Löydä Pariisin antiikkiaarteet

Valon kaupunki huokuu historiaa ja pursuaa vanhaa tavaraa. Antiikin harrastajalle Pariisi on runsaudensarvi, missä ostosintoa on pakko toppuutella.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Porte de Vanves’n kirpputori vetää sunnuntaiaamuisin pariisilaisia jahtaamaan löytöjä.

Valon kaupunki huokuu historiaa ja pursuaa vanhaa tavaraa. Antiikin harrastajalle Pariisi on runsaudensarvi, missä ostosintoa on pakko toppuutella.
(Päivitetty: )
Teksti: Mirva Saukkola

Kuinka paljon erilaisia aterimia yksi talous voi tarvita? Kysymys pälkähtää mieleen Pariisin antiikkimarkkinoita kierrellessä. Myyntipöydät täyttyvät alkuperäisiin pähkinäpuurasioihinsa asetelluista tai siististi silkkinauhalla niputetuista kala-, pihvi- ja hedelmäveitsistä.

Toinen runsaudellaan häkellyttävä tavarakategoria ovat lasit. Samppanja-, likööri- ja cocktaillaseja löytyy niin käsin hiotusta lyijykristallista kuin huokeasta puristelasistakin kullekin kukkarolle.

Pariisin antiikkimarkkinat kertovat Ranskan vanhasta tapakulttuurista, jossa ateriahetkille annetaan arvoa. Ne kielivät myös vanhan tavaran arvostuksesta: kukin myyntipöytä täyttyy kauniisti järjestellyistä, juhlakiiltoonsa hinkatuista esineistä. Tavarameren runsaus pitää hinnat aisoissa ja niinpä Pariisissa voi tehdä huippulöytöjä sopuhintaan.

Helpoin tapa sukeltaa Pariisin vanhan tavaran maailmaan ovat viikonlopun kirpputorit. Le Marais’n trendikkäässä kaupunginosassa jalkakäytävät täyttyvät kirpputoripöydistä joka sunnuntai.

Clignancourtin eli de Saint Ouenin kirpputorille turistit ovat suunnanneet jo vuosikymmenten ajan. Nykyisin monet myyntipöydät täyttyvät vanhan tavaran sijaan afrikkalais- ja intialaiskauppiaiden upouusista, etnisistä sisustustuotteista.

Monet paikalliset valitsevat 14. kaupunginosassa sijaitsevan Porte de Vanves’n kirpputorin. Ranskassa asuva taiteilija Hannu Väisänen hehkutti toukokuussa sen tunnelmaa sosiaalisessa mediassa, samoin taidevaikuttaja Krista Mikkola suositteli suuntaamaan sinne.

Porte de Vanves’n kirpputorilla kaupankäynti on kuumimmillaan ennen puoltapäivää. Sen jälkeen kauppiaat alkavat lastata pöytiään takaisin pakettiautoihinsa.

Osan myyntipöydistä antiikin harrastaja ohittaa sukkelaan – on vaikea kuvitella, kuka tekisi kaupat 1990-luvun VHS-nauhurista tai salihousuista. Silti 1900-luvun tavarasta innostunut voi bongata aarteita: junamatkailun kultakaudella valmistetun matka-arkun, 1920-luvun villejä bakeliittikoruja tai pitsiliinoja sadan vuoden takaa.

Osa kauppiaista vetäisee tarinat hihastaan, toiset taas ovat ammattikauppiaita, jotka pyörittävät arkipäivinä kivijalkaliikettä. Etenkin kapeasti rajattuun tuotevalikoimaan, kuten vanhoihin pitseihin tai astioihin erikoistuneet kauppiaat ovat usein alansa asiantuntijoita.

 

Tyylikkäämpää tunnelmaa koet antiikkimarkkinoilla. Niiden kuninkaana tunnetaan Bastillen aukion antiikkimarkkinat, jotka järjestetään seuraavaksi 5.−15. marraskuuta.

Yli 300 kauppiasta kokoava tapahtuma levittäytyy telttakylänä Seine-joen molemmille puolille. Messuhallimainen pääpaviljonki täyttyy arvoantiikista ja -taiteesta, kuten vallankumousta edeltävistä huonekaluista, jalokivikoruista ja modernistien maalauksista.

Pienemmissä avoteltoissa hinnat ovat huokeampia, mutta antiikki on kuitenkin laadukasta. Moni myyjistä on tiukasti alaansa erikoistunut, joten jos intohimonasi ovat vanhat kunniamerkit, arvokellot, tanssiaisviuhkat tai aasialaiset veistokset, löydät täältä taatusti täydennystä kokoelmaasi.

Kauppiailla on tarkat taustatiedot tuotteista ja aitoustodistukset koruista tai taideteoksista.

 

Antiikkiliikkeitä on Pariisissa paljon. Laatulöytöjä voit tehdä joen toiselta puolelta Le Marais’n kaupunginosassa sijaitsevasta Le Village Saint-Paulista, jota harvempi turisti tuntee.

Tavaravalikoima hellii etenkin sisustajaa, mutta myös vanhoja koruja löytyy kohtuullisen paljon. Seassa on retroliikkeitä, joista voi bongata vanhoja vinyylilevyjä ja 1950-luvun muotia.

Lähellä Eiffel-tornia sijaitseva Le Village Suisse hämmentää ulkonäöllään. Modernien asuintalojen pohjakerroksiin majoittunut antiikkikeskittymä on kuitenkin vierailun arvoinen.

Sen sata eleganttia antiikkiliikettä vastaavat vaativimpiinkin toiveisiin. Etsit sitten meriantiikkia tai 1700-luvun posliiniveistoksia, molempia kyllä löytyy.

Hinnat ovat kovemmat kuin Saint-Paulin leppoisissa pikkuliikkeissä, mutta asiantuntevuus on huipussaan. Täällä ihmetellään erikoisuuksia ja tehdään arvonsa säilyttäviä sijoituksia.

Viva 10/2016

X