Poskiontelontulehdus aiheutti tulehduskierteen – Näin Pekka sai avun poskionteloiden laajennusleikkauksesta

Oululainen Pekka Peura, 51, ehti jo tottua ajatukseen, että on normaalia olla jatkuvasti väsynyt ja tukkoinen. Kun yhdet päiväunet eivät enää riittäneet, tuli tunne, että jotain tarvitsisi tehdä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Jatkuva väsymys on nyt poissa, ja Pekka Peura voi päivä päivältä paremmin.

Oululainen Pekka Peura, 51, ehti jo tottua ajatukseen, että on normaalia olla jatkuvasti väsynyt ja tukkoinen. Kun yhdet päiväunet eivät enää riittäneet, tuli tunne, että jotain tarvitsisi tehdä.
(Päivitetty: )
Teksti: Jaana Kalliokoski

Poskiontelontulehdus ei ollut vaivannut Pekka Peuraa aiemmin, mutta kun tulehdusralli alkoi, sille ei meinannut tulla loppua.

Jos tulehduskierre jotain miehelle opetti, niin sen, että kremppoja on syytä näyttää lääkärille mieluummin ennemmin kuin myöhemmin.

Hoitamaton poskiontelontulehdus toi viemärin hajun nenään

”Olimme helmikuussa 2019 lomareissulla Intiassa, ja totesin tyttöystävälleni, että täällä haisee rehellinen uloste. Hän totesi, että ei haise. Jossain vaiheessa sitten tajusin, että viemärin haju olikin ihan omassa nenässäni. Ymmärsin, että nenässä täytyy olla jotain hämminkiä ja se valuukin turhan usein. Kuitenkin suomalaisena miehenä kuittasin sen ajatuksella, että nenä nyt valuu välillä.

Saman vuoden syksyllä tyttöystäväni alkoi huomautella, että hengitykseeni oli tullut paha haju. Silloin vielä tupakoin, ja jääräpäisesti kuittasin tämänkin olankohautuksella. Lopetin kuitenkin tupakanpolton samana syksynä, ja silloin oireetkin alkoivat tuntua selvemmin.”

Poskiontelotulehdus ei taittunut lääkkeillä

”Aloin itse epäillä poskiontelontulehdusta, ja otin yhteyttä työterveyslääkäriin. Työterveyshoitaja määräsi minulle puhelimessa limakalvoja rauhoittavia lääkeitä. Söin lääkkeitä, mutta oireet eivät lieventyneet.

Otin uudestaan yhteyttä lääkäriasemalle, ja sain antibiootteja – jälleen ilman lääkärintarkastusta. Niistäkään ei ollut apua.

Tammikuussa 2020 pääsin kunnalliseen hammastarkastukseen, jossa huomattiin, että viisaudenhampaani pitäisi kuvata ja poistaa. Se poistettiinkin heti helmikuussa, ja ajattelin, että tämä on sillä selvä.

Taistelua ei ollut kuitenkaan vielä voitettu. Kärsin jatkuvasta väsymyksestä, olin jatkuvasti tukkoinen ja energiani alkoivat olla ihan loppu. Yhdet päiväunetkaan eivät enää riittäneet.”

Poskiontelontulehdus ei talttunut – Lopulta poskionteloiden laajennusleikkaus

”Kun työpaikkani työterveysasema vaihtui huhtikuussa, minut otettiin vihdoin tosissaan ja pääsin lääkärin vastaanotolle. Diagnoosi oli selvä: poskiontelontulehdus ja uudet antibiootit. Oireet helpottivat kuitenkin vain hetkeksi.

Sain ajan erikoislääkärille, joka punkteerasi nenäonteloni. Vahvistui, että ongelma on toispuoleinen, ja lääkäri epäili, että se johtuu vasta poistetusta viisaudenhampaasta. Pohdimme, olisiko siitä jäänyt jokin yhteys poskionteloon, mikä pitää yllä tulehdusta.

Seuraavaksi ryhdyttiin tutkimaan hampaitani. Pääsin kartiokeilakuvaukseen, ja syy löytyi: Poistetun viisaudenhampaan viereisen poskihampaan alla oli mätäpesäke, mikä ylläpiti tulehdusta. Hammaskirurgi poisti poskihampaan, putsasi juurialueen ja sulki yhteyden poskionteloon.

Mutta vieläkään en ollut voiton puolella. Kesäkuussa 2020 olin taas siinä pisteessä, että poskionteloni punkteerattiin, söin hevoskuurin penisilliiniä ja päälle kortisonia. Ja kun kuurit loppuivat, oireet palasivat. Erikoislääkäri totesi, että näillä tämä tulehdus ei tule lähtemään, sillä vaiva on kroonistunut. Hän kirjoitti minulle lähetteen poskionteloiden laajennusleikkaukseen.

Olin onnekas, sillä pääsin leikkaukseen jo viikon päästä peruutusajalla. Leikkaus oli päiväkirurginen operaatio ja sujui mainiosti. Oikeanpuoleista poskionteloani avarrettiin krouvilla kädellä, jotta ränni saatiin auki.”

 ”Hormissa on jo hyvä veto”

”Leikkauksen jälkeen kuume nousi parina iltana, nokka valui ja jomotti muutaman päivän. Ontelot tyhjentyivät hiljalleen eritteistä. Jälkitarkastuksessa todettiin, että leikkaus on onnistunut.

Päivä päivältä olo on yhä normaalimpi, energiat kohoavat ja sieraimet alkavat tuntua taas parilta. Fiilis on hyvä, ja kaiken järjen mukaan sekä pienellä onnella, vuoden mittainen hoitoralli on nyt kalkkiviivoilla. Vihdoin tuntuu, että hormissa on jo hyvä veto.”

Lue myös: Vaivaako toistuva poskiontelotulehdus? Siihen voi olla tämä yllättävä syy

X