Apua poskiontelotulehdukseen – Näin vältät sairastumisen ja poskiontelotulehduksen iskiessä lievität oireita oikein
Nenän hyvä hoito kostuttamalla ja huuhtelemalla auttaa ehkäisemään poskiontelotulehduksia. Jos tulehdus kuitenkin iskee, lääkäriin kannattaa lähteä noin viikon päästä flunssan alkamisesta.
Poskiontelotulehdus pysyy loitolla, kun pidät flunssan loitolla. Kysyimme 10 kysymystä poskiontelotulehduksesta. Näin vastaa korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Niklas Lindblad Turun Terveystalosta.
1. Miten poskiontelotulehdus pidetään loitolla?
Poskiontelotulehdus on virusinfektion eli flunssan jälkitauti. Siksi kaikki flunssaa ehkäisevät toimenpiteet auttavat myös poskiontelotulehduksen ehkäisyssä. Kädet kannattaa pestä usein ja välttää oireisten ihmisten kanssa olemista.
On myös tärkeää ymmärtää, että poskiontelotulehdus on nenän alueen ilmastointi- ja viemäröintihäiriö. Siksi nenän hyvä hoito ehkäisee pahoja poskiontelotulehduksia. Nenän limakalvoja kannattaa kostuttaa ja huuhdella säännöllisesti, varsinkin jos kärsii allergisesta nuhasta tai astmasta. Jos nenä on kuiva tai tukkoinen, se ei toimi kunnolla.
2. Mistä tietää, että flunssa on muuttunut poskiontelotulehdukseksi?
Tyypillisiä poskiontelotulehduksen oireita ovat nenänieluun valuva paksu lima, nenän tukkoisuus, poskissa tuntuva paine ja kipu sekä ylähampaissa vihlova kipu. Hieman harvinaisempi oire on silmäluomien turvotus. Oireet ilmaantuvat vasta noin viikon kuluttua flunssan alkamisesta. Vaikka olo olisi kurja jo flunssan ensimmäisinä päivinä, kyse ei vielä silloin voi olla poskiontelotulehdusta.
Nenän limakalvoja kannattaa kostuttaa ja huuhdella säännöllisesti, varsinkin jos kärsii allergisesta nuhasta tai astmasta. Jos nenä on kuiva tai tukkoinen, se ei toimi kunnolla.
Poskiontelotulehduksesta on usein kyse myös silloin, kun flunssaoireet näyttävät jo menevän ohi, mutta yhtäkkiä nuha muuttuu hyvin märkäiseksi. Silloin nenästä tulee vihreää tai keltaista eritettä.
3. Miten poskiontelotulehduksen oireita voi lievittää lääkkeillä?
Koska kyseessä on nenän ilmastointi- ja viemäröintiongelma, paras tapa hoitaa vaivaa on parantaa nenän ilmastointia.
Tukkoisuutta voi lievittää käyttämällä nenää avaavia suihkeita. Niitä voi turvallisesti käyttää noin viikon yhtäjaksoisesti, mutta pitkäaikaisessa käytössä ne voivat olla nenän limakalvoille hyvin haitallisia. Useimmille aikuisille riittää vauvojen- ja lasten sumutevahvuus, joten aikuisille suunnattua vahvempaa suihketta ei yleensä tarvitse ostaa.
Jos oireet ovat voimakkaat, avuksi kannattaa ottaa myös limakalvoja hoitavat kortisonisuihkeet. Ne toimivat avaavia suihkeita huomattavasti hitaammin, mutta vaikutukset kestävät pitempään, ja ne ovat säännöllisessäkin käytössä turvallisia. Kortisonisuihkeiden kanssa täytyy muistaa, että niitä täytyy käyttää vähintään muutaman viikon ajan yhtäjaksoisesti.
Poskiontelotulehdukseen liittyvän kivun hoitoon sopivat sekä ibuprofeeni- että parasetamolilääkkeet, joita saa apteekista ilman reseptiä.
4. Milloin poskiontelotulehdus pitää hoitaa antibiooteilla?
Antibioottihoitoa tarvitaan yleensä silloin, kun poskiontelotulehdus pitkittyy ja oireet pahenevat. Antibioottihoitoa ei kuitenkaan käytetä yksistään, vaan se täytyy yhdistää nenän avaavaan hoitoon eli kortisonisuihkeisiin. Viime vuosina antibiootteja on alettu käyttää huomattavasti järkevämmin kuin aikaisemmin.
Käytännössä vain noin pari prosenttia flunssista kehittää poskiontelotulehduksen, ja niistä kaksi kolmasosaa paranee ilman antibioottihoitoa.
