Tiedätkö, mikä on jurttasauna? Itä-Suomesta matkailija löytää erikoisia löylypaikkoja – Nämä saunat on koettava!

Suomen itärannikolta, Kotkasta ja sen lähiympäristöstä löytyy monenlaisia, jännittäviäkin saunaelämyksiä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Lasisaunassa kiukaan tuli ja ikkunan takana meren jää ovat yhtä aikaa läsnä, mikä tuo oman jännittävän lisänsä tunnelmaan. © Viktoria Shishkova

Suomen itärannikolta, Kotkasta ja sen lähiympäristöstä löytyy monenlaisia, jännittäviäkin saunaelämyksiä.
Teksti: Liina Putkonen

Tähtien taa liukenee päivä ja laantuu kiire, kun kiuas sihahtaa. Saunan lasit käyvät huurussa ja lämpö silittää kylmän ajan kurittamaa ihoa. Kiukaan tulipesän loimotus saa varjot tanssimaan hartaassa hiljaisuudessa. Yllä lasikaton takana on ääretön avaruus. Kaukana on myös katala maailma.

Sauna on auttanut meitä suomalaisia aina. Tervaa ja viinaa on lisätty hoitokuuriin, jos on ollut oikein kova paikka. Nyt niitä ei kaipaa, koska saunominen yötaivaan alla on jo paljon enemmän kuin pelkkä löyly. Se on hetki täydelliselle rauhalle niin mielessä kuin vartalossakin.

Lasisauna on suosittu ja edullinen

”Lasisauna on varsin suosittu. Sen hinta on sen verran edullinen, 49 euroa tunti, että sen voi hyvin vuokrata ihan omaan tai pienen porukan käyttöön”, Samuli Kansa Santalahti Resortista huomauttaa.

Kotkalaisen lomakeskuksen resort managerina toimiva Kansa kertoo, että koko saunamaailman eli kodan, savusaunan, lämminvesialtaan ja lasisaunan valmistelu lämmityksineen vaatii sen verran paljon ihmiskäsiä ja työtunteja, että sen useita satoja euroja olevan vuokran kattamiseen on hyvä koota jo isompi porukka. Sellainen kannattaa kuitenkin kasata, sillä saunamaailma on oikea aikuisten hyvän olon hop lop, sieltä ei halua koskaan pois.

Jos lasisaunassa pääsi lähelle tähtiä, luolamaiseen syvennykseen rakennetussa lämminvesialtaassa keinuu kuin äitiluonnon rakastavassa sylissä. Eteen avautuu horisonttiin katoava Suomenlahti, jonka pintaa koristaa kevätjään ja tumman veden mosaiikki.

Savusauna kruunaa löylykokemuksen

Vielä kun piipahtaa hauskaa räsymattopolkua pitkin kylmävesidipillä, endorfiinihyöky on taattu. Vihreänä heijastelevaan kylmäaltaaseen uskaltautuu vähän arempikin kylpijä. Voi leikkiä avantoa, mutta ei tarvitse miettiä luonnonveden pimeitä syvyyksiä tai kipitellä kauas laiturille tai jäälle.

Saunamaailman kruunu on tietenkin perinteinen savusauna. Sen luolamainen tunnelma ja aistit lepoon tuudittava lämpöinen hämärä vie mielen päältä loputkin kireydet. Ollapa tuntikausia aikaa vain olla.

Lämpimässä kylvyssä voisi viettää vaikka päivän ystävien kanssa. Vedessä voi juoda kuohuvaa ja syömässä käydä viereisessä, tunnelmallisessa kodassa. © Viktoria Shishkova

Lämpimässä kylvyssä voisi viettää vaikka päivän ystävien kanssa. Vedessä voi juoda kuohuvaa ja syömässä käydä viereisessä, tunnelmallisessa kodassa. © Viktoria Shishkova

Kylmävesialtaassa olo on kuin avannossa jäiden keskellä, mutta pimeän veden sijaan allas hohtaa kutsuvasti. © Liina Putkonen

Kylmävesialtaassa olo on kuin avannossa jäiden keskellä, mutta pimeän veden sijaan allas hohtaa kutsuvasti. © Liina Putkonen

Matkailu Itä-Suomessa tarjoaa saunaelämysten lisäksi vaikkapa ilmajoogaa

Jatkamme saunamatkaa vajaat 40 kilometriä Kotkasta Helsinkiin päin Strömforsin ruukille Loviisaan. 1600-luvulla perustettu ruukkiyhdyskunta Kymijoen varrella on upea, varsinkin, kun se on nousemassa uuteen kukoistukseensa paikallisten pienyrittäjien ansiosta.

On joogaa upeissa, vanhoissa ruukkirakennuksissa, melontaa, tentsile-retkeilyä, retriittejä… Tulee tunne, että jos vain keksisi toivoa jotain lisää, joku Strömforsissa alkaisi sitäkin tarjota. Yrittäjien innostus on kova.

Saunoista erikoisin – ainakin minulle – on ruukin jurttasauna. Jurttaan eli paimentolaismajaan tehty sauna antaa suloisen pehmeät löylyt. Saunan sekä monen muun hyvinvointipalvelun tarjoaja Pia Mustonen Strömfors Hyvinvoinnista kertoo, että erityisen hellän lämmön salaisuus on lampaanvilla, jolla jurtta on vuorattu.

Ja tosiaan, kun kädellä koettaa, seinä ja katto on pehmeää luonnontuotetta. Jurtassa istutaan isossa ympyrässä, jotta sen keskelle pääsee peseytymään. Perinteet ovat siinäkin mukana, pesut hoituvat kantovedellä kuten kaikissa saunoissa ennen vanhaan.

