Saimaan sylissä

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Kyrönsalmen saarella kohoaa kiehtova Olavinlinna, joka on Savonlinnan vetonaula numero yksi. © Mikko Nikkinen
Lumoava Olavinlinna, sininen Saimaa ja 
letkeät savolaiset. Näistä aineksista syntyy Savonlinnan juureva charmi.

Savonlinnassa kaikkialla kimmeltää Saimaa, sillä kaupunki on rakennettu seitsemälle saarelle. Rantaviivaa on pelkästään kaupungin alueella 3600 kilometriä.

Saimaa toi takaisin Itä-Savoon myös oppaamme Tanja Heiskasen. Kerimäellä syntynyt Heiskanen opiskeli Mikkelissä ja Porvoossa, mutta aina synnyinseudulla käydessään ja maisemia katsellessaan hän mietti, miksi lähti. ”Veri ja vesi vetivät takaisin. Järvi on täällä Savo-Karjalassa läsnä aivan eri tavalla kuin vaikkapa meri Porvoossa. Vesi on hieno elementti. Se rauhoittaa. Järvellä stressi haihtuu heti.”Heiskanen itse viettää aikaa Saimaalla veneillen, meloen ja suppaillen eli seisaaltaan meloen.

Parhaimmillaan Savonlinna on Heiskasen mielestä heinäkuussa oopperajuhlien aikaan. Silloin aariat kaikuvat Olavinlinnan paksujen kiviseinien sisällä ja vieraat, joita tulee maailman eri kolkista, herättävät pikkukaupungin eloon. Jos suunnittelee yöpyvänsä kaupungissa heinäkuussa, kannattaa varata majapaikka hyvissä ajoin. Tietyt hotellit saavat oopperajuhlavarauksia jo vuosi etukäteen. Aina kannattaa kuitenkin tarkistaa majoitustilanne vaikkapa Savonlinnan Seudun Matkailusta. ”Rakastan myös tunnelmallisia elokuita. Oopperajuhlien jälkeen kaupunki hiljenee, mutta ulkomaalaisia turisteja kulkee vielä nähtävyyksiä katselemassa. Elokuussa on myös useita pienempiä tapahtumia, kuten Luontoelokuvafestivaali ja Boxing Night Olavinlinnassa.”
Heiskanen tuntee Savonlinnan kuin omat taskunsa, sillä hän työskenteli 14 vuotta Savonlinnan Seudun Matkailussa. Viime kesänä hän irtisanoutui ja siirtyi työskentelemään miehensä matkailualan yritykseen.

Pikkukaupungissa välimatkat ovat lyhyitä. Savonlinnan saa helposti haltuunsa kävellen. Kauppatorilta Olavinlinnaan kertyy matkaa vain kilometrin verran. Välillä voi istahtaa puistonpenkille syömään jäätelöä tai vain katselemaan ohikulkevia ihmisiä. Kauppatorilta lähtevät kävelysillat myös kaupungin liikekeskustaan sekä Kasino-, Sulo- ja Verkkosaarille. Saarilla olet hetkessä poissa kaupungin vilskeestä. Voit istahtaa omalle kalliolle ja pitää piknikin tai uida ja patikoida retkipolkuja pitkin. Savonlinnan parhaisiin paloihin on helppo tutustua päivässä. Olavinlinna ja risteily kuuluvat päivään ehdottomasti. Ja tietysti lörtsyt ja paistetut muikut. Kaikista herkullisin elämys on kuitenkin retki Sulosaarelle ja sen ihanaan Kalliolinnan lettukahvilaan. Letut ja henkilökunta vievät kielen ja sydämen mennessään.

Autolla, junalla, lentäen tai vesitse – Savonlinnaan on helppo tulla. Budapest Aircraft Service lentää Helsingistä Savonlinnaan ja takaisin kahdesti päivässä. Veneellä Savonlinnaan voi seilata aina Suomenlahdelta asti Saimaan kanavaa pitkin. Vierasvenesatamia kaupungissa on neljä. ”Savonlinna on ainut paikka, jossa aurinko paistaa aina”, sanoo höyrylaiva S/S Punkaharjun kapteeni Janne Leinonen. Leinonen taitaa hieman liioitella, vierailupäivänäkin taivasta peittävät pilvet. Mutta ehkä hän tarkoittaakin henkistä ilmastoa. Savonlinnalaiset ovat aitoja savolaisia, lupsakoita ja huumorintajuisia. Kesäisestä kaupunkivierailusta jää rintaan lämmin läikähdys. V

Kiinnostuitko? Tilaa Viva-lehti

X