5. Miksi nenää kannattaa huuhdella?
Huuhtelu nenäkannun avulla on tehokas ja turvallinen apu nenän pitämiseen auki. Molemmat sieraimet kannattaa huuhdella 3–4 kertaa päivässä kädenlämpöisellä vedellä, johon on sekoitettu merisuolaa. Sopiva määrä suolaa on noin teelusikallinen kannua kohti. Voimakasta rykiminen ja ryystäminen voivat olla haitallisia, joten niitä kannattaa välttää. Mitä lempeämmin nenän huuhtelee, sitä parempi.
Jos nenäkannua ei halua käyttää, apteekista voi ostaa myös valmista suolaliuosta, jonka avulla nenän voi huuhdella.
6. Mitä muita kotikonsteja kannattaa kokeilla?
Sairaana kannattaa juoda paljon, sillä nesteytys auttaa kostuttamaan kuivia limakalvoja. Muuten oireita kannattaa pyrkiä lievittämään itselle mukavalta tuntuvin tavoin.
Usein lämmin juoma maistuu hyvältä ja helpottaa oloa. Lisäksi lämmin kääre poskella voi lievittää kipua. Jos olo sallii, kannattaa mennä ulos kävelemään, sillä kevyt liikunta supistaa nenän limakalvoja. Myös kostea ilma tekee nenän limakalvoille hyvää. Sykettä kohottavaa liikuntaa täytyy kuitenkin sairaana välttää.
7. Miksi poskiontelotulehdus uusii joillakin jatkuvasti?
Joillakin ihmisillä nenän ilmastoinnissa ja viemäröinnissä on paljon ongelmia. Syynä voi olla esimerkiksi nenän anatominen rakenne tai allerginen nuha. Erityisesti allergisesta nuhasta kärsivien määrä on viime vuosina kasvanut nopeasti, ja yhä useammalla ihmisellä on limakalvomuutoksia nenäonteloissa. Jos nenän limakalvot eivät ole terveet, poskiontelotulehdukset kehittyvät helposti tavallista vakavammiksi.
Jos ei ole allergista nuhaa tai astmaa ja sairastaa poskiontelotulehduksen kahden vuoden aikana monta kertaa, on hyvä varata aika korvalääkärille. Silloin on syytä tutkia, onko nenässä jokin rakenteellinen vika, joka aiheuttaa tulehduskierrettä. Rakenteelliset viat voidaan korjata avarrusleikkauksella, jolla nenän ilmastointia ja viemäröintiä parannetaan.
8. Milloin tarvitaan poskiontelopunktiota?
Jos antibioottihoito ei toimi ja poskiontelotulehdus aiheuttaa sietämättömän kovaa kipua ja painetta, sitä voidaan hoitaa poskiontelopunktiolla. Siinä lääkäri puuduttaa nenän kautta poskiontelon ja työntää sinne ohuen huuhteluletkun. Suolavesihuuhtelun avulla hän poistaa poskiontelossa olevaa eritettä, jolloin potilaan olo helpottuu nopeasti.
Varsinkin ikääntyneet ja keski-ikäiset saattavat muistaa kauhutarinoita poskiontelopunktioista, mutta nykyään toimenpidettä tarvitaan melko harvoin. Poskiontelotulehduksen hoitoon käytetyt lääkkeet ja ymmärrys nenän alueen toiminnasta ovat viime vuosina parantuneet paljon, minkä takia yhä useampi poskiontelotulehdus paranee ilman punktiota.
9. Voiko omia niistämistapoja jotenkin parantaa?
Toki. Kova niistäminen turvottaa nenän limakalvoja, mikä saa olon tuntumaan entistä tukkoisemmalta. Sen takia sitä kannattaa pyrkiä välttämään.
Jos niistää ulospäin, se kannattaa tehdä vain yksi sierain kerrallaan mahdollisimman kevyesti. Kun niistää lempeästi, nenän ilmastointi toimii paremmin.
Fysiologisesti paras tapa niistää on ryystää nenästä tuleva erite nieluun, vaikka sosiaalisesti se ei olekaan kovin hyväksyttävää. Jos niistää ulospäin, se kannattaa tehdä vain yksi sierain kerrallaan mahdollisimman kevyesti. Kun niistää lempeästi, nenän ilmastointi toimii paremmin.
10. Missä vaiheessa täytyy lähteä lääkäriin?
Lääkäriin kannattaa lähteä, kun flunssaoireet ovat jatkuneet jo viikon, eivätkä ne mene millään ohi. Tavallisimmin ihmiset lähtevät lääkäriin kolmantena flunssapäivänä, mutta se on esimerkiksi antibioottihoidon aloittamisen kannalta liian aikaisin.