Rukous kestää kauan ja ääni kiertää muurista temppelin holveihin. Mumina on katkeamaton.

Jerusalemin Länsi- eli Itkumuuri on juutalaisten kaikkein pyhin rukouspaikka.

Kun nousee juutalaisten temppelin katveesta kaupunkia kiertävälle muurille, korviin kantautuu muslimien rukouskutsu. Al-Aqsan moskeijan kupoli sinertää autereisessa ilmassa.

Delfiiniriutta on yksi Eilatin suosituimpia turistikohteita. Kuva: Israelin turistiministeriö.

Delfiiniriutta on yksi Eilatin suosituimpia turistikohteita. Kuva: Israelin turistiministeriö.

Muurien sisällä, basaarin sokkeloissa kiemurtelee Via Dolorosa eli kärsimysten tie. Kristittyjen pyhiinvaellukset suuntautuvat myös Pyhän haudan kirkkoon ja Jeesuksen ristiinnaulitsemispaikalle Golgatalle.

Jerusalem on kolmen uskonnon pyhä kaupunki.

Vaikka Jerusalemin vanhakaupunki on täynnä historiaa, se elää tätä päivää. Muurien sisältä löytyy muslimien, kristittyjen ja juutalaisten ja armenialaisten korttelit.

Jerusalem on peräti neljän tuhannen vuoden taakse ulottuvan historiansa aikana tuhottu lukemattomia kertoja, mutta kaupunki on aina noussut uuteen kukoistukseen.

Vaellus Jerusalemin vanhassa kaupungissa on aikamatka. Historia on koko ajan läsnä.

Mutta yli 800 000 asukkaan Jerusalem on myös moderni länsimainen kaupunki, jonka pääkadun, leveän Yafo Streetin varrella vietetään eurooppalaista, urbaania elämää. Kauppakujien keitaina toimivat katukahvilat ja baarit.

Jerusalemin yö on lämmin ja pimeä. Pimeän laskeuduttua musiikki tulvii kuppiloista kaduille. Yöelämän viettäjille riittää vaihtoehtoja pienistä klubeista rauhallisiin ja myös riehakkaisiin ravintoloihin.

Musiikki soi ja vesipiiput hehkuvat terasseilla aamunkoittoon saakka.

Israelin toinen suurkaupunki Tel Aviv on rakennettu Vanhan Jaffan jatkeeksi Välimeren rannalle. Kahden kaupungin edustalla on useiden kilometrien pituinen hiekkaranta. Sinertävän meren ääreltä, aurinkovarjojen alta on vain muutaman minuutin kävelymatka kaupungin ytimeen.

Vanha Jaffa huokuu Jerusalemin tavoin historiaa, mutta Tel Aviv on täynnä suurkaupungin sykettä. Ilta- ja ravintolaelämän keskus on Uuden sataman alue. Baarien, klubien ja kahviloiden ovet ovat auki aamuun saakka.

Tel Avivin sydämen Sheikin-kadun varrelta löytyvät kansainvälisten muotiketjujen liikkeet ja putiikit. Silti tunnelma kadulla on leppoisa, kiire ja tungos ovat ihan jossain muualla.

Shoppailija voi istahtaa kierroksellaan terassipöytään ja seurata kupposen ääreltä katutaiteilijoiden esityksiä.

Merten äärellä

Ensin niistä näkyy vain nopeasti vilahtavat, tummat varjot.

Snorkkeli surahtaa ja hiljenee. Veden alla kuulee vain oman hengityksensä kunnes korviin kantautuu kimeä vihellys. Nyt ne tulevat lähemmäksi.

Kaksi delfiiniä ui miltei kylkeä hipoen ohi.

Delfiiniriutta on yksi Eilatin suosituimpia turistikohteita. Israelin eteläkärjessä sijaitsevaa Eilatia kutsutaan myös Punaisenmeren Rivieraksi. Autiomaiden ympäröimän kaupungin suosio matkailijoiden keskuudesta selittyy pitkälti säällä: Eilat tarjoaa aurinkotakuun.

Auringonpalvojat valloittavat North Beach -rannan liki vuoden ympäri. Sukeltajien vesiä ovat Punaisenmeren koralliriutat. Leppeissä mainingeissa liukuu niin purje- kuin lainelautojakin.

Matkailu on tehnyt Eilatista kansainvälisen kaupungin. Ravintoloita ja baareja löytyy sekä rantabulevardilta että keskikaupungilta moneen makuun.

Myös Kuolleenmeren ääreltä löytyy rantakohteita. Maailman matalimmassa kohdassa, 472 metriä merenpinnan alapuolella päilyvän Kuolleenmeren veden suola- ja mineraalipitoisuus on noin 30 prosenttia.

Uiminen Kuolleessameressä on kellumista.

Mineraalipitoisella vedellä uskotaan olevan myös parantavia vaikutuksia. Kuolleen meren rannoilta löytyykin hotellien lisäksi myös useita tasokkaita kylpylöitä.

Suolaisessa vedessä kelluessa on syytä olla varovainen. Jos sitä tirskahtaa silmiin, se todella kirvelee.

Matka hiljaisuuteen

Timna Parkin ammoisen, valtavan kuparikaivoksen alueella hiekka on punaista. Vuoret nousevat jyrkkinä kohti kirkasta taivasta. Kanjoneiden ääreltä avautuu huikeita näkymiä yli autiomaan.

Vaellus autiomaassa on matka hiljaisuuteen. Timna Parkiin kuten muihinkin Israelin luontokohteisiin voi tutustua kävellen ja pyöräillen. Matkaa voi taittaa autiomaassa myös beduiinien tavoin. Keinuva kyyti vie varmasti dyyneiltä edessä siintävien vuorten katveeseen.

Kameli on autiomaan laiva.

Luonnonsuojelualueita ja kansallispuistoja on Israelissa peräti puolisen sataa. Yksi tunnetuimmista on Israelin perustajajana pidetyn, entisen pääministerin David Ben-Gurionin mukaan ristitty Ben-Gu­rion Burial.

Vuoriin rajoittuvassa kansallispuistossa pääsee kiipeämään vuorenrinteelle ja kiertelemään vehreissä lehdoissa. Kansallispuiston vieressä sijaitsee Sde Bokerin kibbutsi, missä Ben-Gurion vietti viimeiset vuotensa.

Be-Gurion on myös haudattu kansallispuiston alueelle. Valkoiset marmoripaadet makaavat vaakasuorana maassa. Pieni kivi napsahtaa, kun sen laskee paaden päälle. Niitä on siinä paljon.

Haudalle nostettu kivi on kunnioituksen osoitus.

X