”Ryhmät saattavat viettää saunomassa tuntikausia, varsinkin, jos saunan vieressä oleva paljukin on käytössä”, Mustonen kertoo.

Jurttasaunassa kyse onkin yhdessäolosta, yksin lauteilla olisi orpo olla. Saunaa varataan esimerkiksi morsiussaunaksi tai vaikka ystäväporukan syntymäpäivien viettoon. Mustonen kertoo, että hinnoittelu riippuu sopimuksesta ja henkilömäärästä, mutta saunan lämmityksen alkuhinta on 120 euroa, jotta työ ja kustannukset saadaan katettua.

Jurttasaunassa ollaan lähellä luontoa saunan sisällä lampaanvillojen suojissa ja samoin ulkona vilvoitellessa. © Viktoria Shishkova

Matkailu Itä-Suomessa kannattaa. Voi päästä kokemaan esimerkiksi sen, millaista on olla jurttasaunassa. © Viktoria Shishkova

Jurttasaunassa lämmin vesi tulee kiukaan kuumentamana ja pesu tapahtuu kaaressa olevien lauteiden keskellä. © Viktoria Shishkova

Jurttasaunassa lämmin vesi tulee kiukaan kuumentamana ja pesu tapahtuu kaaressa olevien lauteiden keskellä. © Viktoria Shishkova

Joogaa ja lähiruokaa

Sauna voi olla myös mainio loppuhuipennus monimuotoiselle Strömfors-päivälle. Kesäisin Strömforsin ruukin alueella on tarjontaa tekemiseen enemmän, kun Kymijoki on vapaa ja luontopohja hyvä vaeltaa, mutta talvellakin voi harrastaa. Esimerkiksi ilmajooga on yllättävän työlästä, vaikka siinä onkin apuna katosta roikkuva liina.

”Me pyrimme enemmänkin tällaiseen kokonaisvaltaiseen hyvään oloon kuin fitnesstyyppiseen treenihurjasteluun”, joogastudiota ja siihen liittyviä hyvinvointipalveluja tarjoa­van Wellstersin toimitusjohtaja Jari Jokinen kertoo.

Ilmajoogan vieressä olevassa joogatilassa tämä hyvän mielen ja olon ajatus on helppo sisäistää, kun makoilee pehmeiden, mukavan raskaiden huopien hoivassa venyttelyn jälkeen ja tuijottaa salin keskellä takassa palavaa tulta.

Ruukin alueelle on nousemassa kesäksi myös aivan uudenlainen terassimaailma, jonka toivotaan palvelevan vieraita kauniin historiallisen maiseman keskellä. Ennen kesäkauttakin alueella pääsee syömään ja oikein kartanossa.

”Niin tätä kutsutaan, vaikka alun perin tätä kutsuttiin tehtaanjohtajan taloksi”, rakennuksessa toimivan Bed & Bistron toinen omistaja Tiina Janhunen naurahtaa.

Janhunen hankki historiaa henkivän rakennuksen yritystoiminnan itselleen Katja Euron kanssa, ja nyt naiset suunnittelevat jo tulevaa kesää.

”Paljon on vielä suunnittelupöydällä, mutta kaikenlaista toimintaa kukkiensidonnasta musiikki-iltamiin on mietittynä majoitustoiminnan, juhlapalvelun ja ravintolan lisäksi”, Euro kertoo.

Ilmajoogan lempeä päätös oli käpertyä liinaan lepäämään. © Viktoria Shishkova

Ilmajoogan lempeä päätös oli käpertyä liinaan lepäämään. © Viktoria Shishkova

Matkailu Itä-Suomessa: miten olisi yö lasi-iglussa?

Strömforsin ruukilta ajellaan vielä vajaat parikymmentä kilometriä Loviisanlahden rannalle Loviisan kupeeseen. Ohitamme rakenteilla olevan Kuningattarenrannan asuntomessualueen, ja kaarramme sen jälkeen pientä hiekkatietä lampaiden luo.

”Ne ovat ihan meillä lemmikkeinä. Villakaan ei ole tässä rodussa kovin käytettävää, vaikka toki se ajetaan aina välillä pois lampaan hyvinvoinnin takia”, paikan yrittäjä Mirva Moisio kertoo.

Jätämme lampaat tuijottelemaan peräämme ja menemme rantaan, jossa odottaa jälleen sauna. Valosauna-nimellä vuokrattava lasipallo kelluu vedessä, eli siinä todellakin ollaan meren ja taivaan välissä.

Valosaunakin on kooltaan sellainen, että se sopii parhaiten ryhmille. Myös saunan pihapiirissä olevat majoitustilat lasi-igluineen on ajateltu ryhmävarauksiin.

”Aina kannattaa kuitenkin soittaa ja kysyä. Meillä voi olla sellainen väli, että pienemmälläkin porukalla pääsee kokeilemaan”, Moisio huomauttaa.

Samaa viestiä välittävät muutkin yrittäjät. Soitelkaa ja katsellaan, keksitäänkö jotain mukavaa.

Itärannikon asenne on: lämpimästi tervetuloa.

Valosaunaksi nimettyä rantasaunaa voi käyttää myös kotana, jos oven pitää auki. Lasien läpi voi ihailla kaunista päivää eikä tarvitse hytistä. © Viktoria Shishkova

Valosaunaksi nimettyä rantasaunaa voi käyttää myös kotana, jos oven pitää auki. Lasien läpi voi ihailla kaunista päivää eikä tarvitse hytistä. © Viktoria Shishkova

X